Medicii americani trag un semnal de alarmă în rândul persoanelor tinere, cu mult sub vârsta de 50 de ani, deoarece numărul cazurilor de cancer la această categorie de populație a crescut în ultima vreme. Experții de la Societatea Americană a Cancerului recomandă efectuarea de analize medicale frecvente pentru detectarea precoce a tuturor tipurilor de cancer, care pot îmbunătăți șansele de supraviețuire.
Doctorul Bruce Salzburg, specialist gastroenterolog din Atlanta, Statele Unite, a constatat că ”am depistat cancer de colon la pacienți mult mai tineri de 50 de ani”, iar acest fenomen este în creștere în rândul tinerilor, potrivit CBS News.
Experții din medicină nu cunosc cauza exactă a acestei creșteri alarmante a numărului de bolnavi de cancer în rândul tinerilor, dar se știu câțiva factori principali, care produc afecțiunea.
„Sunt 4 cauze principale: obezitatea, fumatul, alcoolul și lipsa activității fizice, acestea sunt în mod evident genul de lucruri pe care încercăm să le eliminăm”, a spus dr. Salzburg.
În timp ce unii pacienți ar putea să nu vadă niciun simptom, medicii spun că există câteva semne de avertizare de observat. „Numărul unu îl reprezintă sângerarea rectală. Mulți pacienți cred ca este vorba despre hemoroizi”, a spus dr. Salzburg.
Asta trebuie diagnosticat de un medic. Oamenii sunt sfătuiți să urmărească alte simptome, cum ar fi durerea abdominală, pierderea inexplicabilă în greutate și modificările obiceiurilor intestinale.
„Acesta este singurul lucru pe care îl spun întotdeauna pacienților mei, mulți pacienți se tem de o colonoscopie, dar le spun că nu trebuie să se teamă. Este într-adevăr o procedură simplă”, a spus dr. Salzburg.
„Și adevărul este că cancerul poate fi prevenit dacă am putea face o colonoscopie și să presupunem că găsim un polip, eliminăm acel polip, ei bine, acel polip nu se mai poate transforma în cele din urmă într-un cancer”.
Societatea Americană de Cancer spune că detectarea precoce pentru toate tipurile de cancer poate îmbunătăți semnificativ șansele de supraviețuire.
De asemenea, medicii recomandă ca screening-urile să înceapă la vârsta de 45 de ani pentru persoanele cu risc mediu. Oamenii trebuie să facă analize medicale regulate și să aibă un stil de viață activ, cu activități fizice zilnice și o dietă sănătoasă.