Ala Nemerenco: ,,Trei lecții simple din experiența Chinei. Și trei greșeli pe care continuăm să le facem”

În contextul răspândirii alarmante a virusului Covid-19 în țările europene, dar și a pericolului pe care acesta îl are pentru țara noastră, este necesară o mobilizare maximală din partea tuturor părților comunității. Orice sfat, orice recomandare poate fi binevenită.

separator
Ala Nemerenco, fost Ministru al Sănătății din guvernul Sandu a enumerat ,,Trei lecții simple din experiența Chinei. Și trei greșeli pe care continuăm să le facem”.

,,1. Testarea. Pentru a detecta trebuie să testezi. Nu faci 33 de teste, și nici cam 160, cum e la noi. Ci mii.
Experiența Chinei: În primele zile de infecție, lipsa seturilor de testare și paturilor de spital a însemnat că mulți nu au putut fi testați. Multe forme ușoare au rămas mai mult ca probabil nedetectate, însă aceasta nu înseamnă că aceste cazuri nu au fost transmițători de infecție mai departe.

2. Autoizolarea strictă acasă a celor veniți din focare de infecție, inclusiv și de membrii lor de familie. Dacă cei reveniți din Italia rămân totuși acasă, practica arată că ei cel mai des nu se autoizolează și de membrii familiei, punându-i sub risc de îmbolnăvire.
Experiența Chinei: a fost evidențiat riscul de transmitere în familie când spitalele rămânând fără paturi și truse de testare, așa cum s-a întâmplat în Wuhan, săptămâni întregi a trimis acasă bolnavii care și-au infectat rudele.

3. Izolare strictă regională pe intern.
Experiența Chinei: măsurile sale de izolare care au inclus blocarea a aproape 60 de milioane de oameni din Hubei și restricții stricte de carantină și de călătorie pentru sute de milioane de cetățeni și străini au dat roade.
Noi încă nu suntem hotărâți ce și cum facem. Virusul nu călătorește doar cu curse avia”, a specificat experta, pe pagina sa de socializare.

Comisia Europeană va anunţa noi reguli privind ambalajele din plastic

Comisia Europeană va anunţa în zilele următoare noi reguli care vizează industria de ambalaje, de la capsulele de cafea şi până la sticlele din plastic de folosinţă unică, în încercarea de a reduce cantitatea de deşeuri generată, transmite Bloomberg.

Noile reglementări sunt destinate creşterii sustenabilităţii ambalajelor, una dintre principalele utilizări ale plasticului şi hârtiei, potrivit unui document de lucru consultat de Bloomberg. Ţările şi firmele din Uniunea Europeană vor trebui să se asigure că ambalajele utilizate de produsele de zi cu zi pot fi reciclate mai uşor sau sunt biodegradabile, transmite Digi24.

„O economie circulară a ambalajelor va ajuta la decuplarea dezvoltării economice de utilizarea resurselor naturale. Cantitatea de ambalaje a crescut mai rapid în ultimii ani decât venitul naţional brut, ceea ce a condus la creşterea emisiilor de CO2 şi a altor emisii poluante, precum şi la supra exploatarea resurselor naturale, a pierderii de diversitate şi la poluare”, se arată în documentul de lucru al Comisiei Europene consultat de Bloomberg.

Noile reguli ar urma să aibă ramificaţii de-a lungul mai multor sectoare, precum producţia de alimente şi fabricaţia produselor chimice. În Uniunea Europeană aproximativ 40% din cantitatea de plastic şi jumătate din cea de hârtie sunt utilizate la ambalaje iar designul lor face deseori dificilă reutilizarea sau reciclarea, scrie Agerpres. Măsurile ar urma să acopere o gamă largă de la abţibildurile de pe mere şi până la pungile de unică folosinţă.

Companiilor li se va cere să folosească cât mai puţine ambalaje, în timp ce ţările vor trebui să se asigure că 65% din totalul deşeurilor de ambalaje sunt reciclate până la finele lui 2025. Potrivit Bloomberg, noile reguli ar urma să fie adoptate miercuri, la pachet cu regulile privind certificatele de eliminare a carbonului.

Un expert în curățenie explică de ce nu trebuie să usuci niciodată hainele pe calorifer, nici măcar iarna

Un expert a avertizat împotriva folosirii radiatorului pentru a usca hainele, deoarece poate face mai mult rău decât bine pe termen lung. Hainele ude adaugă în mod inevitabil umiditate în aer, ceea ce crește riscul de umezeală.

Rebecca Bebbington, expert în consum la NetVoucherCodes, a explicat că procesul duce la mai multă umezeală în aer, ceea ce face ca perioada de uscare să fie mult mai lungă.

Înțeleg de ce fac oamenii acest lucru, dar de fapt crește umiditatea din aer, ceea ce nu este bine”, a adăugat ea. În schimb, încearcă să învârți hainele mai mult, să le spațiezi pe aerator și să folosești lumina naturală care intră”.

Un alt sfat simplu este de a da pur și simplu o centrifugare suplimentară rufelor. Doar încă zece minute în mașina de spălat va elimina și mai multă apă. Când scoți hainele din mașină, acestea vor fi puțin mai uscate înainte de a le pune pe aerator. Hainele ude adaugă în mod inevitabil umiditate în aer, ceea ce crește riscul de umezeală. Acest lucru trebuie evitat.

Cel mai rapid și mai simplu remediu este să deschideți pur și simplu o fereastră. Chiar dacă afară suflă o furtună, deschideți fereastra pentru a favoriza circulația aerului.

Variola maimuței a primit un nou nume. Anunțul făcut de OMS

Variola maimuței a fost redenumită de Organizația Mondială a Sănătății. Până în prezent, această boală a fost cunoscută și sub denumirea de „monkeypox”.

Alertă în Europa. Cazurile de variola maimuței s-au dublat în doar o zi -  Playtech Știri

Monkeypox a fost redenumită „mpox” de către Organizația Mondială a Sănătății, transmite Protv.ro.

„Ambele nume vor fi folosite simultan timp de un an, în timp ce „variola maimuței” este eliminată treptat”, a spus agenția globală, conform SkyNews.

Simptomele variolei maimuței variază, dar includ erupții cutanate, febră, frisoane, ganglioni limfatici inflamați, senzație de epuizare și dureri de cap. Printre simptome se mai numără și leziunile cutanate în zona genitală.

Până în prezent, în România au fost diagnosticați cu variola maimuței 45 de pacienți. Conform Institutului Național de Sănătate Publică (INSP), în total 15 persoane au fost vaccinate împotriva variolei maimuței.

Regula de aur care vă protejează de coronavirus atunci când mergeți la cumpărături în supermarket
Articolul anterior
La rând, la distanțe de cel puțin 1 metru. Moldovenii dau dovadă de bun simț și responsabilitate socială!
Articolul următor