Cât de eficient va fi vaccinul pe bază de ARNm în tratarea cancerului

Succesul fulger al vaccinurilor împotriva virusului SARS-CoV-2 bazate pe tehnologia ARN mesager a făcut ca acest domeniu să fie unul dintre cele mai cercetate în lumea științei medicale.

foto: Shutterstock

Viitorul acestui tip de vaccinuri nu a arătat niciodată atât de bine. Tot mai mulți investitori încep să susțină această tehnologie medicală, guvernele o iau în considerare, iar autoritățile de reglementare au încredere în aceasta, transmite Digi24.ro.

Deși există mai mulți actori care au intrat pe piață și vor să producă vaccinuri bazate pe această tehnologie, pionierii acestei revoluții „ARN mesager” rămân companiile farmaceutice și biotehnologice din SUA și Germania: Moderna și BioNTech. Ambele lucrează acum la noi vaccinuri împotriva cancerului și fac eforturi pentru a dovedi că aceste sunt eficiente și pot veni în ajutorul sistemelor de sănătate din întreaga lume, scrie Politico Europe.

„Este o perioadă extraordinar de interesantă”, a spus Sam Godfrey, manager la Centrul de Cercetare și Tratare a Cancerului din Marea Britanie, despre eforturile legate de cercetarea vaccinurilor bazate pe tehnologia ARN mesager pentru cancer.

La fel ca vaccinurile create cu ajutorul tehnologiei ARN mesager pentru a oferi un răspuns imunitar împotriva COVID-19, cele pentru cancer antrenează sistemul imunitar să țintească antigeni specifici, în acest caz, cei prezenți în tumora unui pacient. În scenariul cel mai promițător, acest tip de vaccin ar putea preveni recidivarea cancerului.

Însă aceste vaccinuri se confruntă cu două provocări: să demonstreze că funcționează și că sistemele de sănătate devin mai performante odată ce apar noile instrumente în arsenalul lor de luptă împotriva cancerului. „În această etapă, mai este destul de mult de lucru pentru a ne atinge obiectivele”, admite Godfrey.

De ce timpul și eficacitatea determină succesul unui vaccin

Vaccinurile pot fi folosite atât pentru prevenirea, cât și pentru tratarea cancerului. Cele care au ca scop prevenția sunt în prezent limitate la vizarea virușilor care pot provoca cancer, cum ar fi HPV și hepatita B. Deși se lucrează la dezvoltarea de noi vaccinuri care previn cancerul, sarcina aceasta nu este deloc simplă, atrag atenția specialiștii în domeniu.

Majoritatea cancerelor rezultă din mutații care declanșează în cele din urmă o diviziune celulară incontrolabilă. „Nu putem prezice care va fi acea mutație, prin urmare este foarte greu să vaccinăm pe cineva împotriva cancerului”, a explicat Tal Zaks, fostul director medical în cadrul companiei Moderna, care acum face parte din OrbiMed, o companie de investiții în domeniul sănătății.

Din acest motiv, mai spune Zaks, cercetarea actuală privind vaccinul bazat pe tehnologia ARNm se concentrează cel mai mult pe tratamentul cancerului. În prezent există două tipuri de vaccinuri împotriva cancerului aflate în curs de dezvoltare: cel pentru toată lumea și cel personalizat.

În 2021, atât compania BioNTech, cât și compania Moderna, au făcut progrese în ceea ce privește studiile din faza a doua pentru vaccinurile împotriva cancerului bazate pe tehnologia ARNm care s-au dovedit a fi sigure în studiile anterioare.

De asemenea, vaccinul pentru melanom la care lucrează compania biofarmaceutică germană care dezvoltă terapii bazate pe ARN mesager, CureVac, și-a extins studiul de cercetare în faza întâi, iar alte companii sunt în în faza incipientă de dezvoltare.

Succesul vaccinurilor împotriva coronavirusului nu a schimbat știința, este de părere Tal Zaks. Acesta spune că, mai degrabă, succesul a stimulat în mod masiv acceptarea publică a tehnologiei ARNm, prin faptul că sute de milioane de oameni din întreaga lume au fost vaccinați în siguranță cu un vaccinat care a fost dezvoltat cu ajutorul acestei tehnologii.

Ulterior acestui succes, au urmat banii. Investitorii se grăbesc acum să susțină noi proiecte promițătoare care se folosesc de tehnologia ARNm. Înainte de 2015 existau finanțări în valoare de mai puțin de 500 de milioane de dolari pentru terapii și vaccinuri bazate pe tehnologia ARN Mesager. Până în 2020, această cifră a depășit 9 miliarde de dolari.

Companiile farmaceutice încearcă să țină pasul cu biotehnologiile inovatoare, un exemplu fiind compania farmaceutică franceză Sanofi, care a achiziționat compania Translate Bio în anul 2021 pentru a „debloca potențialul ARNm” în domenii precum oncologia.

Un motiv care stă la baza entuziasmului din jurul vaccinurilor ARNm împotriva cancerului este timpul, adică cât de repede pot fi produse și apoi modificate acestea.

În cazul unui vaccin personalizat împotriva cancerului, bazat pe ARNm și creat de BioNTech, cofondatorul companiei, Özlem Türeci, a spus că acesta ar putea dura doar patru până la șase săptămâni de la momentul preluării biopsiei tumorii până la momentul în care doza este pregătită pentru administrare.

În cazul vaccinurilor generalizate și disponibile la scară largă, fără personalizare medicală, cum se întâmplă în cazul celor împotriva COVID-19, nu ar exista vreo întârziere, mai spune Özlem Türeci.

În plus, valul de optimism nu se rezumă doar la faptul că aceste vaccinuri se produc și se adaptează rapid problemei medicale. „Cea mai mare surpriză fericită pe care am avut-o în domeniu a fost faptul că eficacitatea acestor vaccinuri bazate pe tehnologia ARN mesager a fost mai bună decât orice altceva făcut de cineva pentru a rezolva o problemă medicală”, a transmis Tal Zaks.

Nu e timpul să credem în miracole

Deși este posibil ca vaccinurile dezvoltate cu ajutorul tehnologiei ARN mesager pentru a combate virusul SARS-CoV-2 să fi depășit așteptările, experții în studierea și tratarea cancerului avertizează că încă nu suntem în stadiul în care putem fi foarte optimiști cu privire la aplicarea ARNm ca soluție pentru a combate cancerul.

Tal Zaks vede o provocare triplă în ceea ce privește dezvoltarea unui vaccini ARNm împotriva cancerului: „În primul rând, poate un vaccin ARNm pentru cancer să genereze un răspuns al celulelor T? În al doilea rând, răspunsul generat este împotriva antigenului potrivit? În al treilea rând, este suficient de bun răspunsul generat?”, susține Zaks.

Realitatea este că, în timp ce imunoterapiile existente prelungesc viața unor oameni, ele nu sunt eficiente pentru toată lumea. „Nici nu înțelegem pe deplin de ce toate imunoterapiile diferite care sunt disponibile în momentul de față nu funcționează pentru unii pacienți cu cancer, dar funcționează pentru alții”, a declarat Sam Godfrey.

„Sunt sigur că vaccinurile pe bază de ARNm pentru cancer vor avea succes în viitor pentru un grup de oameni. Dar nu este în niciun caz un leac miraculos pentru toți oamenii”, a adăugat managerul la Centrul de Cercetare și Tratare a Cancerului din Marea Britanie.

În SUA și UE există doar o câteva vaccinuri, aprobate pentru tratarea cancerelor, dar care nu au fost dezvoltat pe baza tehnologiei ARN mesager.

Vaccinul BCG împotriva tuberculozei este folosit pentru a trata cancerul vezicii urinare. De asemenea, Amgen’s Imlygic se administrează pacienților cu melanom avansat, iar Provenge a fost folosit pentru a trata cancerul de prostată. Cu toate acestea, vaccinului Provenge i-a fost retrasă autorizația în UE, în 2015, din motive comerciale.

Între timp, studiile din faza a treia ale vaccinurilor non-ARNm împotriva cancerului, dezvoltate de compania germană Merck și compania britanică GSK, nu au reușit să îmbunătățească rata de supraviețuire a pacienților.

Experții medicali cred că vaccinurile bazate pe ARNm împotriva cancerului se vor confrunta cu provocările cu care se confruntă acum alte imunoterapii.

„Este o zonă complexă. Cred că vom avea cu siguranță niște date pozitive în ceea ce privește ARNm, dar nu este simplu sa le obținem”, a declarat Matti Aapro, fost președinte al Organizației Europene a Cancerului. Acesta a mai spus că este foarte probabil ca vaccinurile bazate pe ARNm să devină complementare imunoterapiei tradiționale, care este folosită în tratarea cancerului.

„O problemă cu care se confruntă cercetătorii este identificarea țintelor antigenice pe care vaccinul ar trebui să le vizeze, iar aici sunt necesare instrumente bioinformatice mai sofisiticte”, a explicat Fabrice André, medic oncolog la Centrul pentru tratarea cancerului Gustave Roussy din Franța.

Având în vedere că vaccinurile ARNm împotriva cancerului nu sunt încă o realitate, experții nu sunt siguri când ar putea fi gata. „Nimeni nu poate spune dacă va mai dura trei ani sau 10 ani. Nimeni nu poate spune, pentru că nu există o dovadă solidă și puternică a conceptului”, a mai spus doctorul André.

Dacă cercetătorii pot depăși dificultățile în crearea de vaccinuri bazate pe ARNm, care să fie viabile și eficiente împotriva cancerului, se vor confrunta cu o altă provocare: asigurarea accesului echitabil la vaccin.

Eventualele doze vor fi scumpe și cu siguranță vor apărea întrebări dificile privind raportul calitate-preț. În cazul imunoterapiilor existente, costurile sunt destul de mari.

O cură bazată pe terapia cu celule CAR-T poate ajunge să coste în SUA și un milion de dolari, în timp ce inhibitorii punctelor de control costă adesea peste 100.000 de dolari pe an. Prețul oricărui vaccin ARNm pentru cancer este necunoscut în acest moment, dar cu siguranță nu va fi ieftin.

„Dacă un vaccin personalizat împotriva cancerului va costa un milion de lire sterline și eficacitatea acestuia nu este cu mult mai bună decât chimioterapia standard, care nu costă foarte mult, mulți se vor întreba dacă merită, de fapt, să investească bani în acele vaccinuri”, a mai declarat Godfrey.

În Marea Britanie, Serviciul Național de Sănătate (NHS) lucrează deja la dezvoltarea potențialelor noi modele în care plățile sunt legate de performanța medicamentelor. Acestea prevăd o scară variabilă. Astfel, dacă un medicament începe să aibă rezultate foarte bune, acesta poate deveni mai scump. În schimb, dacă nu are rezultate, costurile sale scad.

Matti Aapro și-a manifestat îngrijorarea că problemele întâmpinate anterior în unele țări privind accesul la imunoterapii vor fi observate și în cazul vaccinurilor pentru cancer pe bază de ARNm. Pacienții din Polonia, România și Slovacia, de exemplu, nu au avut acces la niciunul dintre vaccinurile împotriva cancerului, care aprobate de Agenția Europeană pentru Medicamente în 2019, potrivit ultimului sondaj comandat de asociația industriei farmaceutice EFPIA.

Cu toate acestea, Aapro speră că două inițiative recente ale UE vor funcționa în favoarea unui viitor vaccin: Planul UE de combatere a cancerului și regulamentul european recent adoptat de evaluare a tehnologiei medicale.

Planul UE de luptă împotriva cancerului se concentrează puternic pe îmbunătățirea accesului pacienților la medicamente inovatoare și are în vedere dezvoltare de vaccinuri pentru cancer pe bază de ARN mesager.

Regulamentul european recent adoptat de evaluare a tehnologiei medicale poate veni în sprijinul eforturilor de a asigura accesul la vaccinurile pentru cancer pe bază ARNm în tot blocul comunitar, permițând astfel țărilor mai mici să beneficieze de ajutorul autorităților de reglementare mai experimentate, subliniază Matti Aapro.

Tal Zaks e așteaptă să dezvolte o piață pentru acest tip vaccinuri, dacă acestea reușesc nu doar să prelungească viața unui pacient cu câteva luni, ci și să-i facă pe pacienți să ducă boala în remisie (final temporar sau o reducere semnificativă a semnelor și simptomelor unei boli incurabile – n. red.).

„Dacă vrei să ceri bani pentru ceva, trebuie să arăți că produsul tău aduce valoare. Și cred că este bine că trebuie să dovedim că vaccinurile funcționează și că, de fapt, aduc un plus de valoare sistemelor medicale și oferă ajutor”, a mai precizat Tal Zaks.

Un plasture aplicat pe scalp ce poate trata alopecia. Este noua descoperire a cercetătorilor britanici

Cercetătorii de la MIT, Brigham and Women\”s Hospital și Harvard Medical School au dezvoltat un nou tratament potențial pentru alopecia areata, o boală autoimună care provoacă căderea părului și afectează persoane de toate vârstele, inclusiv copii.

Majoritatea pacienților cu acest tip de cădere a părului nu au niciun tratament eficient. Echipa a dezvoltat un plasture cu microneedule care poate fi aplicat fără durere pe scalp și care eliberează medicamente care ajută la reechilibrarea răspunsului imunitar la fața locului, oprind atacul autoimunitar.

Într-un studiu efectuat pe șoareci, cercetătorii au constatat că acest tratament a permis regenerarea părului și a redus dramatic inflamația la locul tratamentului, evitând în același timp efectele imunitare sistemice în alte părți ale organismului. Potrivit cercetătorilor, această strategie ar putea fi adaptată și pentru a trata alte boli autoimune ale pielii, cum ar fi vitiligo, dermatita atopică și psoriazisul.

„Această abordare inovatoare marchează o schimbare de paradigmă. Mai degrabă decât să suprimăm sistemul imunitar, ne concentrăm acum pe reglarea acestuia cu precizie la locul de întâlnire cu antigenul pentru a genera toleranță imunitară”, spune Natalie Artzi, cercetător științific principal în cadrul Institutului de Inginerie și Știință Medicală al MIT, profesor asociat de medicină la Școala Medicală Harvard și la Spitalul Brigham and Women\”s și membru asociat al facultății la Institutul Wyss al Universității Harvard.

Artzi și Jamil R. Azzi, profesor asociat de medicină la Harvard Medical School și Brigham and Women\”s Hospital, sunt autorii principali ai noului studiu, care a fost publicat în revista Advanced Materials. Nour Younis, postdoctorand la Brigham and Women\”s, și Nuria Puigmal, postdoctorandă la Brigham and Women\”s și fostă afiliată de cercetare la MIT, sunt autorii principali ai lucrării.

Cercetătorii lucrează în prezent la lansarea unei companii pentru a dezvolta în continuare tehnologia, condusă de Puigmal, care a primit recent o bursă Blavatnik Fellowship de la Harvard Business School.

Alopecia areata, care afectează peste 6 milioane de americani, apare atunci când propriile celule T ale organismului atacă foliculii de păr, ceea ce duce la căderea părului. Singurul tratament disponibil pentru majoritatea pacienților – injecții de steroizi imunosupresori în scalp – este dureros și, adesea, pacienții nu îl pot tolera.

Unii pacienți cu alopecia areata și alte boli autoimune ale pielii pot fi, de asemenea, tratați cu medicamente imunosupresoare care se administrează pe cale orală, dar aceste medicamente duc la o suprimare generalizată a sistemului imunitar, ceea ce poate avea efecte secundare adverse.

„Această abordare reduce la tăcere întregul sistem imunitar, oferind o ameliorare a simptomelor inflamației, dar conducând la recurențe frecvente. În plus, crește susceptibilitatea la infecții, boli cardiovasculare și cancer”, spune Artzi.

În urmă cu câțiva ani, la o întâlnire a unui grup de lucru din Washington, Artzi s-a întâmplat să stea lângă Azzi (locurile erau în ordine alfabetică), un imunolog și medic de transplant care căuta noi modalități de a administra medicamente direct în piele pentru a trata bolile legate de piele.

Conversația lor a dus la o nouă colaborare, iar cele două laboratoare și-au unit forțele pentru a lucra la un plasture cu microneedule pentru a administra medicamente la nivelul pielii. În 2021, aceștia au raportat că un astfel de plasture poate fi utilizat pentru a preveni respingerea în urma unui transplant de piele. În noul studiu, au început să aplice această abordare la afecțiunile cutanate autoimune.

„Pielea este singurul organ din corpul nostru pe care îl putem vedea și atinge, și totuși, când vine vorba de administrarea de medicamente la nivelul pielii, revenim la administrarea sistemică. Am văzut un mare potențial în utilizarea plasturelui cu microneedule pentru a reprograma sistemul imunitar la nivel local”, spune Azzi.

Plasturii cu microace utilizați în acest studiu sunt realizați din acid hialuronic reticulat cu polietilenglicol (PEG), ambele fiind biocompatibile și utilizate în mod obișnuit în aplicații medicale. Cu această metodă de administrare, medicamentele pot trece prin stratul exterior dur al epidermei, care nu poate fi penetrat de cremele aplicate pe piele.

„Această formulă de polimer ne permite să creăm ace foarte durabile, capabile să penetreze eficient pielea. În plus, ne oferă flexibilitatea de a încorpora orice medicament dorit”, spune Artzi. Pentru acest studiu, cercetătorii au încărcat plasturii cu o combinație de citokine IL-2 și CCL-22. Împreună, aceste molecule imune ajută la recrutarea celulelor T de reglementare, care proliferează și ajută la reducerea inflamației. Aceste celule ajută, de asemenea, sistemul imunitar să învețe să recunoască faptul că foliculii de păr nu sunt antigeni străini, astfel încât să nu-i mai atace.

Cercetătorii au descoperit că șoarecii tratați cu acest plasture o dată la două zile, timp de trei săptămâni, au avut mult mai multe celule T reglatoare prezente la fața locului, împreună cu o reducere a inflamației. Părul a putut să crească din nou în acele locuri, iar această creștere a fost menținută timp de câteva săptămâni după ce tratamentul s-a încheiat. La acești șoareci, nu au existat modificări ale nivelurilor de celule T de reglementare în splină sau în ganglionii limfatici, ceea ce sugerează că tratamentul a afectat doar locul unde a fost aplicat plasturele.

Într-un alt set de experimente, cercetătorii au grefat piele umană pe șoareci cu un sistem imunitar umanizat. La acești șoareci, tratamentul cu microneedle a indus, de asemenea, o proliferare a celulelor T reglatoare și o reducere a inflamației.

Cercetătorii au conceput plasturii cu microneedule astfel încât, după eliberarea încărcăturii de medicament, să poată colecta și probe care ar putea fi utilizate pentru a monitoriza evoluția tratamentului. Acidul hialuronic face ca acele să se umfle de aproximativ zece ori după ce intră în piele, ceea ce le permite să absoarbă lichidul interstițial care conține biomolecule și celule imunitare din piele.

După îndepărtarea plasturelui, cercetătorii pot analiza eșantioanele pentru a măsura nivelurile de celule T reglatoare și markerii inflamației. Acest lucru s-ar putea dovedi valoros pentru monitorizarea viitorilor pacienți care ar putea fi supuși acestui tratament. Cercetătorii intenționează acum să dezvolte în continuare această abordare pentru tratarea alopeciei și să o extindă și la alte boli autoimune ale pielii.

sursa

Cancerul pulmonar în creștere alarmantă în rândul nefumătorilor, legată de prezența unui gaz radioactiv din aer

Cancerul pulmonar, cunoscut în termeni medicali drept carcinom bronho-pulmonar, se dezvoltă în celulele din plămân care prezintă o creștere anormală și se înmulțesc, ceea ce duce la apariția unui nodul sau a unei tumori. Acest tip de cancer este cel mai întâlnit în rândul bărbaților (după cancerul de prostată) și al treilea cel mai întâlnit în rândul femeilor (după cancerul de sân și cel de colon și rect).  La nivel mondial, cancerul de plămân provoacă peste 1,6 milioane de decese.

Deşi acest cancer este considerat în mod tradiţional ca fiind o ”boală a fumătorilor”, un procent surprinzător de 15-20% din cancerele pulmonare nou diagnosticate apar la persoane care nu au fumat niciodată, multe dintre acestea având între 40 şi 50 de ani, transmite News.ro.

Gazul radon: principala cauză de creștere a numărului de cazuri de cancer pulmonar la nefumători

Specialişti din Statele Unite spun că această creştere îngrijorătoare a numărului de cazuri de cancer pulmonar la nefumători este probabil legată de expunerile mari şi pe termen lung la gazul radon.

Acest gaz incolor şi inodor este emis prin descompunerea materialelor radioactive care se găsesc în mod natural în solul din întreaga lume.

Radonul poate intra în case prin crăpăturile din podele, pereţi şi fundaţie. Când se acumulează în interior, radonul poate deveni o problemă de sănătate serioasă. Inhalarea acestuia poate creşte riscul de cancer pulmonar.

Gazul poate să persiste şi să se acumuleze în casele şi în plămânii oamenilor în mod silenţios, în absenţa unui test de depistare a acestuia.

Într-un studiu publicat în 2009, cercetătorii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) au arătat că radonul este cauza principală pentru 15% dintre cazurile de cancer pulmonar din lume.

Agenţia Internaţională pentru Studiul Cancerului (IARC) clasifică radonul ca fiind principalul agent de mediu cancerigen pentru populaţie.

La rândul său, Organizaţia Mondială a Sănătăţii numeşte radonul ca fiind principala cauză de cancer pulmonar în rândul nefumătorilor, respectiv a 2-a cauză de risc pentru fumatori, şi estimează că provoacă între 3% şi 14% din toate cancerele pulmonare dintr-o ţară, în funcţie de nivelul mediu naţional de radon şi de prevalenţa fumatului. Ca atare, combinaţia dintre expunerea la radon şi fumat este extrem de toxică pentru plămâni.

În Statele Unite, Agenţia pentru Protecţia Mediului din Sattele Unite (EPA) recomandă testarea periodică a radonului şi măsuri corective pentru a reduce nivelurile de expunere în locuinţe.

Un nou sondaj realizat pentru Centrul de cancer al universităţii de stat din Ohio (OSUCCC) şi publicat vineri arată că un procent extrem de mare (75%) dintre americani nu şi-au testat locuinţele pentru radon, iar peste jumătate (55%) nu sunt îngrijoraţi de expunerea la radon în locuinţele, comunitatea sau şcolile lor.

sursa

AstraZeneca retrage vaccinul său anti-Covid la nivel global

AstraZeneca a anunţat marţi că a iniţiat retragerea la nivel mondial a vaccinului său anti-COVID-19 din cauza unui „surplus de vaccinuri actualizate disponibile”. De asemenea, compania a precizat că va proceda la retragerea autorizaţiilor de introducere pe piaţă a vaccinului Vaxzevria în Europa, relatează Reuters citat de news.ro.

„Deoarece între timp au fost dezvoltate mai multe variante ale vaccinului COVID-19, există un surplus de vaccinuri actualizate disponibile”, a declarat compania, adăugând că acest lucru a dus la o scădere a cererii pentru Vaxzevria, care nu mai este fabricat sau furnizat.

Potrivit presei, producătorul de medicamente anglo-suedez a recunoscut anterior, în documente judiciare, că vaccinul provoacă efecte secundare precum formarea de cheaguri de sânge şi scăderea numărului de trombocite. Cererea firmei de retragere a vaccinului a fost făcută la 5 martie şi a intrat în vigoare pe 7 mai, potrivit Telegraph, care a relatat prima dată despre această decizie. 

Vaccinul nu mai poate fi utilizat în Uniunea Europeană după ce compania şi-a retras în mod voluntar „autorizaţia de introducere pe piaţă”. 

AstraZeneca, listată la bursa de la Londra, a început să se orienteze spre vaccinurile împotriva virusului sinciţial respirator şi spre medicamente împotriva obezităţii prin mai multe tranzacţii făcute anul trecut, după o încetinire a creşterii, în urma scăderii vânzărilor legate de COVID-19.

În ultimele luni, scrie The Telegraph, Vaxzevria a făcut obiectul unei examinări intense din cauza unui efect secundar – foarte rar – , care provoacă formarea de cheaguri de sânge şi un număr scăzut de trombocite. AstraZeneca a recunoscut în documentele judiciare depuse la Înalta Curte în februarie că vaccinul „poate, în cazuri foarte rare, să provoace TTS”.

TTS este acronimul de la Sindromul Trombozei cu Tromobocitopenie şi a fost asociat cu cel puţin 81 de decese în Marea Britanie, precum şi cu sute de cazuri grave. AstraZeneca a fost dată în judecată de peste 50 de presupuse victime şi rude îndurerate într-un proces la Înalta Curte din Londra.

Însă compania britaică insistă că decizia de a retrage vaccinul nu are legătură cu procesul în instanţă sau cu faptul că a recunoscut că acesta poate provoca TTS. Aceasta a declarat că momentul este o pură coincidenţă. „Suntem incredibil de mândri de rolul pe care Vaxzevria l-a jucat în stoparea pandemiei mondiale. Conform unor estimări independente, peste 6,5 milioane de vieţi au fost salvate numai în primul an de utilizare şi peste trei miliarde de doze au fost furnizate la nivel mondial. Eforturile noastre au fost recunoscute de guvernele din întreaga lume şi sunt considerate pe scară largă ca fiind o componentă esenţială pentru a pune capăt pandemiei globale” – se arată într-un comunicat al companiei.

AstraZeneca nu a avut niciodată aprobare pentru ca vaccinul să fie utilizat în SUA.

Guvernul britanic a încetat în mare parte să mai folosească vaccinul Oxford-AstraZeneca în toamna anului 2021, moment în care compania furnizase aproximativ 50 de milioane de doze în Marea Britanie. Vaccinul a fost înlocuit în Marea Britanie cu vaccinurile Pfizer şi Moderna pentru campania de rapel de iarnă de la sfârşitul anului 2021.

Marco Cavaleri, şeful departamentului de vaccinuri din cadrul Agenţiei Europene pentru Medicamente, organismul care răspunde de siguranţa medicamentelor şi a medicamentelor în cadrul UE, a declarat presei italiene că se aşteaptă ca toate vaccinurile „monovalente” – care se ocupă doar de tulpina originală Wuhan a virusului – să fie retrase în timp util, scrie The Telegraph.

Fiecare al șaptelea moldovean vrea să se stabilească cu traiul peste hotare
Articolul anterior
Start Programului Diaspora Acasă Reușește „DAR 1+3″- 2022
Articolul următor