Ala Nemerenco: ,,Trei lecții simple din experiența Chinei. Și trei greșeli pe care continuăm să le facem”

În contextul răspândirii alarmante a virusului Covid-19 în țările europene, dar și a pericolului pe care acesta îl are pentru țara noastră, este necesară o mobilizare maximală din partea tuturor părților comunității. Orice sfat, orice recomandare poate fi binevenită.

separator
Ala Nemerenco, fost Ministru al Sănătății din guvernul Sandu a enumerat ,,Trei lecții simple din experiența Chinei. Și trei greșeli pe care continuăm să le facem”.

,,1. Testarea. Pentru a detecta trebuie să testezi. Nu faci 33 de teste, și nici cam 160, cum e la noi. Ci mii.
Experiența Chinei: În primele zile de infecție, lipsa seturilor de testare și paturilor de spital a însemnat că mulți nu au putut fi testați. Multe forme ușoare au rămas mai mult ca probabil nedetectate, însă aceasta nu înseamnă că aceste cazuri nu au fost transmițători de infecție mai departe.

2. Autoizolarea strictă acasă a celor veniți din focare de infecție, inclusiv și de membrii lor de familie. Dacă cei reveniți din Italia rămân totuși acasă, practica arată că ei cel mai des nu se autoizolează și de membrii familiei, punându-i sub risc de îmbolnăvire.
Experiența Chinei: a fost evidențiat riscul de transmitere în familie când spitalele rămânând fără paturi și truse de testare, așa cum s-a întâmplat în Wuhan, săptămâni întregi a trimis acasă bolnavii care și-au infectat rudele.

3. Izolare strictă regională pe intern.
Experiența Chinei: măsurile sale de izolare care au inclus blocarea a aproape 60 de milioane de oameni din Hubei și restricții stricte de carantină și de călătorie pentru sute de milioane de cetățeni și străini au dat roade.
Noi încă nu suntem hotărâți ce și cum facem. Virusul nu călătorește doar cu curse avia”, a specificat experta, pe pagina sa de socializare.

Regula de aur care vă protejează de coronavirus atunci când mergeți la cumpărături în supermarket
Articolul anterior
La rând, la distanțe de cel puțin 1 metru. Moldovenii dau dovadă de bun simț și responsabilitate socială!
Articolul următor
Alte articole interesante