Astăzi, este marcată Ziua Mondială a Inimii. Iată ce trebuie să faci pentru a-ți menține inima sănătoasă!

În fiecare an, începând cu anul 2000, la 29 septembrie este marcată Ziua mondială a Inimii, la inițiativa Federației Mondiale a Inimii și sub patronajul Organizației Mondiale a Sănătății și al UNESCO. În această zi importantă, organizații de sănătate, societăți specializate în cardiologie, fundații, instituții guvernamentale și de sănătate din toată lumea organizează diferite manifestări, pentru a informa populația asupra prevenirii bolilor cardiovasculare care anual fac peste 17 milioane de victime la nivel global. În acest context, am decis și noi să aducem aportul la valorificarea Zilei Mondiale a Inimii!

separator

Ziua Mondială a Inimii este un moment important pentru a reaminti că, din păcate, bolile cardiovasculare rămân principala cauză de deces. Însă, într-o mare măsură, acestea pot fi prevenite! De aceea, ne propunem să evidențiem factorii de risc în afecțiunile cardiovasculare, precum și modul în care pot fi prevenite aceste afecțiuni. Cu scopul de a conștientiza importanța acestui organ pentru sănătate și longevitate!

Boala cardiovasculară este situată pe locul I în ceea ce privește cauzele de mortalitate în Europa, înclusiv în Moldova, atât la femei, cât și la bărbați. Inima este responsabilă de aproximativ o jumătate din totalul deceselor, la nivel mondial.

În structura deceselor cauzate de BCV predomină: cardiopatia ischemică (51%), bolile cerebrovasculare (25,8%), infarctul miocardic acut (9,1%), cardiopatia hipertensivă (9,6%). Aceste boli prezintă o problemă gravă pentru populația adultă activă, îndeosebi infarctul miocardic acut și bolile cerebrovasculare.

Bolile cardiovasculare pot fi prevenite dacă sunt eliminați principalii factori de risc: fumatul, hipertensiunea arterială, dislipidemia, diabetul zaharat, sedentarismul, obezitatea.

Grav este că incidența bolilor cardiovasculare în rândul persoanelor tinere a crescut, menționează specialiștii. Din cauza alimentației nesănătoase, a sedentarismului, supraponderabilității, hipertensiunea arterială și ateroscleroza afectează vârste precoce.

Cum pot fi prevenite bolile cardiovasculare? Specialiștii îți sugerează să respecți următoarele:

  1. Alege un stil sănătos de viață!
  2. Menține-ți greutatea corporală în limitele normale.
  3. Adoptă o dietă sănătoasă care sa prevină îngrășarea (introdu în rația zilnică cel puțin 5-9 porții de legume și fructe proaspete, consumă grăsimi bune din pește, măsline, ulei de măsline, alune etc, elimină din dietă produsele ce conțin grăsimi hidrogenate, mezelurile, carnea procesată, sarea și zahărul în exces).
  4. Cât mai multă mișcare! Reține! Activitatea fizică îmbunătățește circulația sângelui, întărește inima, previne ateroscleroza și crește durata de viață.
  5. Combate stresul.
  6. Elimină factorii nocivi: fumatul, alcoolul.
  7. Mergi regulat la medic pentru a controla glicemia și nivelul tensiunii arteriale.

Unul dintre cele mai informative examene medicale în dignosticarea bolilor de inimă este ecocardiografia, metoda care investighează funcțiile inimii cu ajutorul undelor ultrasonore. Află în video-ul de mai jos ce boli de inimă pot fi depistate efectuând o ecocardiografie.

A fost înregistrat primul caz de gripă sezonieră

Agenția Națională pentru Sănătate Publică continuă supravegherea infecțiilor respiratorii și monitorizarea circulației virusurilor gripale și SARS-CoV-2 la nivel național. Astfel, în perioada 18.11.2024-24.11.2024, au fost înregistrate 4889 de cazuri de infecții respiratorii, majoritatea fiind la copii (60%). Datele indică o creștere cu 1% față de săptămâna precedentă și o descreștere cu 24,1% în comparație cu perioada similară a sezonului precedent, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În perioada menționată, a fost înregistrat un caz de gripă sezonieră, de tip B, la o femeie în vârstă de 33 de ani, din raionul Criuleni. Persoana nu a fost vaccinată împotriva gripei.

Pe parcursul săptămânii trecute, au fost înregistrate 30 de cazuri de COVID-19 (inclusiv 6 în regiunea transnistreană), fiind o creștere cu 3,5% comparativ cu săptămâna precedentă a acesteia. În rândul copiilor de până la 14 ani, au fost raportate 6 cazuri.

Semnele care indică agravarea unei infecții respiratorii

Odată cu instalarea sezonului rece crește numărul infecțiilor respiratorii, în cele mai multe cazuri fiind vorba despre răceală și gripă. Deși în majoritatea situațiilor astfel de afecțiuni pot fi tratate la domiciliu, conform recomandărilor oferite de medicul de familie sau de medicul infecționist, în unele cazuri manifestările clinice se pot agrava și atunci este necesară prezentarea într-un compartiment de primiri urgențe, scrie digi24.ro.

Persoanele care au un risc crescut de a dezvolta o infecție respiratorie și complicații ulterioare sunt cele cu un sistem imunitar slăbit, copiii, femeile însărcinate, pacienții cu boli cronice și vârstnicii. În unele situații, pe lângă manifestările clinice obișnuite în infecțiile respiratorii, precum tuse, strănut, congestie nazală, rinoree, o stare generală de rău și dureri musculare, pot să apară semne și simptome care indică agravarea acestei afecțiuni. Printre semnalele de alarmă se numără dispnee, adică dificultăți de respirație, wheezing sau respirație șuierătoare și febră persistentă. Indiferent de tipul infecției respiratorii, boala nu trebuie neglijată sau tratată necorespunzător, deoarece pot apărea complicații severe, precum pneumonia, sinuzita acută, bronșiectazia sau sindromul de detresă respiratorie la adult. Consultul medical este foarte important, pentru stabilirea diagnosticului corect și a tratamentului corespunzător, evitând astfel declanșarea acestor complicații. În cazul în care acestea totuși apar, este esențial ca pacientul să se prezinte de urgență la spital.

Crește numărul cazurilor de pneumonii și viroze la copii în Capitală

În municipiul Chișinău crește numărul cazurilor de bronhopneumonii, pneumonii acute, precum și viroze la copii. Despre aceasta a anunțat șefa-adjunctă la Direcția generală asistență medicală și socială, Marina Buga, în cadrul ședinței Primăriei, transmite Moldova1.

Potrivit Marinei Buga, cazuri de gripă nu au fost înregistrate.

Situația epidemiologică s-a caracterizat prin prezența maladiilor infecțioase specifice perioadei sezonului rece. Este îmbucurător că nu sunt înregistrate cazuri de gripă. Motivele adresărilor sunt diverse, însă se atestă o creștere a adresărilor legate de bronhopneumonii, pneumonii acute, precum si virozele în mod special în rândul copiilor”, a declarat Marina Buga.

Conform datelor prezentate, în cadrul unităților de primiri urgente a spitalelor clinice municipale pe parcursul săptămânii trecute au fost înregistrate 3240 de adresări.

Andra și Florin Ristei au lansat videoclipul la piesa „Între noi nu mai e nimic”
Articolul anterior
Stresul poate cauza infertilitate? Ce spune specialistul
Articolul următor