Campanie pentru interzicerea testelor de virginitate. „Am fost absolut şocată să aflu că mai există în ziua de azi”

Testarea virginității este o practică invazivă, sexistă și fără precizie, care reprezintă o încălcare a drepturilor umane. Organizația Mondială a Sănătății, Organizația Națiunilor Unite sunt printre entitățile internaționale care condamnă procedura de testare a virginității.

Testele de virginitate sunt tot mai populare printre tații ”revoltați”.  Medicii sunt nedumeriți | Mamaplus

NU există nici o procedură confirmată medical sau științific care ar defini virginitatea sau ar face posibil a confirma sau nega din punct de vedere fiziologic. De cele mai dese ori, virginitatea femeii este corelată cu starea himenului, care nu există într-o formă sau stare standard la toate femeile, iar la multe femei acesta lipsește din naștere. Lipsa himenului, însă, nu înseamnă numaidecât că fata a avut relații sexuale cu penetrare.

Testul de virginitate încă există şi este legal în România. Asta în condiţiile în care toţi specialiştii, inclusiv cei de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii, spun că aceste teste sunt inutile şi nu pot demonstra mare lucru nici măcar în cadrul anchetelor judiciare. Abia acum, în 2022, mai multe ONG-uri cer scoaterea testelor în afara legii.

Pare mai degrabă un capitol încheiat al epocii comuniste, în care prejudecăţile şi teama de gura lumii împingeau mulţi părinţi să-şi ducă fetele la ginecolog, însă testul de virginitate este cerut frecvent şi acum.

Cristi Radu, medic ginecolog: ,,Am avut o astfel de solicitare, nu mai târziu de acum două săptămâni, în care o doamnă voia să vină cu verişoara pentru a verifica integritatea himenală”

În România sunt cerute anual peste 1.000 de teste de virginitate.

Mamă: Am fost absolut şocată să aflu că mai există în ziua de astăzi un astfel de test. Din punct de vedere al părintelui, al mamei de fete, am fost revoltată, intrigată emoţional.

Tată: Categoric nu sunt de acord cu aşa ceva, cred că în sprijinul lor şi în avantajul lor ar fi educaţia asta sexuală, dacă s-ar face în şcoală. Şi de aici încolo, de la o anumită vârstă, fiecare e stăpân pe persoana lui, viaţa lui.

Fie că vorbim de lipsa de încredere părinte – copil, fie că vorbim de proceduri judiciare, anual, în România, sunt cerute peste 1.000 de astfel de teste. Asta în ciuda recomandărilor OMS, care condamnă aceste practici pentru că sunt inutile din punct de vedere stiinţific şi încalcă drepturile omului.

Cristi Radu, medic ginecolog: Există situaţii în care testarea virginităţii nu are specificitate şi sensibilitate. Pe parcursul vieţii, copilul sau femeia, există posibilitatea ca himenul să se rupă, există posibilitatea unor accidente în care integritatea himenală să se deterioreze, de asemenea şi defecte genetice în care himenul să nu existe. Procedura nu are nici sensibilitate şi nici specificitate.

Cu alte cuvinte testul nu poate demonstra aproape nimic. În schimb poate produce traume psihice dintre cele mai grave.

Andreea Cornea, psiholog: Vor simţi foarte multă presiune pe ele, vor simţi că nu sunt ascultate, poate că nu sunt auzite, vor simţi foarte multă ruşine, foarte multă vinovăţie, furie. Pot duce la un nivel mult mai înalt al anxietăţii, poate la depresie, poate PTSD.

Iar suferinţa celor care au trecut prin aşa ceva este acum piatra de temelie a unei campanii de scoatere în afara legii a testelor de virginitate.

Mai multe ONG-uri cer modificarea legii

Roxana Niţă, iniţiator campanie: Conform părerilor ştiinţifice, virginitatea este un construct social, este un mit, este un concept care nu există şi care nu poate fi testat medical, iar aceste teste de virginitate nu au acurateţe medicală, ele au o acurateţe mai mică de 10%. Practic, aceste teste sunt inutile.

Campania care işi propune strângerea de semnături pentru schimbarea legislaţiei vizează atât testele care au legatură cu o anchetă penală, cât şi cele realizate la cerere, de către părinţi sau viitori soţi.

sursa: www.observator.ro

Proiect emoționant pe unica.md! Ana Danilescu vă invită la un podcast dedicat persoanelor care luptă pentru viață

În această primăvară revista unica.md vine cu o noutate uimitoare! Echipa noastră de creație, alături de Ana Danilescu, a lansat un proiect absolut inedit și plin de speranță, dedicat persoanelor care luptă pentru viață, dar și celor care îi sprijină, familiilor care au apropiați bolnavi de cancer și trec prin acest calvar care le macină existența din cauza acestei maladii nemiloase. Este vorba de un podcast cu producătoarea Ana Danilescu, o supraviețuitoare a cancerului, care a pierdut și o persoană dragă din cauza acestei boli crunte, pe mama sa.

În acest proiect o veți cunoaște pe Ana în calitate de prezentatoare și un exemplu uimitor de curaj pentru aceste persoane. Ea vine să aducă o rază de speranță cu informații utile și profesioniste de la specialiști în oncologie, dar și cu povești emoționante ale persoanelor care luptă sau au trecut prin această boală.

„Aleg să trăiesc”: #SUNTVOCE cu Ana Danilescu, astfel se numește proiectul pe care îl găsiți pe platformele unice.md.

Proverbul „Dumnezeu nu-ți dă mai mult decât poți duce” se manifestă în viața Anei Danilescu, moderatoarea emisiunii pe unica.md, care a întâmpinat provocări majore cu o reziliență remarcabilă.

”Am pierdut oameni dragi din viața mea în urma cancerului și am trecut și eu prin această experiență, ceea ce m-a motivat să povestesc istoria mea și să ofer ocazia de a-și spune povestea și celor ce au avut curajul să treacă prin provocări dure și sunt o voce. ”, spune Ana Danilescu.

Aceast proiect #SUNTVOCE este despre toți cei care au curajul să-și privească provocarea în față și să-și spună istoria. „Sunt Voce” este o platformă pentru toți cei care caută surse de inspirație, motivație și ghidare în momentele sumbre din viața lor. Totodată, #SUNTVOCE își propune să aducă istoriile reale a celor care transformă adversitățile în surse de inspirație, încurajând conștientizarea și asumarea propriilor experiențe pentru a trăi o viață plină de sens.

Îi mulțumim Anei pentru încrederea acordată echipei unica.md în realizarea acestui proiect, dar și pentru experiența inedită care a trezit emoții copleșitoare după cadru întregii redacții.

Vă invităm să vizionați primul episod, în speranța că veți veni cu aprecieri și comentarii.

Îi urăm succes Anei, iar echipa unica.md promite să vă aducă și alte episoade la fel de interesante.

10 trucuri pentru a slăbi rapid până la vară. Sfaturile unui medic

Pierderea rapidă în greutate până la vară – posibilă cu ajutorul unor trucuri ușoare. Nutriționistul rus Dr. Tatyana Selezneva dezvăluie care sunt acestea și cum să slăbești complet în siguranță până vara.

Medicul indică 10 trucuri care vă vor ajuta să vă puneți corpul în ordine.

  1. Fără un plan, mâncatul în exces este întotdeauna o posibilitate. Luați un mic dejun și un prânz copios pentru a evita mesele de seară și de la miezul nopții.
  2. Eliminați mâncarea de tip fast-food. Eliminați „vechiturile” alimentare: fast-food, alimente procesate, carne procesată, sucuri zaharoase, limonadă, sucuri ambalate, sos de soia, marinate, alcool.
  3. Atunci când creați un meniu, puneți accent pe alimentele proteice și pe carbohidrații complecși (legume, fructe, cereale), grăsimile naturale trebuie să fie prezente cu moderație.
  4. Proteinele ar trebui să reprezinte cel puțin 20% din structura alimentelor – reprezintă materialul de bază pentru construcție.
  5. Controlați consumul de zahăr și sare. Se recomandă să nu consumați mai mult de 50 de grame de zahăr pe zi și 3-5 grame de sare pe zi.
  6. Beți zilnic 1-1,5 litri de apă pură.
  7. Adăugați mai multe legume verzi în alimentația dumneavoastră, în special cele crude.
  8. Mergeți la culcare înainte de ora 23:00 și dormiți 7-8 ore.
  9. Arderea grăsimilor este excelentă în timpul somnului. Rămâneți la o activitate fizică regulată.
  10. Controlați stresul – nu vă stresați din cauza unor lucruri mărunte.

„Creați un deficit caloric moderat, consumând ceva mai puține calorii decât arde corpul dumneavoastră. Acest lucru vă va permite să slăbiți treptat fără să vă stresați organismul.”

„Asigurați-vă că dormiți și vă odihniți suficient, deoarece stresul și lipsa somnului pot duce la exces de greutate și la creșterea apetitului”, recomandă expertul.

„Beți multă apă pe tot parcursul zilei pentru a vă menține corpul hidratat și pentru a ajuta la descompunerea grăsimilor. Implementați treptat modificările stilului de viață, astfel încât acestea să devină obișnuite și pe termen lung. Evitați dietele drastice și exercițiile fizice extreme, care pot fi dăunătoare pentru sănătatea dumneavoastră”, spune nutriționistul.

„Țineți un jurnal alimentar și de activitate pentru a vă urmări progresul și pentru a vă evalua realizările. Urmând aceste metode ușor de pus în aplicare, puteți slăbi până la vară și vă puteți crea un stil de viață sănătos și echilibrat, fără fără și fără a vă afecta organismul”, recomandă Dr. Ponomareva.

Dacă vrei și TU să abordezi un stil de viață sănătos, nu o face de capul TĂU! Solicită o consultație gratuită cu un specialist care să te ajute să faci corect pașii. Nu ezita, accesează Centrul Online de Nutriție și Sport al Galinei Tomaț, din orice colț al lumii, pentru a găsi răspuns la orice întrebare și a primi ghidare profesionistă!

sursa

Un pacient de 72 de ani a avut Covid 613 zile. A suferit peste 50 de mutații de la virus

Un pacient olandez cu cel mai lung caz de infecție cu COVID înregistrat vreodată a suferit de boală un timp record de 613 zile, boala transformându-se într-o variantă nouă unică, care a derutat cercetătorii medicali.

Pacientul, sl cărui nume nu a fost dezvăluit, în vârstă de 72 de ani, a fost diagnosticat cu varianta omicron în februarie 2022, potrivit Time, citând cercetări de la Universitatea din Amsterdam. Este cea mai lungă perioadă de timp în care cineva a fost infectat cu virusul, susțin cercetătorii. 

Cel mai lung caz de infecție Covid este de 20 de luni

Sistemul imunitar  al pacientului, care suferea deja de o boală de sânge înainte de a contracta COVID, nu a reușit să producă suficiente celule albe din sânge sau anticorpi pentru a combate virusul, în ciuda faptului că a primit vaccinul de mai multe ori.

În timp ce majoritatea oamenilor pot depăși coronavirusul în câteva săptămâni, orice au încercat profesioniștii din domeniul medical pentru vindecarea pacientului nu a funcționat. Medicii au descoperit rapid că corpul său a devenit rezistent la Sotrovimab, un anticorp monoclonal pentru tratamentul timpuriu al COVID-19, după ce i-au luat peste două duzini de tampoane pe nas și gât în timp ce căutau să-i găsească tratament.

Ei au descoperit, de asemenea, că dezvoltarea unui anticorp anti-spike în prima lună a fost minimă și în curând și-au dat seama că sistemul imunitar al pacientului este incapabil să scape de virus.

Pacientul a murit în spital, în toamna anului 2023, din cauza sistemului imunitar slăbit și a unei tulburări de sânge de bază. 

Cu toate acestea, cercetătorii au descoperit că virusul a suferit murații de aproape 50 de ori și, în cele din urmă, a creat o variantă ultra-mutată, potrivit publicației. Nu existau semne că varianta mutantă în stil Frankenstein ar fi infectat alți oameni.

Deși un caz Covid de 20 de luni care a suferit mutații pare înfricoșător, Magda Vergouwe, studenta la medicină de la Centrul Medical Universitar din Amsterdam, care va prezenta cazul la Congresul Global ESCMID din Barcelona, a declarat:

„Durata infecției în acest caz este extrem. Infecțiile prelungite la pacienții imunocompromiși sunt mult mai frecvente în comparație cu comunitatea generală”, a spus Vergouwe.

„Acest lucru subliniază riscul de infecție persistentă, deoarece pot apărea variante virale unice datorită evoluției extinse.”

Nu toate cazurile Covid puternic mutante au fost recunoscute medical

Oamenii de știință care studiază datele genomice din apele uzate au descoperit, de asemenea, dovezi că oamenii ar fi avut cazuri de Covid puternic mutate de mai bine de patru ani, dar nu erau conștienți, potrivit Time.

Vergouwe a explicat că cazul este adăugat la rapoartele de pacienți testați pozitiv pentru aceeași infecție de peste un an, dar ea a remarcat că a fost cel mai lung caz pe care l-a văzut vreodată.

Cel mai extins caz de COVID-19 înregistrat vreodată înainte de acesta a fost de la un britanic care a suferit de virus timp de 505 zile înainte de a muri. Cercetările au arătat că 24,4% dintre adulții americani care au primit un test COVID-19 pozitiv au prezentat simptome care au persistat timp de trei luni sau mai mult.

sursa

Știai că în Moldova avem vulcani? Doar că ei erup nu cu lavă, ci cu altceva
Articolul anterior
Reacția Guvernului, după postarea lui Dodon privind acuzațiile la adresa membrilor PAS: „Acesta ar putea vorbi cu prietenii lui de la Moscova să înceteze razboiul”
Articolul următor