Datorită efectelor miraculoase în tratarea diverselor afecţiuni, cătina a fost numită popular şi „boabele de leac ale Maicii Domnului”.
Fructul este bogat în vitamina C (de două ori mai mult decât măceşul şi de 10 ori mai mult decât cictricele), precum şi alte vitamine E, K,F,P, complexul B (B2,B6,B9,colina, inozitol), carotenoide (beta caroten, xanthophila), minerale şi oligoelemente, acizi graşi polinesaturaţi, uleiuri complexe (din care se obţine uleiul de cătina, oleum hippophaes), serotonina, uleiuri volatile, flavonoide, pectine, taninuri, aminoacizi, enzime, fitosteroli.Cătina are efect antioxidant, emolient, citoprotector, imunostimultor, vitaminizant, depurativ, antiinflamator, cicatrizant.
Iată cea mai bună reţetă pentru o imunitate de fier, recomandată şi copiilor:
Ingrediente: 1 kg de cătină, 700 ml de miere de albine
Mod de preparare:
1. Alegem minuțios cătina și o spălăm.
2. O punem pe un șervețel să se zvânteze. După, o tocăm în blender împreună cu mirea.
3. Masa obținută se pune la borcan (spălat și uscat în prealabil), apoi o păstrezi în frigider.
Poți trece printr-o sită nu prea deasă, pentru a separa semințele de pasta obţinută. Pui în recipiente separat semințele și dulceața. Din ele poți prepara ceai! O lingură de dulceață la o cană de apă fierbinte. Și aici poți să mai adaugi ghimbir, lămâie etc. Mai mult, aceasta poate fi servită separat ca dulceață.