Avertisment al Agenției Europene pentru Siguranța Alimentară: au fost descoperite mai multe alimente cu substanțe cancerigene pe rafturi.
Avertisment al Agenției Europene pentru Siguranța Alimentară. Specialiștii au detectat substanțe cancerigene, zece la număr, în mai multe alimente din Uniunea Europeană. În acest context a fost lansată o alertă, într-un aviz publicat la finele lunii martie privind riscul pentru sănătatea publică. Problema e prezența în alimente a nitrozaminelor.
”Nitrozaminele sunt compuși chimici care prezintă o toxicitate slabă sau medie, dar care au potențial cancerigen extrem de ridicat”, arată specialiștii. Chestiunea nitrozaminelor face obiectul cercetărilor în special în domeniul toxicologiei alimentare.
Comisia Europeană e cea care a solicitat o astfel de evaluare, evaluare care a concluzionat că 10 nitrozamine prezente în alimente sunt cancerigene și genotoxice, deci pot deteriora ADN-ul oamenilor. ”Evaluarea noastră concluzionează că, pentru toate grupele de vârstă ale populației UE, nivelul de expunere la nitrozaminele din alimente este un motiv de îngrijorare pentru sănătate”, a declarat Dieter Schrenk, președintele Grupului EFSA, conform DC News.ro.
Cea mai mare problemă pe piața europeană ar reprezenta-o produsele din carne. În primă fază oamenilor le este recomandat să consume mai puțină carne și să aleagă o varietate mai largă de alimente neprocesate, pentru a reduce ”aportul” de nitrozamine.
O altă evaluare EFSA indică prezența nitraților și nitriților în aceste alimente, în special în produse pentru condimentarea cărnii sau alte produse perisabile. Această evaluare va fi discutată la nivelul Comisiei Europene care va transmite tuturor autorităților naționale ce măsuri se vor impune pentru a proteja populația.