Noile variante Omicron se răspândesc cu rapiditate. Tulpinile Omicron BA4 şi BA5 sunt mult mai blânde decât predecesoarele sale, dar mult mai contagioase.
În cazul noilor subtipuri, persoanele în vârstă și persoanele cu un sistem imunitar slăbit sunt cele mai susceptibile la infecție.
Primul caz BA.5 a apărut în Africa de Sud încă la începutul lunii mai, dar valul următor a fost relativ mic. În Portugalia, noua variantă este deja responsabilă pentru 80% din toate infecțiile noi. Varianta este mai contagioasă decât predecesorii săi, precum BA.2.
Pe lângă faptul că este mai greu de localizat pentru anticorpii neutralizanți, BA.5 este mai transmisibil decât alte subvariante de omicron. Ca și alte subvariante de omicron, infecțiile cu BA.5 sunt mai ușoare decât infecțiile cu alte tulpini de COVID, cum ar fi delta.
Ce se știe până acum despre aceste două mutații ale Omicron
Potrivit specialiştilor OMS, BA.4 și BA.5 prezintă interes din punct de vedere științific ”pentru că ele conțin mutații care ar putea să fie interesante din perspectiva comportamentului acestor variante, fie să se transmită mai repede, fie să scape de protecția oferită de vaccinare, fie să determine forme diferite de boală. Încă nu se știu aceste lucruri în acest moment”.
În mai multe țări, autorităţile sanitare recomandă revenirea la purtarea măştilor în spaţii închise aglomerate, în universități şi în after school-uri. Şi mijloacele de transport în comun sunt vizate.
,,Sunt forme uşoare sau forme medii. Copiii mici chiar dacă fac forme uşoare ei trebuie să fie sub observaţie, au nevoie să fie internaţi pentru o scurtă perioadă de timp. Cel puţin jumătate sunt copii şi vorbim inclusiv de sugari care au câteva luni”, declară Adrian Marinescu, medic infecţionist de peste Prut.
Infecția și vaccinarea anterioară nu asigură o protecție suficientă
Cei care au fost deja infectați cu Omicron probabil că nu sunt protejați împotriva noilor subtipuri, relevă datele inițiale. Astfel, persoanele care au fost deja infectate cu varianta BA.1 a Omicron la începutul anului, se pot infecta din nou cu BA.4 sau BA.5. În cazul în care infecția inițială nu a avut loc cu mult timp în urmă, protecția este mai mare, deoarece numărul de anticorpi este încă relativ ridicat. Cu toate acestea, în timp, numărul de anticorpi scade, la fel și protecția.
Cu valul şase se confruntă multe alte ţări, Franţa şi Italia au peste 70.000 de cazuri, iar Grecia destinaţie de vacanţă pentru mulţi români 14 mii de îmbolnăviri pe zi. în Israel sunt 10 mii de cazuri pe zi ia autorităţile iau primele măsuri: oricine intră în ţară trebuie să şi facă un test PCR dacă în primele 10 zile manifestă unul din simptomele COVID.