Alăptarea are numeroase beneficii pentru bebeluș, dar și pentru mamă, și tot mai multe lucruri surprinzătoare despre acest proces ies la iveală. Specialiștii susțin că alăptarea le poate chiar ajuta pe mămici să dea jos mai ușor kilogramele acumulate în timpul sarcinii, iar studii recente au descoperit că femeile care își alăptează bebelușii timp de cel puțin șase luni vor fi mai puțin expuse riscului de a se confrunta cu problema ficatului gras pe măsură ce înaintează în vârstă.
Cercetători de la University of California din San Diego, SUA, au ajuns la concluzia că femeile care alăptează timp de 6 luni vor fi mai puțin afectate de un ficat gras, o problemă de sănătate ce se referă la acumularea de grăsimi la nivelul celulelor hepatice, care pot favoriza inflamația și fibrozarea ficatului.
Un număr de 844 de femei au fost testate la 2 sau la 5 ani după vârsta de 30 de ani. O parte dintre ele aveau cel puțin un copil pe care l-au alăptat, restul neavând copii sau neputând să-i alăpteze. Cele care au alăptat au raportat perioada în care au făcut acest demers după 25 de ani. Li s-au efectuat și tomografii abdominale și s-a sesizat că mamele care au alăptat aveau ficatul mai puțin gras decât acelea care nu au reușit.
Specialiștii de la University of California au menționat și că femeile care au alăptat cel puțin 6 luni aveau un indice al masei corporale mai redus, o talie mai subțire și niveluri ale trigliceridelor și colesterolului „rău” mai reduse decât ale celor ce nu au alăptat deloc sau au alăptat mai puțin de 1 lună.
Experții de aici au precizat că intenția lor a fost să arate legătura dintre procesul de alăptare și ficatul gras fără a se raporta la alți factori care favorizează această problemă de sănătate: obezitatea, prezența diabetului, activitatea fizică și dieta din perioada anterioară sarcinii.
Scopul următoarelor studii vizează înțelegerea mecanismului care face din alăptare un demers benefic pentru prevenirea apariției ficatului gras, cum acesta poate să reducă severitatea acestei afecțiuni.
Un alt studiu, al Universității Colorado, a arătat că femeile ce beneficiază de prezența unui antioxidant (PQQ), regăsit și în laptele matern, aveau ficatul mai puțin gras decât al celor care nu îl aveau în organism.