Milioane de femei ignoră simptomele care indică prezența unor tulburări grave în organism. Cicluri neregulate, eliminări abundente sau neînsemnate în timpul ciclului menstrual – sunt simptome care necesită atenție, deoarece sunt o cauză frecventă a infertilității. „Site-ul www.tiroida.md cu sprijinul Companiei Berlin-Chemie / Menarini ne atenționează la ce momente trebuie să atragem atenția.
Cel mai adesea, tulburarea ciclului menstrual nu este o boală independentă, ci o manifestare a unei tulburări hormonale sau a altor dereglări în organism. Schimbarea anotimpurilor în sine afectează organismul, dar atunci când se suprapun și tulburările hormonale, situația se schimbă.
Problemele legate de ciclul menstrual sunt un simptom comun al tulburărilor funcției glandei tiroide, cum ar fi hipotiroidismul. Potrivit unor studii, până la 34% dintre cazurile de infertilitate sunt detectate pe fundalul hipotiroidismului. Hipotiroidismul este o boală din cauza căreia scade producția de hormoni tiroidieni. Conform statisticilor, în rândul femeilor, această tulburare apare de câteva ori mai frecvent decât în rândul bărbaților.
Glanda tiroidă și ciclul menstrual
Glanda tiroidă este regulatorul, „dispecerul” întregului organism; semnalele hormonale din glanda tiroidă sunt transmise către toate organele. Organele de reproducere nu sunt o excepție, activitatea lor este influențată și de glanda tiroidă. Hipotiroidismul duce la o încetinire a proceselor metabolice, modificări ale metabolismului, precum și o scădere a activității hormonilor sexuali feminini.
Funcționarea armonioasă a tiroidei și a organelor de reproducere feminine, permite endometriului (aceasta este mucoasa interioară a uterului) să fie reînnoit în mod regulat, iar ovocitele să se maturizeze, ceea ce reprezintă o condiție importantă pentru concepție.
Dacă glanda tiroidă nu funcționează corect, pot începe modificări din partea organelor „controlate”. În timpul adolescenței, hipotiroidismul poate fi cauza întârzierii dezvoltării sexuale și apariției mai tardive a primei menstruații. În timpul sarcinii, hipotiroidismul este, de asemenea, foarte viclean – poate provoca avort spontan și afectarea dezvoltării fătului.
Cauzele dezvoltării hipotiroidismului la femei
Conform statisticilor, femeile sunt mai predispuse la afecțiunile inflamatorii ale glandei tiroide, ceea ce duce la disfuncții ale organelor și la deficit hormonal.
Uneori și sarcina poate provoca probleme în funcționarea glandei tiroide. O schimbare bruscă a nivelului hormonal la femeile gravide poate afecta negativ celulele glandei tiroide, conducând la o întrerupere a secreției de hormoni.
Ce trebuie să faceți dacă menstruațiile sunt foarte abundente, neînsemnate sau neregulate?
În primul rând, desigur, trebuie să faceți o programare la medicul ginecolog. Medicii știu că dereglările ciclului menstrual pot fi cauzate de disfuncțiile glandei tiroide, prin urmare, în astfel de situații, determinarea nivelului hormonilor este obligatorie. În plus, acest lucru este destul de simplu de făcut – nu trebuie decât să faceți un singur test pentru determinarea TSH (hormonul stimulator al tiroidei). Prin modificarea concentrației acestui hormon, se pot trage concluzii despre funcționarea glandei tiroide.
Mai mult decât atât, va fi posibil să faceți testul în orice laborator chiar și fără recomandarea medicului. Dacă sunt detectate niveluri anormale, este recomandat să consultați un medic specialist (endocrinolog).
De obicei, dacă diagnosticul de hipotiroidism este confirmat, atunci se prescrie terapia de substituție hormonală. Odată cu selectarea corectă a dozelor și medicamentelor, toate simptomele hipotiroidismului dispar și acest lucru contribuie la normalizarea ciclului menstrual și restabilirea funcției de concepție.