Adevărul despre telefoanele mobile și cancerul la creier și cap. Anunț oficial făcut de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), scrie doctorulzilei.ro.
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a comandat pentru prima dată cel mai amplu studiu de până acum pentru a vedea dacă există o legătură între telefoanele mobile și cancerul la creier. După 5 ani de cercetări minuțioase, oamenii de știință au descoperit că telefoanele mobile nu sunt legate de cancerul la creier.
Oamenii de știință de la Australian Radiation Protection and Nuclear Safety Agency (Arpansa) au examinat peste 5.000 de cazuri și au descoperit că, în ciuda creșterii uriașe a utilizării tehnologiei fără fir, nu a existat o creștere corespunzătoare a incidenței cancerului cerebral.
Cei incluși în studiu au fost oameni care fac apeluri telefonice lungi sau cei care au folosit telefoanele mobile de mai bine de un deceniu.
Analiza finală
Analiza care a inclus 63 de studii realizate între 1994 și 2022, evaluate de 11 investigatori din 10 țări, a evaluat efectele radiofrecvenței utilizate în telefoanele mobile, precum și în televizoare, monitoare pentru copii și radare.
OMS și alte organisme internaționale de sănătate au declarat anterior că nu există dovezi definitive privind efectele negative asupra sănătății cauzate de radiațiile utilizate de telefoanele mobile. Nu s-au oprit aici, au cerut mai multe studii pe această temă.
În 2013, Agenția Internațională pentru Cercetare a Cancerului (IARC) a afirmat că acele câmpuri electromagnetice produse de telefoanele mobile e „posibil” să provoace cancer, după ce unele studii au sugerat că tumorile sunt mai probabile la cei care își foloseau frecvent telefoanele mobile.
„Am ajuns la concluzia că dovezile nu arată o legătură între telefoanele mobile și cancerul la creier sau alte tipuri de cancer la cap și gât”, a spus autorul principal al studiului, profesorul asociat Ken Karipidis.
”Nu există nicio asociere între utilizarea telefoanelor mobile și tumorile cerebrale”
„Chiar dacă utilizarea telefoanelor mobile a crescut vertiginos, ratele cancerului la creier au rămas destul de stabile. Este bine de știut că rezultatele revizuirii sistematice ale OMS se aliniază cu acest tip de dovezi care arată că ratele tumorilor cerebrale nu au crescut”, consideră specialistul.
„Este important pentru noi să ne continuăm cercetările, cu toate acestea, putem fi destul de încrezători că nu există nicio asociere între utilizarea telefoanelor mobile și tumorile cerebrale. Expunerea la unde radio de la tehnologia wireless nu este un pericol pentru sănătatea umană”, concluzionează omul de știință.
Studiul a fost comandat pentru prima dată de OMS în 2019 și este cel mai cuprinzător de până acum.
Telefoanele mobile – ca orice altă tehnologie fără fir – funcționează prin transmiterea de radiații electromagnetice cu frecvență radio (unde radio) printr-o rețea de antene fixe.
În timp ce expunerea la telefoanele mobile este încă scăzută, este mult mai mare decât expunerea la orice alte surse de tehnologie wireless, deoarece telefoanele sunt folosite aproape de cap, a spus Karipidis.