Periajul dentar este foarte important în păstrarea sănătăţii dinţilor, iar alegerea periuţei potrivite este aproape la fel de importantă ca şi tehnica periajului, împreună jucând un rol esenţial în păstrarea sănătăţii dentare. În ultimul timp, sunt folosite tot mai mult periuțele de dinți electrice. Sunt acestea cu adevărat mai bune decât periuțele clasice? Ce avantaje au?
Terenul câştigat în ultimul timp de periuţa de dinţi electrică se datorează câtorva avantaje, deloc de neglijat, care o plasează, spun specialiştii, peste cea clasică, din punct de vedere al eficienţei periajului.“Periuţa electrică oferă o curăţare eficientă a dinţilor, gingiilor precum şi a zonelor greu accesibile. Îndepărtează mai uşor placa bacteriană, petele vizibile, ajutând la prevenirea gingivitei şi a bolii parodontale, păstrând un mediu sănătos şi un miros plăcut al cavităţii bucale”, susține Adriana Petric, medic stomatolog. ,, Faptul că oferă un periaj mai eficient decât cea clasică într-un timp diminuat considerabil, efectuând între 5.000 şi 30.000 de rotaţii pe minut, şi avantajul că nu necesită o bună îndemânare precum cea clasică, sistemul 3D făcând posibilă perierea de jur împrejur a fiecărui dinte în parte, fac din procedeul de periere unul foarte facil”, mai spune medicul.
,,Periuța electrică este eficientă în special în cazul copiilor, deoarece poate acoperi suprafeţe dentare mai mari decât periuţele clasice şi sunt uşor de folosit. În plus, periuţele electrice îi pot motiva mai bine pe copii să-şi cureţe dinţii, iar ei vor aprecia distracţia. De la vârsta de 2-3 ani se poate folosi deja periuţa electrică, în funcţie de copil”, mai spune medicul.
În plus, periuța de dinți electrică previne mai eficient boala parodontală, îmbunătăţeşte sănătatea gingivală şi ajută mai bine decât periuţele de dinţi clasice la îndepărtarea plăcii bacteriene şi la albirea dinţilor.
Este peria de dinți electrică inofensivă?
Este complet sigură dacă o folosești în mod corespunzător, pentru a curăța, atingând ușor suprafața dinților și marginea gingiilor. Mitul că astfel de perii cauzează sângerări ale gingiilor și dăunează calității smalțului, a fost desființat de numeroase studii clinice. În ciuda faptului că efectuează un număr mare de mișcări pe minut, nu exercită prea multă presiune și este sigură pentru dinți, gingii și obturații.
La ce să atragi atenția atunci când alegi o perie electrică?
Capul periei trebuie să fie mic și confortabil, mânerul să fie comod și să nu alunece în mână. Periile electrice moderne au un design variat și un număr de funcții suplimentare, de exemplu: timer, oprire automată, diverse moduri de curățare și perii suplimentare, pentru înălbire și locuri greu accesibile.
Cum să îngrijești corespunzător o periuță de dinți electrică?
Se recomandă schimbarea capului periei la fiecare trei luni. De fapt, periile mecanice convenționale au aceeași durată de viață. Când cumpărați o perie electrică, de obicei, există mai multe capete în kit, marcate în culori diferite. Și, în unele cazuri, acesta conține chiar și un dezinfectant ultraviolet convenabil. În 5 minute, microbii acumulați vor fi distruși cu ajutorul razelor UV din perii periei.
Periuţa electrică nu are contraindicaţii, se foloseşte că cea clasică, zilnic. Iar cei care se tem că le vor cădea plombele de la folosirea periuţei electrice nu au motive întemeiate de îngrijorare. Dacă se întâmplă, totuşi, astfel de accidente, este pentru că plombele nu au fost puse corect, susțin specialiștii.