A început perioada de coșmar pentru persoanele alergice la ambrozie

A început o perioadă sufocantă pentru persoanele alergice la ambrozie. Numărul celor care suferă a crescut semnificativ în ultimii ani, spun medicii. Proprietarii de terenuri sunt obligaţi să taie planta periculoasă, în caz contrar riscă amenzi usturatoare. Cu toate acestea, doar în Chişinău sunt zone întregi pline de ambrozie, scrie tvrmoldova.md.

Începând cu jumătatea lunii iulie și până în septembrie, persoanele alergice la ambrozie trăiesc un adevărat coşmar. Polenul plantei le provoacă o serie de simptome: strănut, probleme respiratorii, dureri de gât şi de cap, dar şi mâncărimea ochilor.

„Am alergie şi am activitate în drum şi într-adevăr este o problemă. În pacul Valea Morilor, câteodată alerg dimineaţa şi este problemă cu această plantă şi lângă grădina Botanică, unde locuiesc. Aşa în centru, pe străzile muncipiului nu am observat.”

„Măsuri se iau în fiecare sezon, doar că această plată are aşa o proprietate, ea poate creşte de exeplu la Anenii Noi, dar cu vântul să fie adusă până la Chişinău.” Un risc mai mare de a dezvolta alergia la ambrozie o au persoanele cu istoric familial, cele cu astm sau alte afecțiuni alergice, susţin medicii.

LIDIA CORNOGOLUB, alergolog: „Comparând anii precedenţi cu anii trecuţi, numărul de frecvenţe, de adresări cu alergia la ambrozie practic revine la jumătate din adresările cu rinită alergică la general. Netratată la timp, pacienţii pot face complicaţii. De exemplu dacă, doii sau trei ani reacţia se manifestă pe mucoasa nasului şi ochilor, putem aştepta la o eventuală acutizare şi coborârea procesului inflamator mai adânc. Adică, paşcienţii pot face astm bronşic ca o complicaţie foarte severă.” Specialiştii Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor susţin că cele mai mari suprafeţe cu ambrozie sunt în municipiul Chişinău.

VIOREL CHETRARI, şef, Direcţia protecţia plantelor, ANSA: „Prin locurile abandonate , la marginea întreprinderilor care nu mai funcţionează, unde nu se duc lucrări de combatere a acestei buruieni. Lichidarea completă nu este posibilă din considerentul că este o planta invazivă care se adaptează la orice condiţii climaterice. Este rezistentă la temperaturile înalte şi la lipsa de apă şi lucrările de combatere nu se duc până la stârpirea complete a plantei. ” Angajaţii de la Spatii Verzi spun că se luptă cu ambrozia încă de la începutul lunii mai. În acest timp au utilizat peste 50 de litri de ierbicid.

ION EFROS, şef, secţia Protecţia Plantelor, Întreprinderea Spații Verzi: „La moment patru hectare au fost combătute. Dintre care prin partea chimică am intervenit la două hectare, restul a fost prin cosire nimicite sau prin smulgere. Adresele unde am intervenit sunt str. Milestiu, parcul Valea Trandafirilor, strada Tudor Vladimirescu, grădina Botanică strada, bulevardul Mircea cel Bătrân.” Potrivit normelor legale, persoanele fizice care nu-şi curăţă terenurile de ambrozie riscă o amendă de 1.500 de lei, iar cele juridice – 6.000 de lei.

Verifică VEDEREA GRATUIT în perioada 10 – 13 Octombrie în incinta CC MallDova

Datorită succesului campaniei expres-testarea vederii din primăvara, anul curent, unde aproximativ 5 000 de persoane au beneficiat de testare, am decis să prelungim această inițiativă și în luna Octombrie, celebrând astfel ZIUA MONDIALĂ A VEDERII.

Astfel, Optica Familiei (Farmacia Familiei) organizează, în perioada 10-13 octombrie, în incinta Shopping Malldova, Campania de Screening GRATUIT a Vederii.

Timp de patru zile, de la orele 12:00-20:00, specialiști optometriști și medici oftalmologi de înaltă calificare, vor face un screening oftalmologic, GRATUIT, cu ajutorul echipamentelor moderne.

Această campanie are ca scop depistarea la timp a deficiențelor de vedere și prevenirea dezvoltării lor ulterioare atât la copii cu vârsta de la 3 ani, cât și la adulți. Mai mult, pe lângă screening-ul propriu-zis, în cadrul campaniei, oamenii vor fi informați cum să-și protejeze vederea, dar și despre importanța examinărilor oculare regulat, de către un medic oftalmolog.

Fii cu un pas înaintea tulburărilor de vedere, vino la un Screening Oftalmologic GRATUIT! Ține-ți minte că diagnosticul timpuriu şi tratamentul corect sunt esenţiale pentru sănătatea ochilor.

Campania „Puterea Omeniei” s-a finalizat cu succes!

Farmacia Familiei, în colaborare cu Asociația „Viață Fără Leucemie”, anunță finalizarea cu succes a campaniei dedicate sprijinirii copiilor afectați de cancer – „Puterea Omeniei„. Această inițiativă, care a mobilizat peste 50.000 de oameni din întreaga țară, a reușit să adune suma impresionantă de 527.890 de lei.

Fondurile colectate vor fi folosite pentru a oferi sprijin vital copiilor aflați în lupta lor cu această boală cruntă. Datorită clienților Farmaciei Familiei și Dita Hyper Farmacie, voluntarilor, vom putea oferi tratamente esențiale, îngrijiri medicale specializate și sprijin emoțional celor care au cea mai mare nevoie.

„Suntem recunoscători tuturor celor care au răspuns apelului nostru și au ales să fie alături de noi în această misiune. Împreună, am demonstrat că solidaritatea poate schimba destine și poate oferi speranță,” a declarat directoarea AO Viața fără leucemie. „Acești copii merită tot sprijinul nostru, iar prin această campanie, am reușit să facem un pas important în sprijinul luptei lor pentru viață.”

Farmacia Familiei și Asociația „Viață Fără Leucemie” își propun să continue eforturile comune, asigurându-se că tot mai mulți copii primesc șansa la un viitor mai sănătos.

În farmaciile din țară vor apărea 17 medicamente noi

Membrii Comisiei Medicamentului din cadrul Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (AMDM) au autorizat luni, 30 septembrie, 33 produse medicamentoase, dintre care 17 – primar (medicamente noi) și 16 – repetat, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Printre medicamentele autorizate primar, se numără:

–         Sevaren comprimate filmate (DCI: Sevelamerum) – Acest medicament este utilizat pentru a controla hiperfosfatemia (valori mari ale fosfatului în sânge) la: pacienţi adulţi care efectuează şedinţe de dializă (o tehnică de curăţare a sângelui). Poate fi utilizat la pacienţi care efectuează şedinţe de hemodializă (prin utilizarea unui dispozitiv de filtrare a sângelui) sau de dializă peritoneală (în cadrul căreia se pompează lichid în abdomen şi o membrană internă a corpului filtrează sângele); pacienţi cu boală renală cronică (de lungă durată), care nu efectuează şedinţe de dializă şi au o valoare a fosforului în plasmă (sânge) egală cu sau mai mare de 1,78 mmol/l.

–         Tacrolimus capsule (DCI: Tacrolimus)  Tacrolimus face parte dintr-un grup de medicamente numite imunosupresoare. După un transplant de organ (ficat, rinichi, inimă), sistemul imunitar încearcă să respingă noul organ. Tacrolimus este utilizat în scopul de a controla răspunsul imun, permiţând organismului să accepte organul transplantat. Tacrolimus este adesea utilizat în combinaţie cu alte medicamente imunosupresoare. Tacrolimus mai poate fi recomandat în caz de rejet al organului transplantat, ficat, rinichi, cord sau oricare alt organ, când tratamentul anterior nu a putut controla răspunsul imun după transplant. 

Printre cele autorizare repetat, se regăsesc produse farmaceutice precum:

–         Fulvestrant soluţie injectabilă în seringă preumplută (DCI: Fulvestrantum) – Acest medicament este utilizat în monoterapie în tratamentul unui tip de cancer de sân denumit cancer de sân pozitiv pentru receptorul de estrogen, care este avansat local sau s-a răspândit la alte părți ale corpului (metastazat), la femeile aflate în postmenopauză sau în combinație cu palbociclib pentru a trata femeile cu un tip de cancer de sân denumit cancer de sân pozitiv pentru receptorul pentru hormoni, negativ pentru receptorul 2 al factorului de creștere epidermală, care este avansat local sau s-a răspândit (metastazat). Femeile care nu au ajuns la menopauză vor fi tratate și cu un medicament denumit agonist al hormonului eliberator de hormon luteinizant (LHRH).

–         Ziromin pulbere pentru soluţie perfuzabilă (DCI: Azithromycinum) – este indicat pentru administrare la pacienții care necesită terapie intravenoasă inițială a infecțiilor cauzate de microorganisme sensibile la azitromicină: pneumonie comunitară, inclusiv cauzată de Legionella pneumophila; boală inflamatorie pelvină. Terapia combinată (de exemplu, administrarea concomitentă cu un antibiotic β-lactamic) trebuie efectuată în pneumonia severă/acută și/sau în prezența unor factori de risc concomitenți. Monoterapia cu azitromicină nu este indicată în infecțiile complicate, în special atunci când rezistența microorganismelor patogene la azitromicină nu poate fi exclusă.

Întreaga listă a medicamentelor autorizare o găsiți AICI.

Moldovenii care nu au asigurare de sănătate plătesc mai mult pentru serviciile medicale
Articolul anterior
Tragedie! Un bărbat s-a înecat în timpul scăldatului în Ialoveni
Articolul următor