Comparativ cu alte tipuri de cancer, cancerul testicular este destul de rar. Acesta se tratează, de cele mai multe ori, chiar și după ce se răspândește. Însă, nu este foarte clară cauza exactă a cancerului care apare la nivelul testiculelor. Medicii susțin, că acesta apare în urma alterării celulelor sănătoase de la nivelul unui testicul, iar atunci când apare o anomalie la nivel celular, celulele se pot multiplica în mod necontrolat, apărând astfel tumorile.
Simptomele cancerului testicular:
- Apariția unui nodul sau mărirea în volum a testiculelor
- Senzația de greutate la nivelul scrotului
- Durere difuză în abdomen sau la nivelul organelor reproducătoare
- Colectarea unui fluid la nivelul scrotului
- Durere sau disconfort la nivel testicular
- Durere de spate
Cancerul atacă, de multe ori, un singur testicul, însă există și cazuri în care ambele sunt afectate de această afecțiune. E indicat ca bărbatul să apeleze la medic imediat ce observă apariția disconfortului, a durerii sau a inflamării la nivelul testiculelor. Dacă aceste simptome persistă mai bine de două săptămâni, este absolut necesar un control medical.Factori care cresc riscul bărbatului de a face cancer testicular:
- Criptorhidism – concret, în timpul dezvoltării fătului, unul dintre testicule nu coboară în scrot. Bărbații care au un testicul ce nu coboară prezintă risc crescut de cancer testicular, comparativ cu bărbații care nu au această problemă.
- Dezvoltarea anormală a testiculelor – sindromul Klinefelter sau alte afecțiuni care determină dezvoltarea anormală a testiculelor sporește, de asemenea, șansele de a dezvolta cancer la nivel testicular.
- Istoric în familie – bărbații care au în familie cazuri de cancer testicular prezintă risc crescut de dezvolta, la randul lor, acest tip de cancer.
- Vârsta – acest tip de cancer poate să apară la orice vârstă, însă în general este depistat la bărbații cu vârste cuprinse între 15 și 35 de ani.
Tratamentul pentru cancer testicular
În urma stabilirii diagnosticului de cancer testicular, precum și în urma stabilirii stadiului de evoluție a bolii, medicul va recomanda tratamentul cel mai potrivit pentru fiecare pacient în parte. Tratamentul chirurgical poate fi folosit pentru tratarea cancerului testicular. Prin intervenția chirurgicală se poate îndepărta testiculul bolnav, dar se pot elimina și nodulii limfatici apropiați, care au fost invadați de celulele canceroase.
Radioterapia este de asemenea, folosită în tratarea cancerului testicular. Razele X sunt folosite pentru uciderea celulelor cancerose. Această procedură poate fi recomandată după îndepărtarea pe cale chirurgicală a unui testicul. Și chimioterapia este folosită în tratarea acestui tip de cancer. Medicamentele folosite în timpul acestui tip de terapie au rolul de a ucide celulele canceroase care au migrat din zona tumorii principale. Chimioterapia poate fi folosită ca tratament principal, însă poate fi recomandată înainte sau după îndepărtarea chirurgicală a tumorei sau a nodulilor limfatici.