Infecţiile apărute la cei vaccinaţi complet au început să fie mai des întâlnite, pe fondul răspândirii tulpinii Delta. Chiar dacă datele arată că riscul real de infectare la cei vaccinaţi cu schemă completă este foarte mic, unul din 5.000 de oameni, conform unei analize recente. Totuşi, care sunt factorii care cresc riscul ca un om vaccinat complet să dezvolte Covid-19?
Riscul de a fi internat pentru Covid-19 postvaccin este infim: 5 din 100.000. Cercetările din Marea Britanie au arătat că 0,2% din populaţie contractă infecţia în ciuda faptului că au fost complet vaccinaţi. Însă nu toate persoanele sunt la acelaşi risc.
Patru factori contribuie la măsura în care vaccinul te protejează, scriu trei profesori de la University of East Anglia, într-un articol pentru The Conversation.
1. Tipul vaccinului
Fiecare tip de vaccin vine cu o reducere relativă a riscului de infectare. Studiile clinice au arătat că vaccinul Moderna reduce cu 94% riscul ca un om să dezvolte Covid-19 simptomatic, Pfizer – cu 95%. Vaccinurile Johnson & Johnson şi AstraZeneca reduc riscul cu 66%, respectiv 70% (dar protecţia oferită de AstraZeneca pare să crească până la 81% dacă rapelul este decalat).
2. Timpul scurs de la vaccinare
Devine tot mai clar că timpul trecut de la vaccinare este, de asemenea, important şi reprezintă unul din motivele pentru care dezbaterea privind oferirea de „boostere”. Cercetări preliminare sugerează că protecţia oferită de vaccinul Pfizer începe să scadă după 6 luni de la vaccinare. Este încă prea devreme să ştim ce se întâmplă la mai mult de şase luni postvaccin, dar probabil că eficienţa vaccinului se reduce şi mai mult, scriu cercetătorii pentru The Conversation.
3. Tulpinile
Calculele de reducere a riscului, de mai sus, s-au bazat în special pe testarea vaccinurilor împotriva formelor originale ale coronavirusului. În cazul variantei Alpha, datele sistemului englez de sănătate indică faptul că două doze de Pfizer au o eficienţă un pic mai mică: 93%. Faţă de tulpina Delta, vaccinul Pfizer are o eficienţă de 88%. În mod similar, şi protecţia AstraZeneca scade când întâlneşte aceste tulpini, şi nu forma originală a virusului.
4. Sistemul tău imun
Nu în ultimul rând, cifrele de mai sus se referă la riscul mediu pentru o populaţie. Riscul tău individual depinde de propria imunitate şi alţi factori specifici (felul în care eşti expus la virus, de exemplu, în funcţie de natura serviciului tău). Performanţa sistemului imunitar scade cu vârsta, în vreme ce afecţiunile medicale cronice pot să slăbească răspunsul tău la vaccin. Persoanele vârstnice sau cu sisteme imunitare compromise pot să aibă niveluri mai scăzute de protecţie indusă de vaccin împotriva Covid-19, sau se poate ca această protecţie să scadă mai rapid decât în cazul altor persoane.
Cum diferă infecţia la vaccinaţi de cea la nevaccinaţi
La două săptămâni de la a doua doză de vaccin împotriva Covid-19, protecţia vaccinului îşi atinge vârful. Dacă încă mai faci Covid-19 după acest punct, semnele sunt, în general, similare infecţiilor obişnuite în grupurile de oameni nevaccinaţi, dar există nişte diferenţe.
Potrivit studiului Covid Symptom, cele mai comune 5 simptome ale unei infecţii apărute la un om vaccinat complet sunt: durerea de cap, rinoreea (secreţia nazală), strănutul, durerea în gât şi pierderea mirosului.
Şi la persoanele nevaccinate, trei din cele mai comune simptome sunt durerea de cap, rinoreea şi durerea în gât. Totuşi, distincția se poate face, pentru că celelalte două la nevaccinaţi sunt febra şi tusea persistentă.
Aceste două semne “clasice” de Covid-19 devin mult mai puţin comune odată ce-ai fost imunizat.
Cei vaccinaţi au un risc mult mai mic să fie internaţi dacă fac Covid-19, au şanse mult mai mari să aibă mai puţine simptome şi un risc mult mai mic să facă şi Covid de lungă durată.
Deci: cât de îngrijoraţi trebuie să fim? În acest moment, vaccinurile conferă încă un grad înalt de protecţie faţă de formele severe ale bolii şi cu, anumite precauţii în plus, le vor permite oamenilor să se întoarcă la vieţile lor obişnuite, spun experţi citaţi în altă analiză The New York Times.