Au fost identificate 14 persoane care au indicat date greșite în fișele epidemiologice de la frontieră

Starea de sănătate a pacientei infectate cu COVID-19, este stabilă, se află în secția de terapie intensivă a Spitalului Clinic Republican, în boxă special izolată, cu sistem de ventilare individualizat. Tot personalul medical este dotat cu echipament de protecție individuală, anunță responsabilii de la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale al Republicii Moldova.

separator
Pasagerii de pe cursa Wizzair, W6 3796, Milano-Chișinău, sunt monitorizate de către autorități. S-au identificat 14 persoane care au completat cu date eronate fișele epidemiologice și pe parcursul zilei se va lucra în comun cu Ministerul Afacerilor Interne, pentru a identifica aceste persoane. Cu privire la cetățenii Ucrainei de pe această cursă, prin intermediul Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene au fost informate autoritățile din Ucraina.

Referitor la cele trei persoane declarate ieri, 8 martie, suspecte, rezultatele sunt negative la prezența Coronavirusului de tip nou. În ultimele 24 de ore, au fost internate 3 persoane suspecte, iar pe parcursul zilei vor fi prezentate rezultatele.

Instituțiile strategice pentru internarea persoanelor suspecte și infectate cu COVID-19, sunt Spitalul Clinic de Boli Infecțioase “Toma Ciorbă”, Spitalul Clinic municipal de Boli Contagioase pentru Copii, iar în cazurile grave sunt Spitalul Clinic Republican și Institutul Mamei și Copilului pentru copii. De asemenea, au fost desemnate alte instituții spitalicești de rezervă, precum Spitalul Clinic al MSMPS și Maternitatea Nr. 2 pentru gravide.

La momentul actual în teritoriu, au fost transmise peste 10 mii de fișe epidemiologice. Sub monitorizarea medicilor de familie se află peste 5 mii de persoane. Concediu medical a fost acordat până la moment pentru 50 de persoane, care sunt încadrate în câmpul muncii.

În total, în ultimele 24 ore, pe teritoriu țării au intrat 22.444 persoane, dintre care 401 persoane sunt revenite din Italia.

Pe parcursul săptămânii curente, OMS va efectua o vizită la Laboratorul Epidemiologic al Agenției Naționale Sănătate publică pentru a consolida capacitățile personalului suplimentar dar și pentru evalua care este starea de lucru.

Pentru prevenirea răspândirii infecției prin Coronavirus de tip nou, MSMPS îndeamnă persoanele care revin din zonele cu izbucniri în focare de COVID-19, să respecte următoarele reguli:

Persoanele care nu prezintă simptome asociate cu infecția Coronavirus de tip nou, revenite din regiunile cu izbucniri în focare de COVID-19, sau care au avut contact cu o persoană bolnavă de COVID-19, trebuie să se autoizoleze la domiciliu și să contacteze imediat medicul de familie, pentru a fi supravegheate la domiciliu pentru 14 zile. La necesitate, medicul de familie va elibera certificatul medical pentru a fi prezentat la locul de muncă, sau la studii. Persoanele se vor supune zilnic termometriei și evaluării la simptomele unei infecții respiratorii acute.

Persoanele cu simptome ale infecției respiratorii acute, revenite din regiunile cu izbucniri în focare de Coronavirus de tip nou, sau care au fost în contact cu o persoană bolnavă de COVID-19, sunt apreciate ca ,,persoane suspecte la infecția COVID-19” și:

– Sunt izolate de celelalte persoane

– Este solicitat serviciul 112 pentru transportarea acestora în cadrul instituției specializate spitalicești;

– Este prelevată proba pentru COVID-19;

– Sunt izolate în condițiile spitalului specializat pînă la precizarea diagnosticului.

Toate persoanele care revin din regiunile cu izbucniri în focare de Coronavirus de tip nou, trebuie să completeze, la zona de trecere a frontierei, fișele epidemiologice, cu indicarea corectă a datelor personale și a regiunii geografice din care revin. Fișele se transmit către echipele medicilor de familie din teritoriu pentru asigurarea supravegherii la domiciliu a persoanelor, timp de 14 zile.

Farmacia Familiei și Centrul Medical Avangard Med – un parteneriat exclusiv în avantajul clienților!

Anunțăm lansarea parteneriatului dintre Farmacia Familiei și Centrul Medical Avangard Med, o colaborare dedicată sănătății clienților noștri. Astfel, clienții Farmaciei Familiei beneficiază de o reducere specială de 50% la serviciile medicale oferite de Avangard Med, prezentând cardul de fidelitate Farmacia Familiei.

Reducerea este valabilă până pe 25 noiembrie, oferind oportunitatea de a accesa o gamă variată de servicii medicale la standarde înalte de calitate.

Avangard Med este deja recunoscut pentru echipa sa de specialiști dedicați și pentru echipamentele moderne utilizate în diagnosticare și tratament, iar acum, prin parteneriatul cu Farmacia Familiei, își propune să facă accesibile aceste servicii tuturor celor care pun sănătatea pe primul loc.

Nu ratați ocazia de a vă bucura de consultații și investigații la jumătate de preț, într-un mediu sigur și profesionist! Vizitați site-ul Avanagard Med și aflați mai multe despre serviciile Centrului Medical.

Farmacia Familiei și Centrul Medical Avangard – partenerii sănătății familiei!

14 noiembrie, Farmacia Familiei măsoară gratuit glicemia/P

Măsurarea nivelului de zahăr în sânge este cea mai bună metodă de a depista la timp maladia (diabetul zaharat) și de a o trata fără a ajunge la complicații.

Farmacia Familiei va măsura GRATUIT glicemia. Orice vizitator are posibilitatea să verifice indicele de glicemie în sânge pe parcursul zilei de 14 noiembrie (în intervalul orelor 9:00 – 12:00).

Lista filialelor unde se va măsura GRATUIT glicemia:

ADRESE
Chisinau, Albisoara, 4
Chisinau, Cuza Voda, 16
Chisinau, Stefan cel Mare, 148
Chisinau, Stefan cel Mare, 67
Chisinau, Testemitanu, 21
Chisinau, Moscova 20
Chisinau, Mircea cel Batrin 41
FF, fil.Chisinau, Moscovei 5 hyperdita
Chisinau, Calea Iesilor, 2/3
Chisinau, Cuza Voda 44
Chisinau, Miorita 3-5
Chisinau, Bogdan Voievod,1/ C
Chisinau, Ginta Latina, 10
Chisinau, Hristo Botev, 6
Chisinau, Mircea cel Batrin, 10/3
Chisinau, Mircea cel Batrin, 24
Chisinau, Dacia, 23
Chisinau, Stefan cel Mare, 126
Chisinau, Dacia 49/19
Chisinau, Alba Iulia, 184/3
Chisinau, Miorita, 11
Chisinau, Socoleni, 7
Chisinau, Soseaua Hincesti, 60/4(2)
Chisinau, Dacia, 3/3
Chisinau, Traian, 23/1
Chisinau, Alba Iulia, 91
Chisinau, Albisoara, 80/10
Chisinau, Grenoble, 128/2
Chisinau, Grigore Vieru, 21
Chisinau, Igor Vieru, 13/1
Chisinau, Mircea cel Batrin, 4/6
Chisinau, Sarmizegetusa, 35
Chisinau, Tudor Vladimirescu, 10/1
Chisinau, Arborilor, 21
Chisinau, Dacia, 62
Chisinau, Mircea cel Batrin, 3
Chisinau, Moscova, 16
Chisinau, Moscova, 9/5
Chisinau, Stefan cel Mare, 6
Chisinau, Testemitanu, 3 (Kaufland)
Anenii Noi, Concilierii Nationale, 10
Balti, Bulgara, 70 (HD)
Orhei, V. Lupu. 15A
Ungheni, Nationala, 17 (HD)
Cahul, Stefan cel Mare, 24D (HD)

Vrem să te ajutăm să previi această afecțiune, de aceea timp de trei zile, 13 – 14 – 15 noiembrie, am pregătit oferte pentru tine și cei dragi. 

Te așteptăm pe 14 noiembrie în filialele Farmacia Familiei pentru a testa gratuit glicemia!

Beneficiază pînă pe 25.11.24 de o reducere specială de 50% la serviciile medicale oferite de Avangard Med, prezentând cardul de fidelitate Farmacia Familiei.

/P/ Acest material este un articol comercial și nu prezintă punctul de vedere al redacției.

Peste 30 de copii cu vârsta sub 5 ani au murit anul trecut din cauza pneumoniei

În Republica Moldova, 1147 de persoane, inclusiv 31 de copii, și-au pierdut viața în anul 2023 din cauza pneumoniei. Datele au fost făcute publice de Agenția Națională pentru Sănătate Publică în contextul marcării Zilei mondiale a pneumoniei, comunică MOLDPRES.

Solicitată de agenție, șefa Serviciului informare și comunicare al Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP), Olesea Croitor, a menționat că, în acest an, tema evenimentului este „Fiecare respirație contează: opriți pneumonia în calea sa” și evidențiază semnificația fiecărei respirații și urgența opririi pneumoniei prin depistare, tratament și prevenire precoce.

Conform medicilor, pneumonia este o infecție respiratorie gravă cauzată de virusuri, bacterii sau fungi, care afectează plămânii, limitând aportul de oxigen către celulele organismului. Persoanele cele mai expuse riscului de a face pneumonie sunt copiii sub cinci ani și adulții cu vârste de peste 70 de ani.

Simptomele pneumoniei pot varia de la ușoare până la foarte grave, cele mai frecvente fiind: tusea, febra, frisoane, dificultate în respirație, dureri în piept, stare generală de rău, oboseală etc. Alte simptome pot varia în funcție de cauză, severitatea bolii, vârstă și alți factori.

Factorii de risc care cresc susceptibilitatea la pneumonie includ: accesul limitat la servicii de prevenire și îngrijire, malnutriția, poluarea aerului în rezultatul arderii combustibililor fosili și a consumului de tutun, prezența bolilor cronice.

Andra, nominalizată la Premiile muzicale din Los Angeles
Articolul anterior
Angelika Varum își permite apariții îndrăznețe la 50 de ani!
Articolul următor