Alertă în domeniul farmaceutic. Două siropuri pentru tuse fabricate în India sunt considerate a fi responsabile pentru moartea a cel puțin 20 de copii din Uzbekistan. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a transmis un avertisment în privința utilizării celor două siropuri, scrie spynews.ro.
Fatalități în rândul copiilor din Uzbekistan după ce au fost tratati cu două tipuri de siropuri pentru tuse fabricate în India. OMS avertizează cu privire la produsele farmaceutice care ar fi responsabile pentru moartea acel puțin 20 de copii.
OMS transmite că două tipuri de siropuri pentru tuse pot fi responsabile pentru moartea a 20 de copii
Reprezentanții OMS au dezvăluit că siropurile de tuse fabricate de compania indiană Marion Biotech sunt de „calitate inferioară”, iar Marion Biotech nu a oferit nicio garanţie de „siguranţă şi calitate”, informează Agerpres.
OMS alansat alerta miercuri, la scurt timp după ce autoritățile din Uzbekistan au anunțat moartea a cel puţin 20 de copii care au consumat siropul de tuse numit Doc-1 Max. În consecință, ministerul indian al Sănătăţii a suspendat producţia companiei, iar autoritățile din Uzbekistan au interzis importul şi vânzarea de Doc-1 Max.
În urma realizării unei analize a probelor de sirop de către laboratoarele de control al calităţii din Uzbekistan s-au descoperit „cantităţi inacceptabile de dietilenglicol şi/sau etilenglicol ca şi contaminanţi”.
„Dietilenglicol şi etilenglicolul sunt toxice pentru oameni şi, dacă sunt ingerate, pot fi fatale.
Aceste două produse (siropuri) pot avea autorizaţii de comercializare în alte ţări din regiune. De asemenea, este posibil ca acestea să fi fost distribuite, prin intermediul pieţelor informale, în alte ţări sau regiuni. (…) consumul lor, în special de către copii, poate duce la afecţiuni grave sau chiar la deces”, a avertizat OMS.
În urma acestor acuzații grave, responsabilii Marion Biotech nu au fost de găsit.
Este a doua companie farmaceutică din India care primește astfel de acuzații
Compania este al doilea producător indian de medicamente investigat de autorităţile de reglementare, după ce OMS a găsit în octombrie o legătură între alte medicamente şi decesul multor copii în Gambia. Maiden Pharmaceuticals a pus pe piață produse considerate responsabile de moartea a cel puţin 66 de copii din ţară africană.
În cazul Maiden Pharmaceuticals, autoritățile din India au deschis o anchetă, dar la final au transmis că medicamentele respective erau de „calitate standard”.