Douăzeci şi unu de cazuri confirmate de mpox au fost înregistrate în Republica Congo, a declarat duminică la televiziunea publică ministrul Sănătăţii din această ţară din Africa Centrală, informează AFP.
De la începutul anului “am înregistrat 158 de cazuri suspecte” de mpox. “În ceea ce priveşte cazurile confirmate, avem 21”, a indicat Gilbert Mokoki, ministrul Sănătăţii, potrivit stiripesurse.
Boala afectează cinci dintre cele 15 departamente ale ţării, în special regiunile forestiere Sangha şi Likouala din nordul Republicii Congo, a indicat acesta.
Mokoki a estimat că situaţia epidemiei de mpox nu este alarmantă în Republica Congo, însă a îndemnat locuitorii să respecte măsurile preventive, inclusiv spălarea regulată a mâinilor.
Până joia trecută, “aveam doar 19 cazuri confirmate, tratate şi vindecate”, a precizat el, dând asigurări că celelalte două cazuri sunt sub tratament.
Ministrul nu a menţionat vreun deces asociat bolii. În datele până pe data de 3 august, agenţia de sănătate a Uniunii Africane, Africa CDC, a raportat 146 de cazuri, dintre care un deces în Republica Congo.
Cunoscută anterior sub numele de variola maimuţei, mpox este o boală virală care se răspândeşte de la animal la om, dar se transmite şi între oameni prin contact fizic. Ea provoacă febră, dureri musculare şi leziuni cutanate.
Recrudescenţa mpox în Africa, care loveşte puternic Republica Democratică Congo (RDC), dar şi Burundi, Kenya, Rwanda şi Uganda, a determinat Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) să declare epidemia de mpox o urgenţă de sănătate publică de interes internaţional, cel mai ridicat nivel de alertă al său.