Cătina tratează ulcerul şi virozele respiratorii. Reţete naturiste

Bogată în pigmenţi şi nutrienţi benefici pentru sănătate, cătina este un elixir al sănătăţii. Bobiţele de cătină sunt încărcate în vitaminele C, A, E, B, flavonoide cu acţiune antioxidantă, microelemente, taninuri, enzime, pectine.

separator
catina4-sursa1_20

Cătina se recoltează toamna înainte de instalarea îngheţului
Bobiţele de cătină proaspăt culese sau congelate sunt cele potrivite pentru consum. Experţii în alimentaţie susţin că bobiţele culease ce stau la tarabe mai mult de două săptămâni se oxidează şi pierd din calităţi fapt pentru care este binevenită congelarea boabelor de cătină (se recoltează crenguţele de cătină, se pun la îngheţat după care boabele se scutură).

Cătina este bogată în vitaminele C şi A care fortifică imunitatea
Fructul este bogat în vitamina C (de 10 ori mai mult decât o portocală), precum şi vitaminele E, A, K, complexul B, dar şi magneziu, kaliu, fier, acizi graşi polinesaturaţi, uleiuri complexe din care este obţinut uleiul de cătină, flavonoide, pectine, taninuri, aminoacizi, celuloză, enzime ce oferă boabelor de cătină proprietăţi emoliente, cicatrizante, vitaminizante, depurative.652x450_065099-catina

Cătina are proprietăţi puternice antioxidante
Boabele de cătină conţin mai mult de 100 de fitonutrienţi, inclusiv flavonoide, taninuri, acizii galic şi elagic antioxidanţi, pigmenți vegetali carotenoizi (licopen, zeaxantină, criptoxantină), vitaminele antioxidante C, E, A în cantităţi însemnate. Compuşii antioxidanţi ai cătinei au efect antiinflamator, antimicrobian, neutralizează acţiunea nocivă a radicalilor liberi aupra organismului, contribuie la întărirea imunităţii.

Cătina uşurează simptomele răcelii, are proprietăţi antiinflamatoare
Extractul de cătină a scăzut nivelul proteinei C reactive din sânge, un marker comun indicator al inflamaţiei şi riscului de boli cardiace, potrivit unui studiu publicat în 2008 în European Journal of Clinical Nutrition.

Cătina este potrivită în viroze respiratorii
În medicina tradițională chineză, tibetană cătina este folosită ca remediu pentru boli de ficat, febră, inflamație, tuse, răceală, viroze respiratorii, diaree, leziuni cutanate, ateroscleroză, în diferite tipuri de cancer. Uleiul de cătină este inofensiv, regenerant şi emolient în caz de leziuni, fisurări ale sfârcurilor la mamele ce alăptează.

Vitamina C, prezentă în cantităţi mari în boabele de cătină, are proprietăţi antivirale, aceasta inhibă activitatea intracelulară a virusurilor ce cauzează infecţii respiratorii şi uşurează evoluţia stărilor de răceală.1 (1)

Cătina tratează ulcerul gastric şi previne bolile de inimă
Cercetările au demonstrat efectele protectoare și curative ale cătinei în ulcerul gastric, vindecarea leziunilor pielii. Un studiu clinic sugerează utilitatea cătinei în prevenirea şi tratarea bolilor de ficat.

Nivelul înalt de carotenoizi din aceste fructe de pădure ajută la protejarea vederii, luptă împotriva degenerării maculare a retinei (cea mai frecventă cauză de orbire la persoanele în vărstă), previne bolile de inimă, hipercolesterolemia, diabetul zaharat tip 2.

Un alt studiu publicat în 2005 în Biological and Pharmaceutical Bulletin a găsit eficienţa cătinei în combaterea tulburărilor de memorie și leziunilor neuronale.

Cătina păstrează prospeţimea tenului
Nutrienţii din catină, compuşii antioxidanţi de rând cu vitaminele A şi E, sunt benefici pentru sănătatea pielii, contribuie la regenerarea pielii, minimizează riscul de îmbătrânire şi formare a ridurilor. Cătina previne anemia, datorită conţinutului înalt de vitamina C care îmbunătăţeşte absorbţia fierului, este tonică, înlătură oboseala, astenia, efectele stresului asupra organismului.

Siropul din fructe de cătină

Se prepară din miere si fructe întregi sau zdrobite în proporţie de 1:1, pus în borcan închis ermetic si pastrat la frigider; este valoros întrucât păstrează proprietăţile nealterate ale boabelor; se iau câte 1-2 linguriţe pe zi ori sub formă de ceai.

Infuzia din fructe de cătină uscate sau decongelate, zdrobite
Se prepară din 1- 2 linguriţe de fructe peste care se toarnă 250ml apă clocotită, se lasă la infuzat 30min, se consumă în anotimpul rece ca ceai vitaminizant benefic în răceală.

Uleiul din fructe de cătină
Este produs în industria farmaceutică ca medicament, în condiţii casnice – poate fi preparat prin macerarea fructelor de catină timp de 21-30 de zile în ulei vegetal de floarea soarelui sau măsline (uleiul de casă poate fi administrat intern sau extern – în acnee, ten gras, leziuni gingivale, însă nu şi extern în arsuri sau răni deschise ale pielii).

Fructele de cătina pot fi consumate şi sub formă de gem, sirop sau vin.

3 zodii care vor avea parte de miracole în perioada Crăciunului

Fie că este vorba de noroc neașteptat, o reîntâlnire sinceră sau un vis devenit realitate, anumite semne zodiacale sunt mai aliniate cu trăirea a ceva cu adevărat remarcabil în această perioadă festivă. 

Rac

Racul, îngrijitorul empatic al zodiacului, se află adesea în centrul adunărilor de familie în timpul sărbătorilor. Fie că este vorba despre reconectarea cu cei dragi, repararea relațiilor tensionate sau câștiguri financiare extraordinare, Crăciunul acesta va aduce Racului o surpriză plină de căldură.Energia anotimpului amplifică capacitatea naturală a Racului de a avea grijă de ceilalți și, în schimb, vor primi binecuvântări neașteptate. Un mesaj mult așteptat sau o oportunitate neprevăzută le poate ieși în cale, ajutându-i să-și restabilească echilibrul emoțional și pacea.

Leu

Leul vibrant și încrezător este un alt semn care va fi martor la un miracol de Crăciun. Spiritul lor generos și perspectiva optimistă îi aduc adesea în centrul atenției în timpul adunărilor festive, iar de acest Crăciun, carisma lor va sclipi în moduri neașteptate.Leul prosperă într-o atmosferă de sărbătoare dar, în acest an, ei pot primi o lovitură de noroc care depășește chiar și cele mai nebunești așteptări. Fie că este vorba despre o descoperire în carieră, o oportunitate creativă sau o realizare personală pentru care s-au străduit, Leiisimți că Universul le răsplătește munca grea și perseverența. 

Pești
În acest sezon de sărbători, sensibilitatea lor sporită față de magia din jurul lor va aduce experiențe miraculoase. Pentru Pești, miracolul poate veni sub formă de vindecare – fie că este personal, emoțional sau relațional. Ar putea relua legătura cu cineva din trecutul lor sau ducând la un sfârșit o problemă de lungă durată. Alternativ, Peștii ar putea experimenta o descoperire creativă sau o trezire spirituală, ceva care rezonează cu lumea lor interioară profundă. Universul va lucra în moduri misterioase pentru Pești, oferind miracolele la care au sperat în liniște de-a lungul anului.

SăgetătorCunoscuți pentru spiritul aventuros și optimismul nemărginit, Săgetătorul este un semn care crede în puterea posibilității. Condus de Jupiter, planeta norocului și expansiunii, Săgetătorul tinde să experimenteze lovituri bruște de noroc, iar Crăciunul acesta nu face excepție. Acest semn zodiacal îmbrățișează adesea sezonul sărbătorilor cu un sentiment de uimire și entuziasm, care deschide ușa pentru evenimente magice.

Tot mai multe cazuri de cancer intestinal depistate la tineri. Care sunt cauzele

Experții avertizează că rata cancerului intestinal este în creștere în rândul adulților tineri, fără un motiv clar. Deși boala continuă să afecteze mult mai des persoanele în vârstă, creșterea înregistrată în multe țări în rândul persoanelor sub 50 de ani este îngrijorătoare, afirmă Cancer Research UK, potrivit BBC citat de digi24.ro.

Anglia este una dintre țările cu cea mai mare creștere, cu o creștere medie de 3,6% pe an, informează cercetătorii în revista Lancet Oncology. Alimentația necorespunzătoare și obezitatea pot fi printre factorii de risc implicați, spun cercetătorii. Consumul de prea multă carne procesată și de prea puține fibre poate crește riscul.

„Fenomen global”

Studiul, care a vizat 50 de țări între 2007 și 2017, a constatat că 27 au înregistrat o creștere a cazurilor în rândul persoanelor tinere. Multe erau națiuni mai bogate, dar unele erau țări în curs de dezvoltare, spun cercetătorii de la American Cancer Society. „Creșterea cancerului colorectal cu debut precoce este un fenomen global”, a declarat unul dintre autori, Dr. Hyuna Sung. „Studiile anterioare au arătat această creștere în țările occidentale cu venituri predominant ridicate – dar acum, ea este documentată în diferite economii și regiuni din întreaga lume”.

Studiul, care a vizat 50 de țări între 2007 și 2017, a constatat că 27 au înregistrat o creștere a cazurilor în rândul persoanelor tinere. Multe erau națiuni mai bogate, dar unele erau țări în curs de dezvoltare, spun cercetătorii de la American Cancer Society. „Creșterea cancerului colorectal cu debut precoce este un fenomen global”, a declarat unul dintre autori, Dr. Hyuna Sung. „Studiile anterioare au arătat această creștere în țările occidentale cu venituri predominant ridicate – dar acum, ea este documentată în diferite economii și regiuni din întreaga lume”.

Care sunt primele semne și simptome ale cancerului intestinal

Și oamenii trebuiau să fie conștienți de primele semne și simptome, cum ar fi sângele prezent în fecale. Alte simptome pot include: o schimbare persistentă a tranzitului intestinal –  mers la toaleta mai des, cu scaune mai moi, dureri abdominale, disconfort sau balonare.

Cauzele creșterii ratei cancerului intestinal pot ține și de o diagnosticare mai timpurie

Cancer Research UK a subliniat că ratele la adulții tineri au rămas scăzute, aproximativ unul din 20 de cancere intestinale din Regatul Unit fiind diagnosticat la persoanele sub 50 de ani. Din cele 44.100 de cazuri noi în fiecare an în Regatul Unit, aproximativ 2.600 au fost în 25-49 de ani. Purtătorul de cuvânt Jon Shelton a declarat: „Numărul de cazuri de cancer de intestin cu debut precoce, atât pentru bărbați, cât și pentru femei, în fiecare an în Regatul Unit, este foarte scăzut, prin urmare este dificil să spunem cu certitudine de ce vedem ratele crescând într-un ritm mai rapid într-un grup decât în altul”. Dar factorii de risc precum dieta, obezitatea, alcoolul și fumatul ar putea fi implicați. „Îmbunătățirile în materie de depistare, ceea ce înseamnă că oamenii sunt diagnosticați la o vârstă mai tânără, ar putea juca, de asemenea, un rol-cheie în creșterea ratelor”, a adăugat Shelton. Dr. David Robert Grimes, expert în biostatistică, de la Trinity College din Dublin, a declarat că sunt necesare mai multe cercetări. „Această constatare este interesantă – dar trebuie să rezistăm impulsului de a sări la concluzii, mai ales cu date contradictorii și complicate”, a spus el. „În timp ce titlul ar putea părea îngrijorător în mod izolat, ar putea însemna, de asemenea, că screening-ul și detectarea îmbunătățită ne permit să prindem cancerele mai devreme”.

7 beneficii ale probioticelor pentru sănătatea intestinală

Sănătatea intestinală a devenit un subiect din ce în ce mai important în lumea modernă, odată cu conștientizarea impactului major pe care o digestie sănătoasă îl are asupra stării noastre de bine, scrie evz.ro.

În această călătorie spre o viață mai sănătoasă și echilibrată, probioticele au intrat în prim-plan, fiind considerate adevăratele „bacterii prietenoase” care ne pot îmbunătăți sănătatea intestinală și nu numai. Aceste microorganisme vii au câștigat popularitate datorită efectelor lor benefice asupra sistemului digestiv, imunitar și chiar asupra sănătății mintale.

Iată câteva dintre beneficiile probioticelor pentru sănătatea intestinală și modul în care pot contribui la obținerea unei vieți sănătoase.

1. Restabilirea echilibrului florei intestinale

Probioticele sunt microorganisme vii, de obicei bacterii „bune”, care trăiesc în intestin și ajută la menținerea unui echilibru sănătos al florei microbiene1. În momentul în care această balanță este afectată de factori precum alimentația inadecvată, stresul, antibioticele sau alte medicamente, pot apărea probleme digestive. Probioticele contribuie la restabilirea acestui echilibru, fiind de folos în anumite afecțiuni precum diareea sau sindromul intestinului iritabil.

2. Îmbunătățirea digestiei

Probioticele sprijină descompunerea și absorbția nutrienților din alimente, facilitând astfel digestia. Prin colonizarea intestinului cu bacterii benefice, acestea ajută în stări de balonare, constipație și în alte probleme digestive neplăcute. De asemenea, pot reduce simptomele dispepsiei, precum senzația de arsură în piept și greața.

3. Stimularea sistemului imunitar

O bună parte din sistemul imunitar este localizat în intestin, iar flora intestinală joacă un rol esențial în funcționarea acestuia. Probioticele contribuie la stimularea răspunsului imunitar, crescând rezistența organismului la infecții și luptând împotriva bacteriilor dăunătoare și a agenților patogeni.2 Un intestin sănătos poate proteja, astfel, întregul organism.

4. Reducerea inflamației

Inflamația cronică a intestinului poate apărea în diverse afecțiuni, inclusiv în boli inflamatorii intestinale (precum boala Crohn sau colita ulcerativă). Probioticele pot ajuta la reducerea inflamației și pot contribui la ameliorarea acestor afecșiuni. Cu toate acestea, este important să se consulte întotdeauna un specialist în domeniul sănătății pentru a stabili cea mai potrivită abordare în fiecare caz în parte.

5. Protecția împotriva infecțiilor intestinale

Anumite tulpini de probiotice, precum Lactobacillus și Bifidobacterium, au proprietăți antibacteriene și antivirale3. De exemplu, probioticele pot fi utile în infecții cu E.coli sau cu alte bacterii patogene care pot cauza diaree și alte tulburări digestive.

6. Sprijinirea sănătății mintale

Conexiunea dintre creier și intestine este bine cunoscută în medicină și cercetare, iar probioticele pot juca un rol important în acest aspect. Anumite tulpini probiotice pot influența producția de neurotransmițători, cum ar fi serotonină, care este asociată cu starea de bine și cu sănătatea mintală.

7. Susținerea sănătății generale

Pe lângă beneficiile specifice pentru sănătatea intestinală, probioticele pot avea efecte pozitive asupra sănătății generale a organismului. Prin îmbunătățirea digestiei, stimularea sistemului imunitar și reducerea inflamației, aceste microorganisme pot susține sănătatea cardiovasculară, metabolismul și pot contribui la menținerea unui nivel optim de energie.

Probioticele aduc o serie de beneficii sănătății, dar este important să se aleagă probioticele potrivite, să se respecte recomandările și să se ia în considerare consultul medical, mai ales în cazul unor afecțiuni medicale preexistente.

Prin adoptarea unui stil de viață sănătos și prin includerea probioticelor în alimentație, putem sprijini și menține sănătatea intestinală, beneficiind de efectele pozitive pe termen lung ale acestor microorganisme prietenoase.

Surpriză pentru un pacient externat după 6 luni de Covid. Medicii i-au cântat și au dansat
Articolul anterior
Coronavirus: Pentru bolnavii cu forme severe, recuperarea este un proces lent și îndelungat
Articolul următor