Astăzi a fost sărbătorită Ziua Europeană Împotriva Obezității – o problemă complexă de sănătate publică. Măsuri importante în lupta cu obezitatea!

Astăzi, 22 mai, a fost sărbătorită Ziua Europeană Împotriva Obezității. Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) obezitatea în Europa a atins proporţii epidemice. În ultimele două decenii, numărul persoanelor cu aceasta problemă s-a triplat, iar dacă nu se iau măsuri urgente şi eficiente, numărul estimativ în Europa va fi de 150 milioane de persoane obeze (aproape 20% din populaţie), din care 15 milioane sunt copii obezi. În cele mai multe ţări, în prezent, între 30% şi 80% dintre adulţi sunt supraponderali.

Obezitatea este principala cauză a deceselor şi îmbolnăvirilor ce pot fi prevenite.

Problema este responsabilă pentru aproximativ 80% din cazurile de diabet zaharat de tip 2, pentru 35% din bolile de inimă şi pentru 55% din cazurile de hipertensiune arterială în rândul adulţilor din zona europeană.

O scădere a greutăţii corporale cu numai 5-10% la persoanele supraponderale reduce substanțial riscul de a dezvolta diabet zaharat, hipertensiune arterială şi niveluri ridicate ale colesterolului în sânge.

În majoritatea ţărilor europene, hrana bogată în zaharuri şi grăsimi animale, precum şi activitatea fizică redusă sunt principalele cauze ale obezităţii, care la rândul ei este principala cauză a unor maladii cronice precum diabetul zaharat de tip 2, bolile cardiovasculare, hipertensiunea arteriala, accidentele vasculare cerebrale şi unele forme de cancer.

În țările europene, aproximativ 30% din populaţie suferă de obezitate, iar 20% este supraponderală. Numărul copiilor supraponderali a crescut cu 18% în ultimii 10 ani.

Puțini dintre persoanele obeze ajung la un control medical și mai puțini dintre obezi ajung să fie incluși în programe de educație și luptă împotriva kilogramelor în plus.

Obezitatea este descrisă însă ca fiind cea mai întâlnită dereglare de nutriţie.

Obezitatea este o condiţie în care se acumulează excesiv grăsime în organism, prioritar din cauza consumului de alimente mai mare decât nevoile fiziologice. Astfel, un exces de 50 de calorii zilnic poate creşte greutatea cu 25 kg într-o perioadă de 10 ani. 

Principala cauză a obezităţii este un dezechilibru energetic între caloriile consumate şi cele necesare organismului pentru diverse activităţi.

Obezitatea, cauzele și consecințele acestei boli. O plantă ar putea să ne  salveze de această problemă - ea.md

Obezitatea poate afecta pe oricine.

Specialiştii vorbesc despre o predispoziţie a unor persoane de a deveni obeze. De aceea obezitatea reprezintă o problemă complexă de sănătate publică, ai căror factori de risc pot fi:

– antecedente ereditare familiale,

– unele afecţiuni endocrine,

– factori metabolici,

– supraalimentaţia sau alimentaţia nesănătoasă (obiceiuri alimentare greşite),

– sedentarismul (diminuarea activităţii fizice, orientarea către activităţi de tip static: privitul la TV, jocul pe calculator, utilizarea liftului etc ))

– status socio-economic,

– sarcina şi menopauza.

Obezitatea este o boală cronică stigmatizantă.

Percepţia generală este că persoanele obeze sunt ,,leneşe şi mănâncă mult”. Se crede că obezii sunt ,,lipsiţi de voinţă şi nu se pot abţine de la mesele copioase”. Obezitatea afectează imaginea de sine, respectul de sine, putând conduce la depresie, anxietate şi disfuncţii ale comportamentului alimentar (bulimia, anorexia).

O atenţie deosebită trebuie acordată copiilor şi adolescenţilor. Cei care dezvoltă obezitate încă din copilărie riscă mult să devină adulţi obezi.

Dieta: Obezitatea este provocată de prezenţa însemnată în alimentaţia zilnică a unor alimente nesănătoase, sărace în nutrienţi. Surse ascunse de grăsimi și zahăr (de exemplu: 250 ml suc artificial conțin 7-8 linguriţe de zahăr) şi cu conţinut ridicat de calorii (snacks-uri, pizza, mezeluri, băuturi dulci, carbogazoase, alimente gătite prin prăjire, dulciuri rafinate, produse de patiserie etc.). Consumul unor porţii alimentare mai mari decât cele normale – este frecvent întâlnită prejudecata că „cel ce este gras este şi frumos” ori că „două mâncări nu strică”), însă această abordare este una greșită.

Obezitatea ar putea fi prevenită prin promovarea unor obiceiuri alimentare sănătoase:

– consum de legume, lactate degresate, peşte, carne slabă

– prepararea alimentelor prin fierbere, coacere, la grătar sau pe baie de abur

– respectarea meselor principale

– necesitatea de informare în momentul achiziţionării unui aliment, despre conţinutul de grăsimi, zahăr şi sare, dar şi a numărului de calorii, prin citirea etichetei.

De asemenea, pentru prevenirea obezităţii, pe lângă respectarea unei alimentaţii sănătoase, mai este necesar să efectuăm cel puţin 30 de minute de mişcare pe zi, să ne hidratăm corect corpul şi să încurajăm copiii să desfăşoare activităţi fizice în aer liber.

Băutura cu care trebuie să începi dimineaţa ca să fii în formă

O curățare a colonului poate ajuta în cazul constipației. Puteți face o curățare naturală a colonului acasă, folosind apă, dietă și unele produse fără prescripție medicală, scrie doctorulzilei.ro.

Sănătatea digestivă face parte integrantă din a te simți fericit, sănătos și bine.

Unii oameni susțin că colonul ar trebui curățat pentru o stare de bine digestivă optimă.

Una dintre cele mai usoare, mai ieftine si mai sigure moduri de a-ți curăța colonul este să consumi o cantitate adecvată de apă. Apa înmoaie materiile fecale și le facilitează tranzitul prin colon și eliminarea regulată. Evident, pe lista opțiunilor pentru hidratare, apa este alegerea cea mai bună deoarece nu conține calorii și poate fi consumată pe durata întregii zile. Conform unui studiu efectuat în 2013, un consum adecvat de apa reduce riscul de cancer de colon, constipatia fiind un important factor de risc pentru acesta.

Sucurile crude de fructe și legume reprezinta, adeseori, un aport de apa si calorii – mult mai eficiente sunt smoothie-urile, din acest punct de vedere, deoarece conțin și fibrele, vitaminele, glucidele și restul fitonutrienților de care beneficiază întregul organism.

Băutura secretă de detoxifiere conține unele dintre cele mai bune ingrediente pentru detoxifiere. Oțetul de mere s-a dovedit că vă îmbunătățește metabolismul și funcția digestivă, în timp ce lucrează pentru a vă curăța ficatul și sistemul limfatic.

Sucul de lămâie are un efect alcalin asupra corpului tău și ajută la reglarea nivelului pH-ului. Consumul de apă cu lămâie sau adăugarea acesteia în băuturi și sucuri vă poate ajuta la creșterea nivelului de energie, la detoxifierea corpului, la menținerea pielii strălucitoare și la îmbunătățirea funcției imunitare.

Scorțișoara, ardeiul cayenne și ghimbirul conțin compuși terapeutici care ajută la reducerea inflamației, ajută digestia și stimulează metabolismul, ceea ce este un pas util către pierderea în greutate. De aceea, consumul de ceai de ghimbir, de exemplu, este atât de popular. Conține compuși valoroși care îți stimulează sănătatea și promovează detoxifierea.

Un ingredient opțional pentru băutura dvs. de detoxifiere este mierea crudă.

Pentru preparare aveti nevoie de:

– 350 ml de apa calduta
– sucul de la o jumatate de lamaie;
– 2 linguri de otet de cidru de mere
– un varf de cutit de piper cayenne
– o lingurita miere de albine (optional, doar pentru a indulci amestecul)

Se amesteca toate ingredientele si e gata pentru utilizare.

Aceasta bautura trebuie sa fie consumata dimineata, dupa trezire, pe stomacul gol. Dupa jumatate de ora puteti lua micul dejun.

Semnele de cancer care pot fi observate cu ani înainte să apară primele simptome

Oamenii de știință de la un institut de cancer recent deschis de la Universitatea Cambridge au început lucrările care identifică schimbările în celule cu mulți ani înainte ca acestea să devină tumori. Cercetarea ar trebui să ajute la proiectarea unor modalități radical noi de tratare a cancerului, spun ei, transmite stirileprotv.ro.

Institutul Early Cancer – care tocmai a primit 11 milioane de lire sterline de la un donator anonim – se concentrează pe găsirea unor modalități de a aborda tumorile înainte ca acestea să producă simptome.

Cercetarea va exploata descoperirile recente care au arătat că mulți oameni dezvoltă afecțiuni precanceroase care stau în așteptare pentru perioade lungi.

„Latența ca un cancer să se dezvolte poate dura ani de zile, uneori pentru un deceniu sau două, înainte ca afecțiunea să se manifeste brusc la pacienți”, a spus profesorul Rebecca Fitzgerald, directorul institutului.

„Atunci, medicii descoperă că se luptă să trateze o tumoare care, până atunci, sa răspândit prin corpul unui pacient. Avem nevoie de o abordare diferită, una care să poată detecta o persoană cu risc de cancer de la început, folosind teste care pot fi administrate unui număr mare de oameni”.

Un exemplu în acest sens este citoburetele – un burete pe o sfoară – care a fost dezvoltat de Fitzgerald și echipa ei.

Este înghițit ca o pastilă, se extinde în stomac într-un burete și apoi este tras în sus de esofag, colectând celulele esofagului pe drum. Acele celule care conțin o proteină, numită TFF3 – care se găsește numai în celulele precanceroase – oferă apoi un avertisment timpuriu că un pacient este expus riscului de cancer esofagian și trebuie monitorizat.

În mod esențial, acest test poate fi administrat simplu și pe scară largă.

Acest lucru contrastează cu abordările actuale ale altor tipuri de cancer, a adăugat Fitzgerald.

„În prezent, detectăm multe tipuri de cancer cu întârziere și trebuie să venim cu medicamente, care au devenit din ce în ce mai scumpe. Adesea prelungim viața cu câteva săptămâni la un cost de zeci de mii de lire sterline. Trebuie să privim asta dintr-o perspectivă diferită”.

O abordare adoptată de institut – care urmează să fie redenumită Institutul de Cancer precoce Li Ka-shing după filantropul din Hong Kong, care a susținut alte cercetări Cambridge privind cancerul – se concentrează pe probe de sânge.

Furnizate de femei ca parte a serviciilor anterioare de screening pentru cancer ovarian și păstrate în magazine speciale, aceste mostre au fost acum reutilizate de institut.

„Avem aproximativ 200.000 de astfel de mostre și sunt o mină de aur”, a spus Jamie Blundell, un lider al grupului de cercetare la institut.

Folosind aceste probe, cercetătorii au identificat modificări care îi diferențiază pe acei donatori care au fost ulterior diagnosticați cu cancer de sânge la 10 sau chiar 20 de ani după ce au furnizat mostre.

„Descoperim că există modificări genetice clare în sângele unei persoane cu mai mult de un deceniu înainte ca acestea să înceapă să prezinte simptome de leucemie”, a spus Blundell.

„Asta arată că există o fereastră lungă de oportunitate pe care o poți folosi pentru a interveni și a oferi tratamente care vor reduce șansele de a face cancer”.

Important! Ce se întâmplă în organism după ce încetezi să mai fumezi țigări electronice

Țigările electronice au fost considerate o alternativă sănătoasă a celor clasice, dar studiile efectuate de-a lungul timpului au arătat că acestea pot afecta plămânii și, în plus, dau dependență, scrie digi-world.tv.

Ce se întâmplă în organismul tău, însă, atunci când renunți să mai utilizezi țigări electronice? Aceasta este întrebarea pe care și-au pus-o mulți oameni, iar un expert a încercat să ofere un răspuns.

Potrivit The Healthy, atunci când încetezi să mai folosești țigările electrice, tensiunea arterială scade, iar circulația sângelui se îmbunătățește, potrivit Nikolei Djordjevic, project manager al Med Alert Help.

Aceasta susține că, în anumite cazuri, poate să se îmbunătățească și respirația. Aceste țigări electronice conțin două ingrediente glicol propilen și glicerină vegetală, care atunci când sunt încălzite produc niște compuși chimici ce afectează tractul respirator, potrivit unui studiu publicat în International Journal of Environmental Research and Public Health.


Țigările electronice, la fel ca și cele obișnuite, dau dependență, motiv pentru care odată ce ai încetat să le mai folosești te poți confrunta cu simptome precum creșterea dorinței de a fuma, schimbări ale stării de spirit, probleme de concentrare, iritabilitate, dar și anxietate. Unele persoane se pot confrunta și cu dureri de cap, transpirații, insomnie, constipație.

Totodată, țigările electronice îți pot afecta simțurile, motiv pentru care odată ce ai renunțat la ele poți să observi o îmbunătățire a capacității de a mirosi ori a gustului. În plus, cele mai noi studii arată că nicotina poate crește chiar și nivelul de zahăr din sânge.

O lună mai târziu după ce ai încetat să folosești țigările electronice vei observa o îmbunătățire a sănătății plămânilor, care vor funcționa mai bine. Astfel, respirațiile scurte și tusea nu vor mai reprezenta probleme pentru tine, potrivit sursei citate.

Germania este interesată de gazele naturale din Senegal
Articolul anterior
Rușii au lansat duminică mai multe rachete asupra regiunii Jitomir. Forțele ucrainene de apărare aeriană au distrus patru dintre ele
Articolul următor