Cât de contagioasă este tulpina Delta. Experți: este suficient un contact de 5-10 secunde

A durat doar câteva secunde ca două persoane să se infecteze cu noua variantă Delta de Covid-19, când acestea au trecut una pe lângă cealaltă la cumpărături, într-un centrul comercial din Sydney.

Nu este singurul caz, scrie abc.net.au. Astfel de focare au fost descoperite și în statul australian Victoria, unde a fost depistată varianta Kappa, care, potrivit experților australieni din sănătate, este foarte infecțioasă.

Oficialii australieni din sănătate avertizează că noile variante se pot transmite în 5-10 secunde, și nu mai durează 15 minute ca virusul să infecteze corpul uman.

Săptămâna aceasta, imagini surprinse pe camere de supraveghere dintr-un centru comercial din Sydney arată cum două persoane, confirmate ca fiind acum infectate cu noul coronavirus, trec una pe lângă cealaltă într-un interval de doar 10 secunde.

“În alte două cazuri, nu am reușit, cu ajutorul imaginilor de pe camere, să vedem același moment de întâlnire, însă știm că erau la distanță de 20 de metri unul de celălalt, fiind în locuri diferite în același timp sau în acea zonă în care noi o suspectăm că s-au întâlnit”, a declarat șeful autorității de Sănătate.

Imaginile de pe camerele de supreveghere sunt folosite în mod regulat în investigațiile derulate de Autoritatea de Sănătate din statul australian New South Wales pentru a depista cum s-a infectat o persoană și să identifice posibilele momente de transmitere.Publicitate

Mutația Delta a coronavirusului este considerată îngrijorătoare de către OMS și a fost prima dată depistată în India, în octombrie.

Premierul Gladys Berejiklian a adăugat că întâlnirea a fost “înfricoșător de scurtă”.

„Literalmente, oameni care nici nu s-au atins, însă au trecut fugitiv prin același spațiu în care s-a transferat virusul de la o persoană la alta”, a spus premierul.

Autoritățile au făcut apel la persoanele care s-au aflat pe 12 și 13 iunie la centrul comercial Bondi Junction Westfield să se testeze și să-și limiteze deplasările.

Varianta Delta este cu cel puțin 40% mai infecțioasă decât alte mutații de Covid-19.

Epidemiologul Mary-Louise McLaws de la Universitatea New South Wales spune că virusurile se pot răspândi rapid în centre comerciale, din cauza circulației aerului.

“Dacă ești înăuntru sau într-un mall sau magazin circulația aerului este în mod normal mai scăzută, ceea ce este normal. Atunci ai pe cineva care într-o perioadă cu o încărcătură virală mare și cu mult fluid în respirație ar putea produce mai multe particule de mărimi diferite, fiind mai infecțios”, a explicat epidemiologul.

Virusologul Lara Herrero de la Universitatea Griffith a spus că în cazul care a fost surprins pe imagini, virusul ar fi plutit în aer suficient timp pentru ca persoana să îl inspire și să se infecteze, mai scrie abc.net.au.

“Datele până acum sugerează că probabil dacă era mutația originală din Wuhan nu s-ar fi transmis atât de rapid. Iar mutația Alpha ar fi avut șanse mai mici, însă Delta cu siguranță pare că este cea mai transmisibilă tulpină de până acum”, a spus aceasta.

Varianta Kappa este foarte infecțioasă și a declanșat ultima carantină din statul australian Victoria. Responsabilul statului cu gestionarea pandemiei Covid-19, Jeroen Weimar, spune că tulpina Kappa s-a transmis la cazuri de “contact fugitiv”.

Varianta Delta este cauza izbucnirii focarului din New South Wales. Experții susțin că varianta Delta pare să fie mai transmisibilă la toate grupurile de vârstă, inclusiv copii.

sursa

Veste bună pentru mai mulți pacienți! Schemele de tratament au fost actualizate și includ mai multe medicamente compensate de către stat

Persoanele cu boli ale aparatului digestiv, sistemului osteo-articular, ale muşchilor şi ţesutului conjunctiv, aparatului urinar, cu boli endocrine, de nutriţie şi metabolism vor fi tratați în baza unor scheme actualizate de tratament, scrie Ziarul Național.

Mai exact, schemele de tratament vor include, începândcu 1 aprilie curent, noi medicamente din lista celor compensate din fondurile asigurării obligatorii de asistență medicală (FAOAM).

Astfel, potrivit deciziei Consiliului pentru medicamente compensate din fondurile asigurării obligatorii de asistență medicală, pentru tratamentul maladiilor aparatului digestiv vor fi incluse preparatele cu denumirile comune internaționale (DCI) rabeprazolum și pantoprazolum, diuretice, antibioticele ceftriaxonum și ciprofloxacinum.

Astfel, pentru tratamentul artritei reumatoide, psoriazică, reactivă, precum și a gutei la adulți, schemele vor fi completate cu preparate antiinflamatoare nesteroidiene și cu medicamente din grupa glucocorticosteroizilor.

De asemenea, vor beneficia de medicamente compensate copiii cu maladii osteo-articulare, precum artrită juvenilă idiopatică, lupusul eritematos sistemic, dermatomiozită juvenilă, febră reumatismală acută, vasculite primare sistemice, sclerodermie sistemică.

Totodată, a fost revizuit modul de administrare și durata tratamentului pentru medicamentul sulodexidum în tratamentul diabetului zaharat + angiopatiilor, nefropatiei diabetice. La fel, s-a decis ca medicamentul cu DCI leflunomidum, compensat integral pentru adulți și copii, să fie indicat nu doar în cazul tratamentului episodic al artritei, dar și la tratamentul de durată al bolilor de sistem şi autoimune.

De asemenea, vor beneficia de tratament antibacterian în formă injectabilă inclusiv pacienții cu pielonefrită cronică, atât adulți, cât și copii.

Ministerul Sănătății precizează că schemele de tratament au fost actualizate în baza protocoalelor clinice naționale și standardelor medicale de tratament.

O ciupercă mortală se răspândește într-un ritm alarmant în mai multe regiuni de pe glob. Poate provoca boli severe celor cu sistemul imunitar slăbit

Ciuperca, Candida auris, a fost identificată în Asia în 2009, dar a fost raportată pentru prima dată în SUA în 2016. Numărul de infecții din țară a crescut cu 95% între 2020 și 2021, scrie SkyNews.ro citat de stirileprotv.ro.

O ciupercă rezistentă la medicamente și potențial mortală se răspândește rapid prin instituțiile de sănătate din SUA, potrivit unui studiu guvernamental.

Cercetătorii de la Centers for Disease Control and Prevention (CDC) au raportat că ciuperca, un tip de drojdie numită Candida auris sau C. auris, poate provoca boli severe la persoanele cu sistemul imunitar slăbit.

Numărul de persoane diagnosticate, precum și numărul cărora s-a constatat că sunt purtători de C. auris, a crescut într-un ritm alarmant de când ciuperca a fost raportată pentru prima dată în SUA în 2016.

Ciuperca a fost identificată în 2009 în Asia, dar oamenii de știință au spus că C. auris a apărut pentru prima dată în întreaga lume cu aproximativ un deceniu mai devreme.

Dr Meghan Lyman, director medical al filialei CDC pentru boli micotice, a spus că creșterile „mai ales în ultimii ani, ne preocupă cu adevărat”.

„Am văzut creșteri nu doar în zonele de transmitere în curs, ci și în zone noi”, a spus ea.

Dr Lyman a mai spus că este îngrijorată de numărul tot mai mare de probe de ciuperci rezistente la tratamentele comune pentru aceasta

Ce au descoperit medicii în plămânii unui copil care acuza tuse persistentă de câteva luni

Câțiva medici din Paraguay au descoperit ceva cu totul neobișnuit în plămânii unui copil care acuza de câteva luni tuse constantă.

Ce au descoperit medicii în plămânii unui copil care acuza tuse persistentă de câteva luni

Copilul, în vârstă de cinci ani, suferea de tuse persistentă încă din luna decembrie a anului trecut. Părinții au zis că este vorba despre o răceală trecătoare și au amânat vizita la medic.

În timp ce efectuau verificări ample pentru a detecta problema, medicii au fost uimiți să găsească un obiect metalic, mai exact arcul unui pix, în plămânul stâng al copilului. Obiectul a fost vizibil pe radiografie.  

Băiatul, a cărui identitate nu a fost specificată, a fost tratat mai întâi la Spitalul Regional De Villarrica, iar ulterior a fost transferat la Institutul Național de Boli Respiratorii și de Mediu pentru tratament de urgență.

Copilul este acum într-o stare stabilă, după ce medicii au îndepărtat cu succes arcul, pe 8 martie, conform baby.unica.ro.

Dr. Carlos Morinigo a spus că procedura a fost complicată din cauza timpului în care obiectul străin a stat în plămânul băiatului și a daunelor pe care le-a provocat.

Cu toate acestea, în ciuda faptului că obiectul a dus la o „scădere probabilă’ a capacității plămânilor, doctorul Morinigo a precizat că starea plămânilor se va îmbunătăți pe măsură ce băiatul va crește. Medicul a postat pe rețelele de socializare câteva fotografii cu arcul de pix din plămânul băiatului.

„Trei luni de tuse. Și niciodată nu a fost dus la doctor până acum. Săracul de el!” – a transmis medicul.

De asemenea, el a ținut să le reamintească părinților să fie foarte atenți în preajma copiilor mici și să nu-i lase nesupravegheați sau în preajma obiectelor care le-ar putea face rău. Medicul a adăugat că părinții ar trebui să-i ducă întotdeauna copiii la medic dacă au o problem de sănătate persistentă, mai ales dacă e una ca tusea, care poate prevesti apariția bolilor grave.

Peste 200 de moldoveni, înșelați și exploatați în construcții în Franța. Venituri ilegale de peste 12 milioane euro. 40 de persoane, reținute
Articolul anterior
Șase frați cântă pe o stradă din capitală. Își doresc o mașină mare ca să meargă la mare împreună cu părinții lor
Articolul următor