Afecțiunile care grăbesc apariția unei sarcini extrauterine. Ce spune specialistul

Sarcina extrauterină, numită și sarcină ectopică, se formează în afara uterului. În general, provoacă numeroase complicații pacientei și poate chiar să reprezinte un pericol vital dacă nu este diagnosticată și tratată la timp. Pentru a afla cât mai multe despre simptomele care îi anunță apariția și căile de tratament, am stat de vorbă cu medicul ginecolog George Diaconu.

În general, sunt descrise mai multe cauze posibile care pot conduce la apariția unei sarcini extrauterine:

-inflamația preexistentă a trompei uterine;

-dezechilibrele hormonale;

-malformațiile congenitale ale trompelor uterine;

-utilizarea pe termen lung a steriletului;

Bolile cu transmitere sexuală și sarcina extrauterină “Totodată, la unele paciente, din cauza unor factori de risc, probabilitatea unei sarcini ectopice este crescută, scrie unica.ro. Factorii de risc în această privință sunt reprezentați de unele afecțiuni existente, de istoricul medical, dar și de unele obiceiuri vicioase, cum ar fi: Sarcina extrauterină în istoric – o femeie care a avut în trecut una sau mai multe sarcini extrauterine este expusă riscului, pentru că problema se poate repeta;

Endometrioză; Operații la nivelul trompelor uterine – legarea trompelor uterine incomplete, desfundarea trompelor post hidrosalpinx, dezlegarea de trompe; Fertilizarea în vitro (FIV) – anumite studii au descoperit o incidență crescută a sarcinilor extrauterine în rândul femeilor care au urmat tratamente de fertilizare în vitro; Bolile cu transmitere sexuală (BTS) – contractarea unor astfel de boli poate avea drept consecință inflamarea sau deformarea trompelor uterine, fapt ce favorizează apariția unei sarcini ectopice (chlamydia, mycoplasma, ureaplasma) fumatul, spune medicul.

Sarcina extrauterină: semne și simptome

Primele semne ale unei sarcini ectopice sunt similare sarcinii obișnuită. Pe măsură ce sarcina avansează, încep să se distingă simptome specifice, cum ar fi: durere în zona pelvină – adesea, durerile se pot concentra pe o singură parte a bazinului, cea în care s-a format sarcina; dureri la nivelul coloanei lombare; sângerări sau scurgeri vaginale, colorație maronie; În situația unei sarcini tubare, se produce ruptura trompei uterine, iar simptomele care pot apărea sunt unele violente:

durere intensă, cu debut brusc, în zona pelvină sau abdominală; durere la nivelul urmărului – acest simptom se explică prin faptul că, în cazul unei hemoragii, cavitatea abdominală și cea pelvină sunt inundate de sânge; diaree din cauza iritației peritoneale care este provocată de sângerarea intraabdominală; hipotensiune arterială; amețeli și chiar pierderea cunoștinței, pe fondul pierderii unei cantități mari de sânge. Oricare dintre manifestările care ar putea indica ruperea unei sarcini extrauterine necesită asistență medicală de urgență, deoarece pot pune în pericol viața pacientei.

Sarcina extrauterină poate fi de mai multe tipuri Sarcina extrauterină (sau sarcina ectopică) înseamnă că implantația ovocitului se face în afara endometrului, adică: * la nivelul colului uterin; * la nivelul operației de cezariană; * la nivelul coarnelor uterine, sarcina cornuală; * la nivelul trompelor uterine; * la nivelul ovarelor; * la nivelul cavității abdominale; * la nivelul cavității pelvine;

Sarcina extrauterină: când pune viața femeii în pericol?

“Doar în momentul complicațiilor hemoragice. Fie că vorbim de ruptura trompei, a cornului uterin sau a celei localizate la nivelul cicatricei uterine postcezariană, hemoragia vaginală abundentă este cea care poate pune în pericol viața femeii. Totuși, dacă este diagnosticată din timp, lucrurile se schimbă”, adaugă specialistul.

Sarcina extrauterină: ce teste sunt necesare

“Testul de sarcină: este obligatoriu pentru confirmarea sarcinii. Indiferent de localizarea sarcinii, testul de sarcină se pozitivează; de cele mai multe ori fără a fi o “a doua” linie clar pozitivă.

Examinarea fizică: medicul specialist ginecolog apelează în primul rând la examinarea fizică (control ginecologic) și la examenul pelvin, pentru că în acest fel poate să observe care sunt zonele sensibile și dacă există inflamații la nivelul aparatului reproducător. Dar examinarea fizică nu este suficientă pentru stabilirea diagnosticului. Ecografia transvaginală: este necesară pentru diagnosticarea sarcinii ectopice. Cu ajutorul acestei ecografii, medicul poate identifica localizarea exactă a sarcinii. Ecografia este necesară pentru a vedea dacă există acumulare lichidiană/sângerare internă sau nu. Absența unui sac gestațional intrauterin la nivelul endometrului sugerează, în mod evident, o sarcină extrauterină.

BetaHCG: analiza din sânge specifică și sarcinii. Creșterile anormale ale valorilor betaHCG pot indica o sarcină cu localizare extrauterină. Analizele de sânge sunt necesare pentru a vedea dacă există o valoare în scădere a hemoglobinei. Anemia este un semn clar că pacienta are o sângerare activă intrabdominală”, mai spune medicul George Diaconu.

Sarcina extrauterină: tratamentul

Sarcina extrauterină diagnosticată se întrerupe întotdeauna, fie medicamentos, fie chirurgical. Medicul specialist identifică beneficiile și riscurile în fiecare caz în parte. “Intervenția chirurgicală: există posibilitatea îndepărtării produsului de concepție, cu salvarea trompelor uterine (salpingotomie) sau eliminarea acestora (salpingectomie) pentru situația în care acestea sunt compromise. În cazul pacientelor care nu mai doresc o nouă sarcină, se poate opta pentru a doua. Medicamentos: metotrexatul (MTX) este un agent chimioterapic și un imunosupresiv care se prescrie de medicul specialist în cazul unei sarcini ectopice, fără complicații, având criterii specifice acestui tip de tratament cu scopul întreruperii sarcinii”, spune medicul George Diaconu.

Sarcina extrauterină influențează fertilitatea

Sarcina extrauterină care a dus la scoaterea trompei sau a comunicării cu trompa sau ovarul poate duce la 50% șanse de reușită într-o nouă sarcină. Studiile au arătat că pacientele care au sarcină extrauterină în antecedente și tratată conservator (medicamentos sau chirurgical) au șanse între 60-70% să obțină o sarcină intrauterină.

Glaucomul, boala fără simptome care te poate lăsa fără vedere

Glaucomul este o boală a ochiului extrem de gravă care poate duce la atrofierea nervului optic. Partea tristă este că afecțiunea este numită „hoțul tăcut al vederii” pentru faptul că semnele sale apar abia atunci când este deja prea târziu. Mai bine de patru milioane de oameni au orbit din cauza bolii, scrie unica.ro.

Glaucomul este o afecțiune care afectează partea dorsală a ochiului și poate duce la pierderea vederii. Este a doua cauză la nivel mondial pentru pierderea periferică și graduală a vederi și este detectată mult prea târziu. Pentru a nu ajunge în această situație, dr. Roma Johnri, consultant în glaucom la Sri Shankara Nethralaya din Hyderabad, a făcut o serie de precizări extrem de utile.

Cauzele apariției glaucomului În cadrul unui interviu, Roma Johnri, consultant în glaucom la Sri Shankara Nethralaya din Hyderabad, a mărturisit că anumiți factori pot favoriza apariția glaucomului, printre care se numără: vârsta înaintată, miopia, antecedentele familiale, leziunile oculare, afecțiuni oculare din familie, diabetul și hipertensiunea arterială. Peste 4,5 milioane de oameni din întreaga lume suferă de această boală și au orbit din vina sa. „Din păcate, mulți oameni nu sunt conștienți de cauzele și simptomele glaucomului. Pentru a crește șansele de diagnosticare precoce, este important să faceți anual un control oftalmologic la un oftalmolog. Diagnosticul întârziat duce adesea la stadii avansate ale bolii la mulți pacienți”, a spus medicul specialist.

Când se dezvoltă afecțiunea care te poate lăsa fără vedere Afecțiunea oculară apare atunci când lichidele nu mai pot circula între cornee și iris. În acel moment lichidul se acumulează și duce la creșterea presiunii oculare, fapt care poate duce la împiedicarea ochiului de a mai transforma lumina în semnale nervoase. Din moment ce acesta este rolul receptorului vizual, de aceea duce glaucomul la orbire.

„Glaucomul se dezvoltă atunci când fluidele produse de ochi nu pot curge prin rețeaua trabeculară situată între cornee și iris, determinând blocarea canalului. Acest lucru duce la acumularea de lichid și o creștere a presiunii intraoculare (PIO), care poate comprima nervul optic și poate perturba conversia luminii în semnale nervoase. Dacă este lăsat netratat, acest lucru poate duce la modificări vizuale sau chiar pierderea vederii”, a spus medicul.

Cum se detectează afecțiunea care te poate lăsa fără vedere Cea mai bună metodă prin care se detectează glaucomul este un examen care se face la medicul oftalmolog. Specialistul va verifica, prin folosirea unor picături speciale, dacă pupilele vor funcționa în mod normal. De asemenea, va fi efectuat un test de tonometrie pentru verificarea presiunii oculare, pentru a vedea care este situația vederii periferice. „Testele pentru glaucom sunt de obicei nedureroase și scurte. În timpul examenului, medicul oftalmolog vă va verifica vederea și va folosi picături pentru a vă dilata pupilele pentru a vă examina ochii. Ei vă vor inspecta nervul optic pentru orice semne de glaucom și pot face fotografii pentru a urmări orice modificări în timp.

Ei vor efectua, de asemenea, un test de tonometrie pentru a măsura presiunea oculară și un test de câmp vizual pentru a determina dacă ați pierdut vederea periferică. Dacă medicul dumneavoastră oftalmolog suspectează că ați putea avea glaucom, acesta poate comanda teste speciale de imagistică ale nervului optic pentru a ajuta la diagnostic” Câte tipul de glaucom există și cum apar Medicul specialist a spus că sunt două tipuri principale de glaucom, respectiv cel cu unghi deschis și cel cu unghi închis sau îngust. Prima categorie apare atunci când lichidele nu pot pătrunde în camera anterioară. Cel de-al doilea tip apare atunci când canalele de drenaj nu pot fi golite de lichidele oculare.

„Glaucomul poate fi clasificat în două tipuri principale: glaucom cu unghi deschis și cu unghi închis (sau cu unghi îngust). Glaucomul cu unghi deschis apare atunci când lichidele oculare nu pot să se scurgă eficient din camera anterioară, chiar dacă unghiul este neobstrucționat.Acest tip de glaucom este adesea asimptomatic și provoacă pierderea treptată a vederii, câștigându-i porecla de „hoț tăcut al vederii.” Glaucomul cu unghi închis, pe de altă parte, se dezvoltă atunci când canalele de drenaj devin blocat, împiedicând golirea eficientă a lichidelor oculare”, a precizat dr. Roma Johnri.

Pentru a detecta boala din timp, este nevoie de un consult oftalmologic la cel mai mic disconfort.

Nu ignora niciodată vânătăile care apar din senin pe piele. Pot trăda probleme grave de sănătate

Dacă ai adesea vânătăi inexplicabile și vrei să afli cauza acestora, află că există anumite investigații pe care le poți face pentru a identifica problema și a o rezolva cât mai curând posibil. Mai jos, vei găsi informații utile despre ce investigații ar putea fi necesare.

Atunci când vânătăile apărute pe piele ar trebui să te trimită în cabinetul medicului

Echimozele sau vânătăile sunt pete care apar pe piele atunci când capilarele – vase de sânge foarte mici – se rup. Echimozele pot apărea cu o nuanță albăstruie pe pielea deschisă la culoare, dar pot avea o nuanță violet închis, maro sau negru pe pielea mai închisă la culoare. Explicația pentru această schimbare de culoare este că sângele din capilare se scurge în țesuturile moi sub piele.

Există mai multe cauze posibile pentru apariția unei vânătăi. Acestea includ accidente sau leziuni, leziuni microscopice la nivelul vaselor de sânge sub piele (ceea ce poate fi întâlnit frecvent la sportivi), tulburări ale sângelui și pielea mai subțire cauzată de procesul de îmbătrânire, scrie redactia.ro.

Pentru a determina cauza apariției vânătăilor, este necesară efectuarea unor investigații care includ măsurarea timpilor de coagulare și a numărului de trombocite. Aceste investigații ajută la identificarea posibilelor patologii, cum ar fi coagulopatia, trombocitopenia severă sau vasculopatia.

Dacă o persoană are vânătăi inexplicabile sau dacă vânătăile apar prea ușor, aceasta poate fi din cauza capilarelor slăbite. Atunci când acestea nu sunt suficient de puternice pentru a reține celulele roșii din sânge, sângele se poate scurge sub piele, provocând astfel vânătăi.

Capilarele pot deveni slabe din cauza lipsei de proteine pentru a le menține, sau din cauza unor probleme cu structura vaselor de sânge. De asemenea, vânătăile inexplicabile pot apărea în cazul unor probleme cu trombocitele sau cu celulele implicate în procesul de vindecare a vaselor de sânge.

Arnica, de ajutor împotriva vânătăilor

Arnica este considerat un analgezic natural, având proprietăți antiseptice și antiinflamatoare de excepție. Atenție, însă! Utilizarea cremei de arnică nu este indicată tuturor persoanelor. Sesquiterpenoidul, compus aflat în componența arnicăi, poate să provoace alergii persoanelor mai sensibile. Dacă resimțiți o senzație de mâncărime, înterupeți imediat administrarea cremei și adresați-vă medicului.

Cremă cu vitamina K

Vitamina K ajută la coagularea sângelui și este demonstrat științific că poate reduce severitatea vânătăilor. Pentru a profita de beneficiile vitaminei K, este recomandat aplicarea acesteia de 2 ori pe zi, în zona afectată de vânătăi și echimoze.

Aloe vera

Această plantă conține vitamine, minerale și enzime, care au rolul de a calma durerile, hidrata pielea și reduce inflamația. Este recomandat să aplicați sucul natural din frunzele de aloe, cremă sau gel, direct pe vânătaie. Masați ușor până când se absoarbe complet și repetați zilnic procedeul.

Cetățenii vor beneficia de consultațiile medicilor specialiști fără bilet de trimitere eliberat de medicul de familie

Cetățenii asigurați vor beneficia de consultațiile medicilor specialiști de profil fără bilet de trimitere eliberat de medicul de familie, dar și de mai multe servicii medicale gratuite, majoritatea de înaltă performanță, anunță Ministerul Sănătății.

Comunicarea în practica medicală. Eficientizarea comunicării cu pacientul –  o necesitate - Jurmed - Medici

Extinderea volumului de investigații și alte modificări la Programul unic al asigurării obligatorii de asistență medicală au fost aprobate de Guvern, la propunerea Ministerului Sănătății.

Astfel, persoanele asigurate vor avea acces la consultațiile medicilor specialiști de profil, din spitalele raionale și municipale, și inclusiv vor putea fi internați, fără trimitere de la medicul de familie.

Respectiv, se exclude necesitatea programărilor suplimentare, îndreptărilor neargumentate pentru investigații de laborator și instrumentale, acestea fiind realizate de medicul care trimite pacientul pentru spitalizare.

Totodată, urmare a modificărilor la program, pacienții cu tumori benigne vor beneficia gratuit, la fel ca și cei cu maladii maligne, de intervenții de reabilitare funcțională, estetică și psihologică. Persoanele vor fi asigurate cu proteze și implanturi, dar și consumabilele necesare pentru substituirea defectelor de țesut.

La fel, programul a fost completat cu o serie de servicii medicale noi, în total 46, în scopul depistării precoce a unor boli, stabilirii conduitei de tratament și reabilitare, cele mai multe fiind de înaltă performanță. Astfel, în premieră prin sistemul de asigurare obligatorie de asistență medicală, va fi oferit acces la servicii de asistență medico-genetică, pentru identificarea timpurie a maladiilor congenitale, dar și la imunofenotipare prin citometrie în flux.

De asemenea, a fost extinsă categoria pacienților care pot beneficia de tomografie cu emisie de pozitroni – tomografie computerizată (PET-CT), pentru detectarea tumorilor primare necunoscute, stadializarea procesului malign și evaluarea răspunsului la tratament.

Paula Seling, prima apariție la TV alături de fiica ei: ”Mama contează cel mai mult”
Articolul anterior
Trei urşi au murit de frig, după ce au fost lăsaţi într-un avion blocat la sol, pe un aeroport din Belgia
Articolul următor