Astăzi, 14 iunie, este marcată Ziua Mondială a Donatorului de Sânge. ,,Sângele înseamnă viață!” – este mesajul medicului endoscopist de la Centrul Colonoscopic al Institutului Oncologic, Vitalie Purice care donează regulat speranță. Până acum, doctorul care este specializat în screeningul cancerului colo-rectal, a donat aproximativ 15 litri de sânge.
Potrivit Ministerului Sănătății, în anul 2019 au donat sânge în total 54.545 donatori de sânge/componente sanguine, 52091 (95,5%) sunt donatori voluntari și neremunerați.
Cei 54.545 donatori au realizat în total 71.003 donări de sânge/componente sanguine. Serviciul national de transfuzie a sângelui dispune de 96 de donatori voluntari și sistematici, din ei, 4 donează cu regularitate, la fiecare 2 luni sânge, pe parcursul a 10 ani consecutiv și 92 donează sânge cu regularitate pe parcursul ultimilor 5 ani.
150 de persoane vindecate de COVID-19, au donat plasmă convalescentă și au contribuit la tratarea a 45 persoane în stare gravă, infectați cu COVID-19.
Mulțumim eroilor, donatorilor de sânge, salvatorilor de vieți!
Vitalie Purice a donat sânge pentru prima dată în 2010, la rugămintea unui coleg de universitate. “El avea o rudă care avea nevoie urgent de o transfuzie pentru o intervenție chirurgicală. Am acceptat fără ezitare. Prima donare a fost memorabilă pentru mine. După recoltare am avut amețeli, chiar mi-am pierdut conștiința pentru puțin timp, dar mi-am revenit repede”, spune medicul.
„Donarea de sânge este benefică atât pentru sănătatea donatorilor, cât și a celor care au nevoie de el”
Un an mai târziu a mers din nou la Centrul Național de Transfuzie a Sângelui din Chișinău pentru a dona o picătură de speranță pentru o rudă apropiată. După a treia procedură a decis să devină voluntar activ. Din 2012 donează sânge în mod regulat la fiecare două luni. „Sunt mândru de faptul că prin o simplă donare de sânge salvez trei vieți. Donarea este benefică atât pentru sănătatea mea, cât și a celor care au nevoie de acest lichid. Această procedură previne apariția cancerului, reduce riscul de hemocromatoză, păstrează inima și ficatul sănătoase și stimulează producția de celule sanguine”, spune Vitalie Purice.
„Fiți donatori activi pentru binele vostru și al celor din jur!”
Întotdeuna își încurajează prietenii, rudele și membrii familie să-i urmeze exemplul. Mai mult, își educă și cei doi copii gemeni să fie activi social.
„Oamenii trebuie să înțeleagă că este o procedură invazivă și nedureroasă. Ai nevoie de doar 30 de minute ca să poți salva vieți. Sângele este un dar pe care l-am primit gratuit și suntem responsabil să-l împărțim cu cei ajunși în impas. Fiți donatori activi pentru binele vostru și al celor din jur!”, spune medicul.