Ziua Mondială a Rinichiului, marcată anual în cea de-a doua zi de joi a lunii martie, are în acest an genericul „Sănătatea rinichilor pentru toată lumea – pregătindu-ne pentru neprevăzut, susținând persoanele vulnerabile”. Acesta este un apel la acțiune, cu scopul de a crește nivelul de conștientizare a populației despre această boală și a o preveni.
![Ziua Mondială a Rinichiului: Câți moldoveni primesc lunar servicii de dializă](https://i.simpalsmedia.com/point.md/news/809x456/c1fa08992a500d35864be6a3ebd8156b.jpg)
În Republica Moldova, persoanele asigurate beneficiază gratuit de servicii de prevenire, diagnostic şi tratament al bolilor renale. Aceste servicii sunt acoperite din fondurile de asigurare obligatorie de asistenţă medicală (AOAM).
La nivelul asistenţei medicale primare, Compania Națională de Asigurări în Medicină finanţează asistența acordată de medicul de familie împreună cu echipa sa, şi anume: luarea în evidenţă a bolnavului confirmat de medicul specialist de profil, supravegherea şi aplicarea strict observată a tratamentului.
În cadrul asistenţei medicale specializate de ambulatoriu, din fondurile AOAM sunt acoperite consultaţia medicilor specialişti nefrologi cu prescrierea în scop de diagnostic a investigaţiilor de laborator, tratamentului, luarea în evidenţa medicală şi supravegherea în dinamică.
De asemenea, persoanele cu insuficienţă renală cronică beneficiază gratuit la nivelul asistenţei medicale de ambulatoriu și al celei spitalicești de servicii de dializă. Peste 800 de pacienți primesc lunar astfel de servicii, iar în 2022 au fost efectuate peste 97 de mii de ședințe de dializă, pentru care din fondurile AOAM au fost alocați aproape 197 de milioane de lei. În acest an, CNAM are încheiate contracte cu nouă prestatori de servicii de dializă de pe întreg teritoriul țării.
La nivel de spital, CNAM achită cheltuielile pentru consultaţii, diagnostic, tratamente, îngrijiri medicale, medicamente, consumabile, cazare şi alimentaţie. Asigurarea medicală obligatorie acoperă și costurile transplantului de rinichi, o astfel de operaţie depășind cifra de 180 de mii de lei.
Pentru sănătatea rinichilor, este nevoie de respectarea unor reguli esenţiale, și anume:
-evitarea sedentarismului,
-păstrarea glicemiei şi colesterolului în limite normale,
-consumarea unei cantităţi zilnice suficiente de apă,
-menținerea sub control a tensiunii arteriale și a greutăţii corporale,
-alimentaţia echilibrată,
-evitarea fumatului şi reducerea consumului de sare.