În fiecare an, la 1 octombrie, este marcată Ziua mondială a luptei împotriva cancerului de sân. În zeci de ţări se desfăşoară, la această dată, acţiuni la scară largă, cum ar fi iluminări ale unor clădiri în roz, marşuri, distribuirea de fundiţe roz etc, menite să le amintească femeilor că, prin prevenţie şi prin efectuarea de controale medicale periodice, îşi pot păstra sănătatea și pot preveni o maladie cruntă și frecvent asimptomatică, în stadiile precoce ale bolii, cum este cancerul la sân.
![separator](https://unica.md/wp-content/themes/unica-theme/img/separ_article.png)
![](https://unica.md/wp-content/uploads/2018/10/big-ziua-luptei-impotriva-cancerului-de-san-1538376453.png.jpg)
Cancerul la sân este cel mai frecvent tip de cancer la femei. Din păcate, cea mai mare parte a acestora se prezintă prea târziu la medic, fapt ce reduce drastic șansele de supravieţuire.
În fiecare an, în lume sunt depistate 18,1 milioane de noi cazuri de cancer la sân. În 2018, cancerul la sân a cauzat 9,6 milioane de decese la nivel mondial.
În R. Moldova anual sunt diagnosticate în jur de 900 de femei cu cancer la sân, dintre care 10 la sută pierde lupta cu boala pe parcursul primului an de la depistarea maladiei.
În vederea combaterii afecţiunilor oncologice, Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă mai multe acţiuni convergente, respectiv:
1. Depistarea precoce, în stadii incipiente ale afecţiunilor, curabile prin tratament specific, prin campanii de informare şi programe de screening, şi prevenţia, în scopul reducerii sau eliminării expunerii la factorii de risc: carcinogeni din mediu, stil de viaţă, nutriţie, activitate fizică.
2. Femeile cu vârsta de până la 40 de ani trebuie să facă examenul clinic medical al sânilor și cel ecografic o dată pe an.
3. După vârsta de 40 de ani, examenul clinic și mamografia se face anual. În plus, femeile care au un istoric familial agravat, trebuie să înceapă testele de screening ale sânilor cu 10 ani mai devreme decât vârsta la care a fost diagnosticată patologia la membrul de familie, iar cele cu risc crescut de boală pot solicita un examen RMN sau o ecografie, în plus la mamografia digitală.
O mamografie poate depista o afecţiune a sânului cu doi ani înainte ca ea să poată fi palpată.
4. Totodată, trebuie știut că obezitatea şi stilul de viaţă defectuos cresc şansele dezvoltării cancerului la sân. Specialiştii spun că ţesutul adipos produce hormon estrogen în exces, responsabil de dezvoltarea unor anumite tipuri de cancere ale glandelor mamare. Potrivit experţilor, grăsimea depozitată în zona taliei şi a abdomenului este cea mai ofensivă.
5. Mai multe studii din domeniu au constatat că modul sănătos de alimentaţie şi practicarea exerciţiilor fizice influenţează benefic asupra sănătăţii sânilor. Exerciţiile fizice de 3-5 ori pe săptămână ajută la stimularea funcţiei imunitare, spun specialiştii, previn obezitatea, dar şi contribuie la normalizarea nivelului de estrogen și insulină în sânge.
6. Potrivit oamenilor de ştiinţă, menţinerea greutăţii corporale în limite normale, evitarea obezităţii, dieta bogată în fructe şi legume, precum struguri, prune, nuci, varză, reduc riscul bolilor inflamatorii ale sânilor, dar şi riscul tumorilor la nivelul lor reduce considerabil riscul de maladii canceroase, inclusiv riscul de cancer la sân!