11 milioane de cazuri de tuberculoză sunt înregistrate anual la nivel mondial, ceea ce înseamnă că aproape un sfert din populația globului a trecut sau trece prin boală. Printre cauzele acestei maladii se numără sărăcia, atrag atenția specialiștii cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă împotriva Tuberculozei, marcată azi.
În Republica Moldova, fondurile de asigurare obligatorie de asistență medicală (AOAM) acoperă financiar serviciile de prevenire, diagnostic și tratament al tuberculozei. De aceste servicii beneficiază gratuit atât persoanele asigurate, cât și cele neasigurate.
Începând din acest an, este aplicată o nouă modalitate de rambursare a cheltuielilor pentru pacienții afectați de tuberculoză, potrivit Radio Moldova.
Astfel, fiecare pacient care urmează tratamentul în condiții de ambulatoriu beneficiază gratuit de un card bancar, pe care sunt alocați banii de la CNAM și cu ajutorul căruia procură produse alimentare din orice magazin din țară care dispune de terminal de plată.
Potrivit experților, tuberculoza este principalul agent infecțios letal după virusul care provoacă SIDA și parazitul care cauzează malarie. Sunt peste 1,6 milioane de oameni care mor anual, circa 4.000 pe zi, iar experții în sănătate publică ai Organizației Națiunilor Unite atenționează că diagnosticarea și tratarea se dovedesc în dese rânduri foarte dificile.
Tuberculoza afectează cel mai frecvent plămânii, dar pot fi atacate şi oasele, rinichii, ganglionii limfatici, sistemul nervos central, ficatul și alte organe, în anumite cazuri putând duce chiar la deces. Infecția se transmite de om la om prin strănut, tuse sau salivă.
Adresați-vă la medic în cazul în care aveți tuse persistentă mai mult de 3 săptămâni, scădere în greutate nejustificată și lipsa poftei de mâncare, transpirații nocturne, oboseală, expectorații, dificultăți de respirație, tuse cu sânge. Este important de amintit că, în circa 40% din cazuri, tuberculoza poate evolua, o lungă perioadă, fără nici un simptom. Prin urmare, nu neglijați examenele medicale periodice, de prevenție!
Măsuri de prevenire a tuberculozei:
– Acoperiți de fiecare dată nasul și gura în momentul strănutului sau tusei, nu scuipați pe jos;
– Spălați-vă frecvent pe mâini cu apă și săpun;
– Aerisiți în mod regulat încăperile și evitați spațiile aglomerate;
– Evitați contactul cu persoane cu forme active de tuberculoză;
– Adoptați un stil de viaţă sănătos şi un regim alimentar bogat în vitamine și alți nutrienți;
– Dacă ați fost în contact cu o persoană bolnavă de TBC, adresați-vă medicului de familie.
Pentru prevenirea tuberculozei, medicii recomandă vaccinarea nou-născuţilor la a 4-5 zi după naştere.