Pentru că sunt bogate în vitamina C, citricele se consumă de obicei iarna, ele stimulează
sistemul imunitar, acţionează împotriva unui număr mare de bacterii şi te protejează de gripă şi răceală. Aceste fructe parfumate te ademenesc cu gustul zemos dulce-acrişor sau dulce-amărui, este o plăcere să le consumi regulat, mai ales că au o mulţime de proprietăţi terapeutice.Citricele cuprind mult mai multe tipuri de fructe, decât cele cunoscute în Moldova, cum ar fi: mikan (dulce, fără sâmburi, seamănă cu mandarina), dekopon (foarte dulce, fără seminţe, fiind un hibrid între kiyomi şi ponkan), ponkan (foarte dulce), yuzu (aminteşte la gust de grapefruit, fiind acrişor-amărui), sudachi (rotund, verde-închis, este puţin cunoscut, pentru că este foarte scump), kumquat ( sunt miniportocale şi se folosesc de obicei ca şi garnitură) etc.
Proprietăţi terapeutice:
Citricele sunt bogate în acid folic natural (un fruct pe zi îţi asigură doza de vitamine necesare). Pectinele din citrice sunt fibre alimentare, foarte valoroase pentru activitatea cardiacă, reglează colesterolul şi normalizează nivelul glucozei din sânge.
Lămâile verzi sunt cele mai acidulate fructe, au mai multă vitamina C, decât grapefruit-ul, conţin un volum mare de bioflavonoizi şi sunt utile în tratarea tusei, răcelii şi a gripei.
Portocalele conţin vitamina C şi provitamina A, B1, B2, E, calciu, magneziu, fosfor, sodiu, fier, cupru, zinc, mangan şi brom. Au proprietăţi diuretice, tonice, antiinfecţioase şi de dezintoxicare.
Pieliţele albicioase, pe care le înlături înainte de a mânca portocala, conţin fibre şi flavonoide care sunt benefice pentru organism: stimulează activitatea vezicii biliare şi a pancreasului, cresc imunitatea, distrug unele bacterii, combat febra. O singură portocală pe zi asigură organismului necesarul de vitamina C.
Portocala roşie are proprietăţi comune cu lămâia, dar mai conţine o substanţă colorantă, numită antocian care este un puternic antioxidant. Coaja, pusă la macerat în 250 ml apă şi consumată a doua zi, combate obezitatea şi constipaţia.
Pomelo, în exterior, aminteşte de grapefruit, iar interiorul de portocală. Este bogat în acid folic, vitamina A, C, minerale, antioxidanţi. Previne răceala şi gripa, stimulând sistemul imunitar. Are proprietăţi diuretice şi ajută la tratarea obezităţii.
Mandarinele – cele mai dulci dintre citrice, conţin provitamina A, vitamina B, calciu şi brom (au efect sedativ şi relaxant asupra sistemului nervos, de aceea este recomandat să le consumi seara), potasiu (cu o specifică acţiune dernantă). Au acţiune diuretică, de aceea sunt bune pentru ficat şi stimulează producţia de globule roşii.
Grapefruit are un gust dulce- amar, bogat în enzime care stimulează digestia, se obţine din combinaţia pomelo şi diferite soiuri de portocale, care au pulpa galbenă, roz sau roşie. Este bogat în vitamina C, fibre, fier, calciu, fosfor şi potasiu, vitamina A, B1, B2 şi carotene, sărac în calorii, grapefruitul este considerat un aliment bun pentru slăbit. Fibrele alimentare şi numeroşii acizi organici contribuie la sănătatea tubului digestiv, uşurând digestia. Consumul regulat de grapefruit (un fruct sau jumătate pe zi, cu jumătate de oră înainte de masă), previne bolile tubului digestiv, constipaţia, aciditatea gastrică, ateroscleroza.
Dintre toate citricele, grapefruitul conţine cei mai mulţi antioxidanţi, astfel consumul regulat reduce riscul apariţiei cancerului şi pietrelor la rinichi. Este o sursă bună de fibre, ce îndepărtează colesterolul, şi scade riscul dezvoltării bolilor cardiovasculare.
Este contraindicat consumul de grapefruit, atunci când urmezi un tratament medicamentos, pentru că sucul acestui fruct modifică absorbţia intestinală a anumitor medicamente, existând riscul de supradozaj, menţionează cercetătorii. Unii medici ginecologi sunt de părere că efectul anticoncepţionalelor este neutralizat de substanţele conţinute de sucul de grapefruit, ceea ce favorizează apariţia unei sarcini nedorite.
Consultă medicul sau farmacistul pentru a şti, dacă medicamentele pe care urmează să le iei, ar putea fi administrate cu suc de grapefruit sau pur şi simplu renunţă la fruct pe parcursul tratamentului.
Cu siguranţă, citricele ajunse la noi, sunt tratate chimic, de aceea coaja acestora nu se recomdă să fie consumată sau folosită în diverse tratamente, rişti să te intoxici.
Text: Snejana Ţugui
Un sfat pentru frumusete :
Marina Bătrânu,
cosmetolog
Sucul de portocală – o loţiune tonică ideală
Sucul de portocală este folosit ca un bun tonic pentru orice tip de piele, face pielea fină, o întinereşte, îi dă prospeţime şi luciu. Cu un tampon de bumbac, muiat în sucul de la o portocală, acoperi faţa, gâtul şi decolteul. După 1-2 ore te speli cu apă rece şi laşi pielea să se usuce singură fără ca s-o ştergi.
Loţiunea tonică din suc de portocală previne îmbătrânirea timpurie, reduce apariţia ridurilor, hrăneşte şi tonifică.
Loţiunea pentru tenul gras, o foloseşti în fiecare seară, timp de 15-20 min.
- Gălbenuşul de la un ou, 100 g smântână, 4 linguri votcă, sucul de la o jumătate de portocală.
- O portocală rasă cu tot cu coajă, ½ pahar votcă, se lasă la măcerat timp de 5-7 zile la întuneric, după care se adaugă o linguriţă de glicerină.