Astăzi, 22 mai, a fost sărbătorită Ziua Europeană Împotriva Obezității. Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) obezitatea în Europa a atins proporţii epidemice. În ultimele două decenii, numărul persoanelor cu aceasta problemă s-a triplat, iar dacă nu se iau măsuri urgente şi eficiente, numărul estimativ în Europa va fi de 150 milioane de persoane obeze (aproape 20% din populaţie), din care 15 milioane sunt copii obezi. În cele mai multe ţări, în prezent, între 30% şi 80% dintre adulţi sunt supraponderali.
Obezitatea este principala cauză a deceselor şi îmbolnăvirilor ce pot fi prevenite.
Problema este responsabilă pentru aproximativ 80% din cazurile de diabet zaharat de tip 2, pentru 35% din bolile de inimă şi pentru 55% din cazurile de hipertensiune arterială în rândul adulţilor din zona europeană.
O scădere a greutăţii corporale cu numai 5-10% la persoanele supraponderale reduce substanțial riscul de a dezvolta diabet zaharat, hipertensiune arterială şi niveluri ridicate ale colesterolului în sânge.
În majoritatea ţărilor europene, hrana bogată în zaharuri şi grăsimi animale, precum şi activitatea fizică redusă sunt principalele cauze ale obezităţii, care la rândul ei este principala cauză a unor maladii cronice precum diabetul zaharat de tip 2, bolile cardiovasculare, hipertensiunea arteriala, accidentele vasculare cerebrale şi unele forme de cancer.
În țările europene, aproximativ 30% din populaţie suferă de obezitate, iar 20% este supraponderală. Numărul copiilor supraponderali a crescut cu 18% în ultimii 10 ani.
Puțini dintre persoanele obeze ajung la un control medical și mai puțini dintre obezi ajung să fie incluși în programe de educație și luptă împotriva kilogramelor în plus.
Obezitatea este descrisă însă ca fiind cea mai întâlnită dereglare de nutriţie.
Obezitatea este o condiţie în care se acumulează excesiv grăsime în organism, prioritar din cauza consumului de alimente mai mare decât nevoile fiziologice. Astfel, un exces de 50 de calorii zilnic poate creşte greutatea cu 25 kg într-o perioadă de 10 ani.
Principala cauză a obezităţii este un dezechilibru energetic între caloriile consumate şi cele necesare organismului pentru diverse activităţi.
Obezitatea poate afecta pe oricine.
Specialiştii vorbesc despre o predispoziţie a unor persoane de a deveni obeze. De aceea obezitatea reprezintă o problemă complexă de sănătate publică, ai căror factori de risc pot fi:
– antecedente ereditare familiale,
– unele afecţiuni endocrine,
– factori metabolici,
– supraalimentaţia sau alimentaţia nesănătoasă (obiceiuri alimentare greşite),
– sedentarismul (diminuarea activităţii fizice, orientarea către activităţi de tip static: privitul la TV, jocul pe calculator, utilizarea liftului etc ))
– status socio-economic,
– sarcina şi menopauza.
Obezitatea este o boală cronică stigmatizantă.
Percepţia generală este că persoanele obeze sunt ,,leneşe şi mănâncă mult”. Se crede că obezii sunt ,,lipsiţi de voinţă şi nu se pot abţine de la mesele copioase”. Obezitatea afectează imaginea de sine, respectul de sine, putând conduce la depresie, anxietate şi disfuncţii ale comportamentului alimentar (bulimia, anorexia).
O atenţie deosebită trebuie acordată copiilor şi adolescenţilor. Cei care dezvoltă obezitate încă din copilărie riscă mult să devină adulţi obezi.
Dieta: Obezitatea este provocată de prezenţa însemnată în alimentaţia zilnică a unor alimente nesănătoase, sărace în nutrienţi. Surse ascunse de grăsimi și zahăr (de exemplu: 250 ml suc artificial conțin 7-8 linguriţe de zahăr) şi cu conţinut ridicat de calorii (snacks-uri, pizza, mezeluri, băuturi dulci, carbogazoase, alimente gătite prin prăjire, dulciuri rafinate, produse de patiserie etc.). Consumul unor porţii alimentare mai mari decât cele normale – este frecvent întâlnită prejudecata că „cel ce este gras este şi frumos” ori că „două mâncări nu strică”), însă această abordare este una greșită.
Obezitatea ar putea fi prevenită prin promovarea unor obiceiuri alimentare sănătoase:
– consum de legume, lactate degresate, peşte, carne slabă
– prepararea alimentelor prin fierbere, coacere, la grătar sau pe baie de abur
– respectarea meselor principale
– necesitatea de informare în momentul achiziţionării unui aliment, despre conţinutul de grăsimi, zahăr şi sare, dar şi a numărului de calorii, prin citirea etichetei.
De asemenea, pentru prevenirea obezităţii, pe lângă respectarea unei alimentaţii sănătoase, mai este necesar să efectuăm cel puţin 30 de minute de mişcare pe zi, să ne hidratăm corect corpul şi să încurajăm copiii să desfăşoare activităţi fizice în aer liber.