Beneficiile pentru sănătate ale lămâii. Vitamina C scade riscul de formare a pietrelor la rinichi și ajută inima

Lămâia (Citrus limon) este o specie de citrice care se distinge prin nuanța galbenă vie și prin gustul său acid și acru. Sunt o sursă excelentă de antioxidanți și vitamina C, ambele favorizând numeroase beneficii pentru sănătate. Ca o ilustrare, apa cu lămâie a atras o atenție semnificativă datorită presupuselor sale proprietăți anti-ziduri, capacității de a stimula consumul de vitamina C și contribuției la o digestie optimă, scrie dcmedical.ro.

 

Lămâile, la fel ca și alte citrice, sunt clasificate în cadrul familiei Rutaceae.

1. Reduce riscul de apariție a pietrelor la rinichi

Pietrele la rinichi sunt cunoscute și sub numele de calculi renali sau nefrolitiază. Acestiea sunt depozite minerale solide care se acumulează în tractul urinar și se dezvoltă în rinichi. Pietrele la rinichi au un impact estimat la 10% din populație. Creșterea nivelului unui acid slab numit citrat de urină și creșterea nivelului de alcalinitate a urinei pot ajuta la prevenirea pietrelor la rinichi.

Acidul citric, o formă de citrat care se găsește în lămâi, ajută la creșterea nivelului de citrat din urină. Acidul citric se leagă de calciul urinar pentru a ajuta la prevenirea urinei suprasaturate.

Prevenirea pietrelor la rinichi poate fi facilitată prin încorporarea zilnică a patru uncii de suc concentrat de lămâie în apă, după cum precizează National Kidney Foundation. Cu toate acestea, citratul de potasiu sau un alt citrat alcalin poate fi mai eficient dacă pH-ul urinei este prea acid. Consultă medicul atunci când ai îndoieli cu privire la riscul de a avea pietre la rinichi și la cele mai eficiente măsuri preventive.

2. Susține sănătatea inimii

Lămâile sunt o sursă excelentă de antioxidanți, inclusiv vitamina C, care promovează sănătatea cardiacă. Un aport suficient de vitamina C protejează celulele împotriva radicalilor liberi dăunători – particule extrem de instabile care, dacă nu sunt neutralizate, pot provoca leziuni celulare, potrivit Health. Acest lucru poate ajuta la prevenirea aterosclerozei, o afecțiune caracterizată prin acumularea de plăci în artere și care crește probabilitatea de a suferi un infarct miocardic sau un accident vascular cerebral.

Compușii fenolici, care sunt prezenți în lămâi, sunt o clasă de compuși antioxidanți care favorizează funcția endotelială, nivelul colesterolului din lipoproteinele cu densitate scăzută (LDL) și o tensiune arterială sănătoasă. Funcția endotelială se referă la gradul de netezime vasculară prezentat de sânge în tot organismul. Riscul de boli cardiace este crescut de hipertensiunea arterială (tensiune arterială ridicată), de niveluri ridicate de colesterol LDL și de o funcție endotelială deficitară.

Consumul de lămâie contribuie, de asemenea, la o ingestie crescută de fructe și legume. Un consum crescut de fructe și legume a fost legat de o probabilitate mai mică de a dezvolta boli cardiovasculare, cancer și mortalitate din toate cauzele, potrivit unui studiu cuprinzător realizat în 2017.

3. Îmbunătățește absorbția fierului

Mai mult de 30% din valoarea zilnică pentru vitamina C se găsește într-o lămâie. Pe lângă faptul că ajută la absorbția fierului, vitamina C scade riscul de boli cardiovasculare. Ea facilitează absorbția fierului non-hemic, prezent în alimentele și plantele îmbogățite cu fier, cum ar fi cerealele și pâinea.

Combinarea alimentelor care conțin fier cu vitamina C îmbunătățește absorbția fierului. Acest lucru este deosebit de avantajos pentru vegani și vegetarieni, care ingerează preponderent fier non-hem. Aceasta previne anemia feriprivă, care apare atunci când organismul nu poate produce hemoglobină din cauza lipsei de fier. Globulele roșii conțin hemoglobină, proteina responsabilă pentru transportul oxigenului în tot corpul.

4. Împiedică deteriorarea celulelor

Lămâile conțin antioxidanți, care au rolul de a atenua daunele celulare care sunt legate de diverse afecțiuni de sănătate, inclusiv cancerul, boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC), bolile cardiovasculare și bolile renale cronice. BPOC este o colecție de boli pulmonare cronice progresive, care restricționează ventilația la plămâni și care au ca rezultat dificultăți respiratorii.

O multitudine de studii au demonstrat conținutul antioxidant al citricelor. În timp ce sucul și pulpa citricelor conțin antioxidanți, studii recente au demonstrat că coaja citricelor adăpostește concentrații și mai mari de antioxidanți care promovează sănătatea.

Valori nutriționale

O lămâie fără coajă are următorul profil nutrițional:

– Calorii: 17 

– Grăsimi: 0,2 grame (g)

– Sodiu: 1 miligram (mg)

– Carbohidrați: 5 g

– Fibre: 1,6 g, sau 6% din VD

– Zaharuri adăugate: 0 g

– Proteine: 0,6 g 

– Vitamina C: 31 mg, sau 34% din VD

Printre micronutrienții suplimentari care se găsesc în lămâi se numără tiamina, vitamina B6 și potasiul. Micronutrienții sunt cantități infime de vitamine și minerale de care organismul are nevoie.

Lămâile conțin un număr extrem de mic de calorii. Pe lângă vitamina C, care asigură majoritatea valorii lor nutritive, acestea sunt bogate în compuși fenolici și carotenoizi. Antioxidanții asigură apărarea împotriva leziunilor celulare și a stresului oxidativ care sunt asociate cu bolile cronice.

Riscuri ale consumului de lămâi

În general, este acceptabil consumul de lămâie în cantitățile întâlnite în alimente și băuturi. Cu toate acestea, siguranța ingerării acesteia în cantități medicale, cum ar fi dintr-un supliment de concentrat de lămâie, rămâne incertă din cauza lipsei unor informații fiabile suficiente la dispoziția noastră.

În general, se pare că este sigură inhalarea lămâii în scopuri de aromaterapie, cum ar fi prin difuzarea uleiului esențial de lămâie. Cu toate acestea, fototoxicitatea reprezintă un pericol posibil. Fototoxicitatea este o reacție adversă a epidermei la lumină cauzată de expunerea la substanțe chimice.

Citricele pot provoca o sensibilitate la anumite persoane. Reacțiile posibile variază de la simptome ușoare, cum ar fi mâncărimi în jurul gurii, până la anafilaxie, o situație severă și care poate pune viața în pericol. 

Eroziunea dentară reprezintă un pericol potențial suplimentar asociat cu lămâile. După ce ați consumat o lămâie, cel mai bine este să îți clătești gura, deoarece acidul din lămâi poate eroda smalțul dinților.

În cele din urmă, aciditatea citricelor exacerbează simptomele bolii de reflux gastroesofagian (GERD) și ale refluxului acid la unele persoane. Boala de reflux gastroesofagian (GERD) este o tulburare gastrointestinală caracterizată prin regurgitarea acidului gastric în esofag, canalul prin care alimentele sunt transportate de la faringe la stomac.

Sfaturi pentru consumul de lămâie

Includerea lămâii în rutina zilnică și săptămânală te poate ajuta să consumi mai mulți antioxidanți și vitamina C, ambele fiind benefice pentru sănătate. Pentru a crește consumul de lămâi și a optimiza prospețimea acestora, ia în considerare următoarele sfaturi:

– Pentru un plus de prospețime, puneți lămâile în secțiunea refrigerată a frigiderului.

– Lămâile întregi sau tăiate care nu vor fi consumate ar trebui să fie congelate pentru a preveni risipa.

– Încorporează o coajă de lămâie sau suc de lămâie în apă sau ceai.

– Marinează carnea, peștele sau tofu în suc de lămâie și ornează cu felii de lămâie

– Pansamentul de lămâie pe o salată simplă de legume (cum ar fi năutul) va crește absorbția fierului non-hemic.

– Încorporează lămâie sau coajă de lămâie în produse de patiserie, tocănițe sau cereale pentru a le conferi aromă.

Lămâile pot spori valoarea nutritivă și aroma alimentelor și băuturilor. Ele sunt bogate în antioxidanți și vitamina C, care ajută la prevenirea pietrelor la rinichi și a deteriorării celulelor, îmbunătățesc asimilarea fierului și promovează sănătatea cardiacă.

Ia în considerare încorporarea coajei și a sucului de lămâie în apă sau ceai, precum și folosirea lor pentru a condimenta carnea, fructele de mare, legumele și cerealele.

Anumite persoane sunt alergice la produsele citrice. În plus, aciditatea lămâilor poate provoca tulburări gastrointestinale și eroziunea smalțului. Fiți atenți la potențialele efecte adverse asociate consumului de lămâi și consultați furnizorul de servicii medicale cu privire la orice întrebări sau nelămuriri.

Proiect emoționant pe unica.md! Ana Danilescu vă invită la un podcast dedicat persoanelor care luptă pentru viață

În această primăvară revista unica.md vine cu o noutate uimitoare! Echipa noastră de creație, alături de Ana Danilescu, a lansat un proiect absolut inedit și plin de speranță, dedicat persoanelor care luptă pentru viață, dar și celor care îi sprijină, familiilor care au apropiați bolnavi de cancer și trec prin acest calvar care le macină existența din cauza acestei maladii nemiloase. Este vorba de un podcast cu producătoarea Ana Danilescu, o supraviețuitoare a cancerului, care a pierdut și o persoană dragă din cauza acestei boli crunte, pe mama sa.

În acest proiect o veți cunoaște pe Ana în calitate de prezentatoare și un exemplu uimitor de curaj pentru aceste persoane. Ea vine să aducă o rază de speranță cu informații utile și profesioniste de la specialiști în oncologie, dar și cu povești emoționante ale persoanelor care luptă sau au trecut prin această boală.

„Aleg să trăiesc”: #SUNTVOCE cu Ana Danilescu, astfel se numește proiectul pe care îl găsiți pe platformele unice.md.

Proverbul „Dumnezeu nu-ți dă mai mult decât poți duce” se manifestă în viața Anei Danilescu, moderatoarea emisiunii pe unica.md, care a întâmpinat provocări majore cu o reziliență remarcabilă.

”Am pierdut oameni dragi din viața mea în urma cancerului și am trecut și eu prin această experiență, ceea ce m-a motivat să povestesc istoria mea și să ofer ocazia de a-și spune povestea și celor ce au avut curajul să treacă prin provocări dure și sunt o voce. ”, spune Ana Danilescu.

Aceast proiect #SUNTVOCE este despre toți cei care au curajul să-și privească provocarea în față și să-și spună istoria. „Sunt Voce” este o platformă pentru toți cei care caută surse de inspirație, motivație și ghidare în momentele sumbre din viața lor. Totodată, #SUNTVOCE își propune să aducă istoriile reale a celor care transformă adversitățile în surse de inspirație, încurajând conștientizarea și asumarea propriilor experiențe pentru a trăi o viață plină de sens.

Îi mulțumim Anei pentru încrederea acordată echipei unica.md în realizarea acestui proiect, dar și pentru experiența inedită care a trezit emoții copleșitoare după cadru întregii redacții.

Vă invităm să vizionați primul episod, în speranța că veți veni cu aprecieri și comentarii.

Îi urăm succes Anei, iar echipa unica.md promite să vă aducă și alte episoade la fel de interesante.

10 trucuri pentru a slăbi rapid până la vară. Sfaturile unui medic

Pierderea rapidă în greutate până la vară – posibilă cu ajutorul unor trucuri ușoare. Nutriționistul rus Dr. Tatyana Selezneva dezvăluie care sunt acestea și cum să slăbești complet în siguranță până vara.

Medicul indică 10 trucuri care vă vor ajuta să vă puneți corpul în ordine.

  1. Fără un plan, mâncatul în exces este întotdeauna o posibilitate. Luați un mic dejun și un prânz copios pentru a evita mesele de seară și de la miezul nopții.
  2. Eliminați mâncarea de tip fast-food. Eliminați „vechiturile” alimentare: fast-food, alimente procesate, carne procesată, sucuri zaharoase, limonadă, sucuri ambalate, sos de soia, marinate, alcool.
  3. Atunci când creați un meniu, puneți accent pe alimentele proteice și pe carbohidrații complecși (legume, fructe, cereale), grăsimile naturale trebuie să fie prezente cu moderație.
  4. Proteinele ar trebui să reprezinte cel puțin 20% din structura alimentelor – reprezintă materialul de bază pentru construcție.
  5. Controlați consumul de zahăr și sare. Se recomandă să nu consumați mai mult de 50 de grame de zahăr pe zi și 3-5 grame de sare pe zi.
  6. Beți zilnic 1-1,5 litri de apă pură.
  7. Adăugați mai multe legume verzi în alimentația dumneavoastră, în special cele crude.
  8. Mergeți la culcare înainte de ora 23:00 și dormiți 7-8 ore.
  9. Arderea grăsimilor este excelentă în timpul somnului. Rămâneți la o activitate fizică regulată.
  10. Controlați stresul – nu vă stresați din cauza unor lucruri mărunte.

„Creați un deficit caloric moderat, consumând ceva mai puține calorii decât arde corpul dumneavoastră. Acest lucru vă va permite să slăbiți treptat fără să vă stresați organismul.”

„Asigurați-vă că dormiți și vă odihniți suficient, deoarece stresul și lipsa somnului pot duce la exces de greutate și la creșterea apetitului”, recomandă expertul.

„Beți multă apă pe tot parcursul zilei pentru a vă menține corpul hidratat și pentru a ajuta la descompunerea grăsimilor. Implementați treptat modificările stilului de viață, astfel încât acestea să devină obișnuite și pe termen lung. Evitați dietele drastice și exercițiile fizice extreme, care pot fi dăunătoare pentru sănătatea dumneavoastră”, spune nutriționistul.

„Țineți un jurnal alimentar și de activitate pentru a vă urmări progresul și pentru a vă evalua realizările. Urmând aceste metode ușor de pus în aplicare, puteți slăbi până la vară și vă puteți crea un stil de viață sănătos și echilibrat, fără fără și fără a vă afecta organismul”, recomandă Dr. Ponomareva.

Dacă vrei și TU să abordezi un stil de viață sănătos, nu o face de capul TĂU! Solicită o consultație gratuită cu un specialist care să te ajute să faci corect pașii. Nu ezita, accesează Centrul Online de Nutriție și Sport al Galinei Tomaț, din orice colț al lumii, pentru a găsi răspuns la orice întrebare și a primi ghidare profesionistă!

sursa

Un pacient de 72 de ani a avut Covid 613 zile. A suferit peste 50 de mutații de la virus

Un pacient olandez cu cel mai lung caz de infecție cu COVID înregistrat vreodată a suferit de boală un timp record de 613 zile, boala transformându-se într-o variantă nouă unică, care a derutat cercetătorii medicali.

Pacientul, sl cărui nume nu a fost dezvăluit, în vârstă de 72 de ani, a fost diagnosticat cu varianta omicron în februarie 2022, potrivit Time, citând cercetări de la Universitatea din Amsterdam. Este cea mai lungă perioadă de timp în care cineva a fost infectat cu virusul, susțin cercetătorii. 

Cel mai lung caz de infecție Covid este de 20 de luni

Sistemul imunitar  al pacientului, care suferea deja de o boală de sânge înainte de a contracta COVID, nu a reușit să producă suficiente celule albe din sânge sau anticorpi pentru a combate virusul, în ciuda faptului că a primit vaccinul de mai multe ori.

În timp ce majoritatea oamenilor pot depăși coronavirusul în câteva săptămâni, orice au încercat profesioniștii din domeniul medical pentru vindecarea pacientului nu a funcționat. Medicii au descoperit rapid că corpul său a devenit rezistent la Sotrovimab, un anticorp monoclonal pentru tratamentul timpuriu al COVID-19, după ce i-au luat peste două duzini de tampoane pe nas și gât în timp ce căutau să-i găsească tratament.

Ei au descoperit, de asemenea, că dezvoltarea unui anticorp anti-spike în prima lună a fost minimă și în curând și-au dat seama că sistemul imunitar al pacientului este incapabil să scape de virus.

Pacientul a murit în spital, în toamna anului 2023, din cauza sistemului imunitar slăbit și a unei tulburări de sânge de bază. 

Cu toate acestea, cercetătorii au descoperit că virusul a suferit murații de aproape 50 de ori și, în cele din urmă, a creat o variantă ultra-mutată, potrivit publicației. Nu existau semne că varianta mutantă în stil Frankenstein ar fi infectat alți oameni.

Deși un caz Covid de 20 de luni care a suferit mutații pare înfricoșător, Magda Vergouwe, studenta la medicină de la Centrul Medical Universitar din Amsterdam, care va prezenta cazul la Congresul Global ESCMID din Barcelona, a declarat:

„Durata infecției în acest caz este extrem. Infecțiile prelungite la pacienții imunocompromiși sunt mult mai frecvente în comparație cu comunitatea generală”, a spus Vergouwe.

„Acest lucru subliniază riscul de infecție persistentă, deoarece pot apărea variante virale unice datorită evoluției extinse.”

Nu toate cazurile Covid puternic mutante au fost recunoscute medical

Oamenii de știință care studiază datele genomice din apele uzate au descoperit, de asemenea, dovezi că oamenii ar fi avut cazuri de Covid puternic mutate de mai bine de patru ani, dar nu erau conștienți, potrivit Time.

Vergouwe a explicat că cazul este adăugat la rapoartele de pacienți testați pozitiv pentru aceeași infecție de peste un an, dar ea a remarcat că a fost cel mai lung caz pe care l-a văzut vreodată.

Cel mai extins caz de COVID-19 înregistrat vreodată înainte de acesta a fost de la un britanic care a suferit de virus timp de 505 zile înainte de a muri. Cercetările au arătat că 24,4% dintre adulții americani care au primit un test COVID-19 pozitiv au prezentat simptome care au persistat timp de trei luni sau mai mult.

sursa

Canada va impune noi sancțiuni împotriva presei din Moldova care dezinformează în interesul Rusiei
Articolul anterior
A fost semnat Acordul care dă start construirii autostrăzii Iași-Ungheni-Chișinău-Odesa
Articolul următor