Ce infecții poți lua în spital

Aproape o mie de persoane au contractat infecții în instituțiile medicale în 2021, arată cele mai recente date oficiale. Specialiștii spun că numărul real al infectărilor ar putea fi mai mare, deoarece nu toate cazurile sunt raportate. Cei mai afectați pacienți sunt lăuzele și nou-născuții, scrie moldova.europalibera.org

Potrivit datelor furnizate Europei Libere de Agenția Națională de Sănătate Publică (ANSP), în anul 2021 au fost raportate 959 de cazuri de infecții asociate asistenței medicale, cu 165 mai mult decât în 2020, dar cu 387 mai puține decât în 2019, când au fost înregistrate 1.346 de cazuri.

Instituția nu deține informații despre decese cauzate de aceste infecții. Scăderea numărului de cazuri este explicată prin faptul că în timpul pandemiei de Covid-19 au fost anulate majoritatea operațiilor planificate.

În 2021, șase lăuze din mie și patru nou-născuți din o mie s-au ales cu infecții nosocomiale în maternități. Alți pacienți afectați cel mai des de infecțiile asociate asistenței medicale sunt cei cu plăgi chirurgicale.

Infecţie nosocomială (infecţie asociată asistenței medicale) este orice maladie (stare) infecţioasă, care afectează pacientul ca rezultat al spitalizării sau adresării după asistenţă medicală, sau care afectează lucrătorul medical, ca urmare a îndeplinirii obligaţiilor de serviciu, indiferent de momentul apariţiei simptomelor, în spital sau după externare, în limitele perioadei de incubaţie.

Printre cele mai frecvente cauze ale apariției infecțiilor au fost:

  • spitalizarea de lungă durată;
  • contactul cu alți bolnavi;
  • contactul cu personalul medical purtător de germeni patogeni;
  • nerespectarea igienei instituționale;
  • igiena defectuoasă a mâinilor personalului medical, pacienților și vizitatorilor;
  • intervențiile invazive;
  • neutilizarea sau utilizarea necorespunzătoare a echipamentelor de protecție;
  • bolile predispozante – boli virale, degenerative;
  • lipsa epidemiologilor în instituțiile medicale.

Cele mai frecvente infecții

Ghidul de supraveghere și control al infecțiilor nosocomiale din R. Moldova arată că infecțiile care se pot dezvolta în instituțiile medicale sunt faringitele, bronşitele, pneumoniile, abcesul pulmonar, otitele, sinuzitele, rinitele, anginele, laringitele, conjunctivitele, enteritele, colitele, gastro-enterocolitele, colecistitele, hepatitele, pielonefritele, cistitele, uretritele, meningitele, encefalitele, abcesele, vaginitele, septicemiile.

Profesorul universitar și epidemiologul Viorel Prisăcari spune că apariția infecțiilor depinde de mai mulți factori, inclusiv de vârsta și sexul pacientului.

„Bolnavii din terapie intensivă, cei cu comorbidități, cei cu imunitatea scăzută dezvoltă mult mai ușor infecții nosocomiale. Bărbații sunt mai sensibili decât femeile”, a precizat Prisăcari pentru Europa Liberă.

De asemenea, pacienții cu politraumatisme, arsuri, după transplant de organe, intervenții chirurgicale, investigații invazive, cateterizări și intubații traheale sunt predispuși să dezvolte infecții.

Lăuzele fac cel mai des mastite (infecție a glandelor mamare, provocată de bacterii), iar nou-născuții – colite (inflamație a mucoasei colonului).

ANSP: „Încurajăm ca toate cazurile să fie semnalate”

Instituțiile medicale care depistează infecțiile asociate asistenței medicale raportează cazurile, printr-un formular electronic, Centrului de Sănătate Publică, iar apoi datele ajung lunar la ANSP. Specialiștii recunosc că multe cazuri nu sunt depistate, în condițiile în care nu toate instituțiile au specialiști care să implementeze programe de prevenire și control al acestor infecții.

„Până la pandemie, noi am început să facem un așa-numit studiu de prevalență de moment a infecțiilor asociate asistenței medicale, după un algoritm special. Datele ne-au demonstrat altceva decât se raportează. Cazurile de infecții asociate asistenței medicale erau sub-raportate”, a povestit Europei Libere șeful Direcției prevenirea și controlul bolilor transmisibile de la ANSP, Nicolae Furtună.

De fapt, autoritățile și-ar dori ca numărul acestora să crească în statistici. „Noi nu penalizăm pe nimeni pentru neraportare, dar încurajăm ca toate cazurile să fie semnalate, ca să depistăm procesul și unele riscuri asociate cu acest proces. Scopul este de a învăța din propriile greșeli și a le exclude pe viitor”, a explicat specialistul.

„Se poate întâmpla în orice instituție medicală”

El a accentuat, totodată, că infecțiile nosocomiale nu se egalează cu malpraxis-ul și că acestea pot apărea în orice instituție medicală.

„Spitalul poate fi bine dotat și să aibă toate condițiile necesare, dar asta nu înseamnă că aici nu vor apărea infecții asociate asistenței medicale. De exemplu, susținerea respirației este o procedură cu risc și predispune la apariția pneumoniei, iar cateterizările urinare predispun la apariția infecțiilor asociate asistenței medicale. Anterior, pneumoniile și infecțiile urinare de după cateterizare nu erau raportate. Noi știam doar de infecții de plagă, infecții la lăuze și la copiii mici”, a adăugat Nicolae Furtună.

Și unii directori de spitale consideră că raportarea cazurilor de infecții asociate asistenței medicale este în interesul medicilor.

„Noi raportăm infecțiile nosocomiale, reacțiile adverse la preparatele medicamentoase sau alte substanțe. Raportarea acestora se salută și se stimulează, pentru că este un indicator de performanță al instituției”, a spus Europei Libere directoarea Spitalului Clinic Municipal de Boli Contagioase pentru Copii, Ludmila Bîrca.

Potrivit ei, orice instituție medicală ia măsuri de prevenire, însă infectările nu pot fi evitate în totalitate.

„Noi avem un regim epidemiologic foarte sever, pentru că suntem un spital de boli contagioase și pacienții sunt izolați. Oricum, câteodată mamele încalcă regulile, copiii ies din saloane și se pot întâlni la toaletă sau vine cineva în vizită. Cu toate că purtăm măști, dezinfectăm mâinile, facem dezinfecție în saloane, situații se pot întâmpla”, a explicat Ludmila Bîrca.

Atenție la semnele de accident vascular cerebral: Fiecare minut contează

Reacția rapidă în caz de accident vascular cerebral (AVC) poate salva vieți și reduce efectele pe termen lung. Este esențial să recunoști simptomele unui AVC și să acționezi imediat, sunând la 112. Iată care sunt semnele critice ale unui AVC, cum le poți recunoaște și ce poți face pentru a preveni un astfel de eveniment, scrie clicksanatate.ro.

Un accident vascular cerebral apare atunci când alimentarea cu sânge către o parte a creierului este blocată, ceea ce poate duce la pierderea funcțiilor creierului. Fiecare minut contează; când cineva suferă un AVC, milioane de celule nervoase sunt afectate în fiecare minut. Cu cât se primește mai repede tratament, cu atât cresc șansele de recuperare și scad riscurile de invaliditate permanentă sau deces.

Semnele cheie – acronimul FAST

Pentru a-ți aminti simptomele principale ale unui AVC, folosește acronimul FAST:

1.  Face (Față) – Observi că o parte a feței este lăsată? Este dificil să zâmbească sau să-și controleze complet fața?

2.  Arms (Brațe) – Poate ridica ambele brațe fără probleme? Sau unul dintre brațe pare slab sau amorțit și nu poate fi ținut ridicat?

3.  Speech (Vorbire) – Vorbește clar? Persoana poate avea dificultăți de a articula cuvintele sau poate părea confuză.

4.  Time (Timp) – Dacă observi oricare dintre aceste semne, este vital să suni 112 fără întârziere.

Alte semne care pot indica un AVC

Pe lângă semnele FAST, alte simptome ale unui AVC includ:

  • Pierderea bruscă a forței într-o parte a corpului, inclusiv în picioare
  • Probleme bruște de vedere la unul sau ambii ochi
  • Pierderea capacității de a vorbi sau de a înțelege
  • Confuzie și pierderi de memorie
  • Dureri severe de cap apărute brusc
  • Amețeală sau pierderea echilibrului

Mulți oameni nu sună la ambulanță pentru că așteaptă să vadă mai multe simptome sau cred că acestea nu par grave. Cu toate acestea, chiar și un singur semn de AVC poate fi un semnal de alarmă. De exemplu, dacă vezi că cineva nu poate zâmbi normal, e posibil să nu crezi că este o urgență, dar este esențial să acționezi imediat.

Cum poți preveni un AVC

Deși un AVC poate lovi pe oricine, indiferent de vârstă, există câțiva pași simpli pentru a-ți reduce riscul:

  • Renunță la fumat
  • Fii activ fizic
  • Limitează consumul de alcool
  • Adoptă o dietă sănătoasă și menține o greutate normală
  • Fă controale regulate, mai ales după 40 de ani, pentru a detecta afecțiuni care pot crește riscul de AVC, cum ar fi hipertensiunea arterială, colesterolul ridicat și diabetul.

Fiecare minut contează

Accidentele vasculare cerebrale pot avea consecințe devastatoare, dar recunoașterea semnelor și acționarea rapidă pot face diferența. Indiferent dacă ești acasă, la muncă sau afară, dacă vezi semnele unui AVC la tine sau la cineva apropiat, sună imediat la 112.

Fumatul, interzis în mai multe locuri și amenzi până la 15 000 de lei

Lista locurilor în care este interzis fumatul va fi extinsă. Vor fi incluse terenurile de sport, parcurile acvatice sau zonele din preajma piscinelor. Un proiect de lege care conține măsuri pentru combaterea și prevenirea fumatului a fost supus consultărilor publice la Parlament, transmite IPN.

Autorii documentului propun amenzi mai mari atât pentru comercializarea produselor din tutun în locuri interzise sau minorilor, precum și pentru persoanele care utilizează aceste produse în locuri interzise. Astfel, persoanele care vor comercializa aceste produse minorilor sau nu vor verifica vârsta cumpărătorului vor risca amenzi între 8 750 și 10 000 de lei, precizează Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului.

La fel, amenzi mai dure vor fi aplicate persoanelor juridice care vor admite fumatul în locuri interzise. Acest lucru va fi sancționat cu amendă de până la 12 000 de lei pentru persoanele cu funcții de răspundere și de până la 15 000 de lei pentru persoanele juridice, cu privarea dreptului de a desfășura o anumită activitate pe un termen de la șase luni până la un an. Se propune ca persoanele fizice care fumează în locuri interzise să fie sancționate contravențional cu amendă de până la 2 250 de lei sau cu muncă neremunerată în folosul comunității de la 40 la 60 de ore.

Documentul mai conține cerințe unice pentru etichetarea tuturor produselor din tutun, inclusiv țigaretele electronice, flacoanele de reumplere și produsele din plante pentru fumat. Acestea vor trebui să conțină avertismente clare despre riscurile consumului de nicotină. Se introduc noi interdicții pentru promovarea și sponsorizarea produselor din tutun și conexe, inclusiv în jocurile video sau programele TV.

Propunerile expuse în cadrul consultărilor publice vor fi luate în considerare la definitivarea documentului. Proiectul de lege urmează a fi examinat la ședințele comisiilor permanente și, ulterior, va fi propus spre examinare în plenul Parlamentului.

Potrivit datelor statistice, trei din zece moldoveni de vârsta adultă sunt fumători, iar mai mult de un sfert consumă zilnic produse din tutun.

Farmacia Familiei și Centrul Medical Avangard Med – un parteneriat exclusiv în avantajul clienților!

Anunțăm lansarea parteneriatului dintre Farmacia Familiei și Centrul Medical Avangard Med, o colaborare dedicată sănătății clienților noștri. Astfel, clienții Farmaciei Familiei beneficiază de o reducere specială de 50% la serviciile medicale oferite de Avangard Med, prezentând cardul de fidelitate Farmacia Familiei.

Reducerea este valabilă până pe 25 noiembrie, oferind oportunitatea de a accesa o gamă variată de servicii medicale la standarde înalte de calitate.

Avangard Med este deja recunoscut pentru echipa sa de specialiști dedicați și pentru echipamentele moderne utilizate în diagnosticare și tratament, iar acum, prin parteneriatul cu Farmacia Familiei, își propune să facă accesibile aceste servicii tuturor celor care pun sănătatea pe primul loc.

Nu ratați ocazia de a vă bucura de consultații și investigații la jumătate de preț, într-un mediu sigur și profesionist! Vizitați site-ul Avanagard Med și aflați mai multe despre serviciile Centrului Medical.

Farmacia Familiei și Centrul Medical Avangard – partenerii sănătății familiei!

Rusia grațiază deținuți care au luptat în Ucraina
Articolul anterior
România anunță stare de alertă epidemică din cauza gripei! Măsurile și recomandările pe perioada epidemiei
Articolul următor