Astăzi, este marcată Ziua Internaţională a moaşelor

În fiecare an, la 5 mai este marcată Ziua internaţională a moaşelor, lansată de Confederaţia Internaţională a Moaşelor (CIM), la sfârşitul anilor 1980. Evenimentul are scopul de a reliefa importanţa moașelor, atât în sistemul sanitar, cât şi în cadrul comunităţilor.

separator

Profesia de moaşă este caracterizată de către istorici ca o profesie cu un rol social important, indiferent de cultură sau timp, foarte respectată, avându-şi rădăcinile în vremuri străvechi. Este una din cele mai vechi profesii.

În fiecare an, CIM prezintă o temă de campanie pentru a-şi motiva membrii asociaţi şi partenerii în organizarea de acţiuni pentru creşterea gradul de conştientizare privind statutul moaşelor şi al activităţilor acestora în îngrijirea mamelor şi nou-născuţilor lor.

Tema din 2019, „Moaşele: apărătorii drepturilor femeii”, este importantă în recunoaşterea rolului vital pe care îl joacă moaşele în protejarea drepturilor femeilor şi fetelor. Marcarea zile reprezintă, de asemenea, o oportunitate de a evidenţia dreptul moaşelor de a practica într-un mediu sigur şi permisiv.

În tot mai multe ţări, sunt organizate activităţi colaborând cu asociaţiile de obstetrică, cu serviciile de publicitate pentru a oferi informaţii şi consiliere. Organizarea unei reuniuni, conferinţe sau a unui atelier urmăreşte informarea despre noile evoluţii în domeniu, şi schimbul de experienţă între moaşele din regiuni diferite.

Confederaţia Internaţională a Moaşelor a susţinut ideea celebrării Zilei internaţionale a moaşelor în asociaţiile membre la sfârşitul anilor 1980, apoi a lansat iniţiativa în mod oficial în 1992. CIM este o organizaţie non-guvernamentală acreditată şi reprezintă moaşele, asociaţiile şi organizaţiile din întreaga lume ce au obiective comune în îngrijirea mamelor şi a nou-născuţilor.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi Confederaţia Internaţională a Moaşelor conlucrează pentru organizarea manifestărilor din această zi. OMS şi partenerii săi depun eforturi pentru încetarea discriminării, a hărţuirii şi a lipsei de respect, care împiedică moaşele să ofere îngrijiri de calitate gravidelor şi nou-născuţilor. De cele mai multe ori, eforturile moaşelor sunt limitate de relaţiile de putere inegale din cadrul sistemului de sănătate, potrivit www.who.int, citată de agerpres.ro.

Video. Imagini de groază la un circ din Rusia. Un artist a fost asfixiat de un șarpe gigantic
Articolul anterior
Val de frig extrem în Germania: zăpadă de 25 de cm. Video!
Articolul următor
Alte articole interesante