În fiecare an, începând cu anul 2000, la 29 septembrie este marcată Ziua mondială a Inimii, la inițiativa Federației Mondiale a Inimii și sub patronajul Organizației Mondiale a Sănătății și al UNESCO. În această zi importantă, organizații de sănătate, societăți specializate în cardiologie, fundații, instituții guvernamentale și de sănătate din toată lumea organizează diferite manifestări, pentru a informa populația asupra prevenirii bolilor cardiovasculare care anual fac peste 17 milioane de victime la nivel global. În acest context, am decis și noi să aducem aportul la valorificarea Zilei Mondiale a Inimii!
Ziua Mondială a Inimii este un moment important pentru a reaminti că, din păcate, bolile cardiovasculare rămân principala cauză de deces. Însă, într-o mare măsură, acestea pot fi prevenite! De aceea, ne propunem să evidențiem factorii de risc în afecțiunile cardiovasculare, precum și modul în care pot fi prevenite aceste afecțiuni. Cu scopul de a conștientiza importanța acestui organ pentru sănătate și longevitate!
Boala cardiovasculară este situată pe locul I în ceea ce privește cauzele de mortalitate în Europa, înclusiv în Moldova, atât la femei, cât și la bărbați. Inima este responsabilă de aproximativ o jumătate din totalul deceselor, la nivel mondial.
În structura deceselor cauzate de BCV predomină: cardiopatia ischemică (51%), bolile cerebrovasculare (25,8%), infarctul miocardic acut (9,1%), cardiopatia hipertensivă (9,6%). Aceste boli prezintă o problemă gravă pentru populația adultă activă, îndeosebi infarctul miocardic acut și bolile cerebrovasculare.
Bolile cardiovasculare pot fi prevenite dacă sunt eliminați principalii factori de risc: fumatul, hipertensiunea arterială, dislipidemia, diabetul zaharat, sedentarismul, obezitatea.
Grav este că incidența bolilor cardiovasculare în rândul persoanelor tinere a crescut, menționează specialiștii. Din cauza alimentației nesănătoase, a sedentarismului, supraponderabilității, hipertensiunea arterială și ateroscleroza afectează vârste precoce.
Cum pot fi prevenite bolile cardiovasculare? Specialiștii îți sugerează să respecți următoarele:
- Alege un stil sănătos de viață!
- Menține-ți greutatea corporală în limitele normale.
- Adoptă o dietă sănătoasă care sa prevină îngrășarea (introdu în rația zilnică cel puțin 5-9 porții de legume și fructe proaspete, consumă grăsimi bune din pește, măsline, ulei de măsline, alune etc, elimină din dietă produsele ce conțin grăsimi hidrogenate, mezelurile, carnea procesată, sarea și zahărul în exces).
- Cât mai multă mișcare! Reține! Activitatea fizică îmbunătățește circulația sângelui, întărește inima, previne ateroscleroza și crește durata de viață.
- Combate stresul.
- Elimină factorii nocivi: fumatul, alcoolul.
- Mergi regulat la medic pentru a controla glicemia și nivelul tensiunii arteriale.
Unul dintre cele mai informative examene medicale în dignosticarea bolilor de inimă este ecocardiografia, metoda care investighează funcțiile inimii cu ajutorul undelor ultrasonore. Află în video-ul de mai jos ce boli de inimă pot fi depistate efectuând o ecocardiografie.