Medicii susțin că numărul bolnavilor este mult mai mare decât în anii precedenți, iar secțiile de boli infecțioase și de pediatrie sunt supraaglomerate.
În secția de copii a Spitalului Raional Comrat, numărul pacienților cu infecție cu rotavirus este în creștere, notează Gagauzinfo.md, conform www.realitatea.md.
Rotavirusul este un virus contagios, care determină gastroenterite infecțioase, în special la sugari și copii mici. Simptomele includ diareea severă apoasă, voma, febra, durerea abdominală, lipsa poftei de mâncare. Potrivit șefei spitalului, Nina Răilean, infecția se activizează anual, odată cu sosirea perioadei reci a anului. Totuși, în acest an, amploarea ei este mult mai mare.
„Secția de boli infecțioase și pediatria sunt supraaglomerate. Sunt înscriși copii de diferite vârste și în număr mai mare decât înainte. Infecția cu rotavirus este de obicei asociată cu răceala comună. Probabil că oamenii încă economisesc bani și nu includ încălzirea. Probabil, acesta este unul dintre motivele creșterii drastice a numărului de cazuri”, spune Nina Railean.
La moment, în secția de pediatrie a spitalului regional din Comrat sunt 31 de copii, iar în secția de boli a aceleiași insituții sunt spitalizați 27 de pacienți, majoritatea fiind copii.
În Republica Moldova vaccinarea împotriva Rotavirusului este obligatorie. Serul se administrează la vârsta de două luni, iar a doua doză – la patru luni. La nivel global, infecția cu rotavirusul duce la decesul a circa 500 000 de copii cu vârsta de până la cinci ani.
Rotavirusul este cea mai fecventa cauza de diaree severa la nou-nascuti si la copiii sub 2 ani. Se impune spitalizarea in cazurile de deshidratare severa, aceasta fiind o cauza frecventa de deces.
Cum se transmite infecția?
Virusul are un mecanism de transmitere fecal-oral (igiena necorespunzătoare a mâinilor, consum de alimente sau apă contaminate).
Cum putem preveni infecția cu rotavirus?
Masurile de igienă personală (spălarea frecventă a mâinilor) și păstrarea alimentelor în condiții corespunzătoare înainte de a fi consumate reduc transmiterea infectiei. Alăptarea are rol în prevenție și în ameliorarea simptomelor în caz de infectie.
Vaccinarea este este recunoscută ca principală măsură de control și de profilaxie primară pentru prevenirea bolii.
Vaccinurile antirotavirus conțin tulpini atenuate care nu pot cauza boala, însă generează un răspuns imun ce conferă protecție. Acestea se administrează pe cale orală, în doze multiple, doar în primul an de viață al copilului.
Cum se tratează infecția cu rotavirus?
Tratamentul în infecția cu rotavirus este în general simptomatic și are că scop principal reducerea pierderilor de lichide prin administrarea de fluide și săruri de rehidratare orală, controlul febrei prin administrarea de antitermice, administrarea de antiemetice pentru stoparea vărsăturilor și utilizarea antidiareicelor pentru reducerea scaunelor apoase. În funcție de gradul de deshidratare, copiii care au o formă ușoară sau medie de deshidratare pot primi lichide și săruri de rehidratare pe cale orală la domiciliu, însă copiii care prezintă forme severe de deshidratare vor necesită rehidratare pe cale intravenoasă sub observație medicală.
Antibioticele nu sunt indicate, ele neaducând vreun beneficiu în infecția cu rotavirus.
La adulți infecția cu rotavirus este cel mai frecvent asimptomatică.