Ce secrete de sănătate au țările cu cele mai scăzute rate ale bolilor cardiace?

Japonia, Coreea de Sud, sunt țările cu unele dintre cele mai scăzute rate de boli de inimă din lume. Ce obiceiuri sănătoase țin departe bolile și cresc durata de viață?

Rapoartele Națiunilor Unite și ale Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) indică faptul că Japonia, Coreea și Franța sunt țări cu cele mai scăzute rate ale bolilor de inimă. Iată ce putem învăța din felul în care trăiesc oamenii din aceste țări.

Ei mănâncă porții mai mici

Mâncarea în exces este o problemă mai mică în cultura japoneză din cauza naturii zilei lor de lucru. A trebui să te trezești devreme pentru a face naveta la serviciu și a te întoarce târziu, iar asta înseamnă mese pe fugă și în porții mai mici. Controlul porțiilor este, de asemenea, înrădăcinat în cultură, conform medicului Theodore Takata, un electrofiziolog cardiac clinic la Texas Health Fort Worth, „După o masă deosebit de bună, japonezii folosesc expresia „Hara Hachi Bu.” Această expresie înseamnă pur și simplu 80 la sută, adică 80 la sută plin. La 100%, se spune că o persoană se simte inconfortabil de plină.”

Mănâncă alimente fermentate

O masă coreeană ar fi incompletă fără o garnitură (sau două) de kimchi, unul dintre cele mai bune alimente probiotice. Un aport mai mare de alimente fermentate este asociat cu un risc mai scăzut de boli de inimă la femei, potrivit cercetărilor din Journal of Nutrition. Și cercetările din PLoS One au descoperit că probioticele, precum cele găsite în alimentele fermentate, ar putea, de asemenea, să scadă colesterolul LDL.

Ei aleg ceaiul verde în locul cafelei

Ceaiul verde este încărcat cu antioxidanți, despre care cercetările în Nutriție, Metabolism și Boli Cardiovasculare sugerează că pot scădea tensiunea arterială și colesterolul. Și, în timp ce majoritatea americanilor se îndreaptă spre aparatul de cafea din instinct, japonezii optează mai des pentru ceai. Claire Koga, medic de familie și membru al consiliului de conducere al Keiro, un grup de sănătate non-profit, subliniază: „Japonezii consumă cantități mari de ceai, în special ceai verde. Mai multe studii au arătat că antioxidanții, în special flavonoidele care se găsesc în ceaiurile verzi și negre, pot proteja inima parțial prin îmbunătățirea funcției endoteliale, iar acest lucru poate reduce riscul de înfundare a arterelor.”

Mănâncă pește

Nu este un secret că peștele este bun pentru sănătate. Dar japonezii și locuitorii din alte țări cu rate scăzute ale bolilor de inimă îl consumă zilnic și asta ajută la creșterea duratei de viață.

Secretul nu constă  atât în proteinele și vitamina D din pește cât în acizii grași omega-3. „Explicația numărul unu a sănătății excelente a inimii este consumul mai mare de pește gras bogat în acizi grași omega-3, cum ar fi EPA și DHA. Acest lucru poate fi măsurat prin raportul din sânge, care este de șapte ori mai mic decât la americani”, spune dr. Barry Sears, autor al seriei de cărți Zone Diet și președinte al Inflammation Research Foundation.

Nu sunt sedentari

Sedentarismul nu face parte din cultura franceză, nici din cea japoneză, ceea ce poate contribui la rata lor mai scăzută de deces în comparație cu alte națiuni. Statisticile par să susțină acest lucru: într-un sondaj Canadian Fitness, cei care au stat în picioare cea mai mare parte a zilei au avut o mortalitate cu 33% mai mică în timpul perioadei de studiu decât cei care nu au stat în picioare. Potrivit dr. Takata, „Un studiu a demonstrat că fiecare oră de televizor vizionată după vârsta de 25 de ani reduce speranța de viață a privitorului cu 21,8 minute.”

Beau moderat

În cartea sa, The Blue Zones Solution, Dan Buettner împărtășește obiceiurile sănătoase ale mai multor enclave de populații longevive din întreaga lume. Cel mai important, acești oameni beau alcool moderat. El scrie: „Băutorii moderați supraviețuiesc non-băutorilor. Trucul este să bei unul până la două pahare pe zi, cu prietenii și/sau cu mâncare.” O revizuire sistematică a cercetărilor publicate în BMJ arată, de asemenea, că un consum ușor de alcool, până la un consum moderat este asociat cu un risc redus de boli cardiovasculare.

Aleg vinul roșu

Un fenomen ciudat, numit „paradoxul francez”, i-a derutat pe cercetători pentru o lungă perioadă de timp. Motivul exact pentru rata mai scăzută a problemelor cardiace din țară este neclar, dar cercetătorii cred că vinul roșu poate contribui parțial. Potrivit unei recenzii din 2017 din jurnalul American Heart Association, Circulation, studiile arată o asociere între consumul de vin și un risc mai scăzut de a muri din cauza bolilor de inimă.

Mai puțină carne roșie

Baconul și hamburgerii sunt produse din cultura americană de care ar trebuie să te ferești,  dar renunțarea la carne roșie, în general poate reduce riscul de boli de inimă. Potrivit dr. Koga, japonezii tind să mănânce mai puțină carne decât occidentalii. Ei tind să-și ia proteinele din carne slabă sau surse vegetale, ceea ce contribuie la scăderea colesterolului și la scăderea riscului de boală coronariană.

Controlează greutatea

Conform statisticilor, Coreea de Sud și Japonia au cele mai scăzute rate de obezitate din lume (doar aproximativ 4% din populația adultă fiind obeză). După cum subliniază Asociația Americană a Inimii, persoanele supraponderale au cu 32% mai multe riscuri de a dezvolta boli cardiovasculare pe parcursul vieții, comparativ cu persoanele cu o greutate normală. Dacă doriți să luați un indiciu din aceste țări cu cele mai scăzute rate ale bolilor de inimă, acordați-vă timp pentru a vă savura masa.

Cercetările din Obezity Facts indică faptul că mâncatul rapid poate duce la a mânca mai mult, ceea ce, la rândul său, duce la rate mai mari de obezitate.

Știu să gestioneze stresul

Zen este un concept important atât în filozofia coreeană, cât și în cea japoneză, care încurajează reducerea stresului prin meditație. Potrivit lui Buettner, „Stresul duce la inflamație cronică, care este asociată cu fiecare boală majoră legată de vârstă. Cei mai longevivi oameni din lume au rutine pentru a scăpa de acest stres. Okinawenii își iau câteva momente în fiecare zi pentru a-și aminti strămoșii lor, adventiștii se roagă, ikarienii trag un pui de somn, iar sarzii din Sardinia au „happy hour” pentru socializare si relaxare.”

Investesc în prevenție

Dr. Koga spune: „În Japonia se practică frecvent îngrijirea preventivă, iar furnizorii japonezi de asistență medicală au mai multe șanse să descopere problemele devreme, când pot fi tratate și/sau gestionate mai ușor. Examenele fizice cuprinzătoare anuale sunt, de asemenea, destul de frecvente. Guvernul și angajatorii își încurajează adesea angajații să adopte comportamente mai sănătoase pe baza rezultatelor acestor examene anuale.”

sursa

Alimentul de primăvară care ”înnoiește” sângele și arde grăsimea

La începutul primăverii, ștevia sau măcrișul se găsește peste tot, mai ales în tarabele din piețe. Bogată în vitamine şi săruri minerale (potasiu, magneziu, calciu şi fier), ştevia are efecte purgative, laxative şi de detoxificare. În popor se spune că este un înnoitor al sângelui ca şi urzica, spanacul şi leurda.

separator

stevie2

ȘTEVIA – ADJUVANT ÎN CURELE DE SLĂBIRE

Cura cu ștevie jută la slăbit și la tratarea diabetului, a reumatismului, a tuberculozei, a ulcerului şi a tusei.

Ştevia stabilizează fluiditatea sangvină, are capacitatea de a regla nivelul zahărului din sânge, reducând senzaţia de foame, dar şi pofta de dulciuri, fiind eficientă pentru cei cu hipoglicemii frecvente. De asemenea, poate micşora dorinţa de a consuma alimente grase, este un diuretic natural, indicat persoanelor cu retenţie de apă, scade oboseala mentală şi fizică, armonizează digestia, reglează presiunea sângelui şi ajută la pierderea în greutate. Toate aceste calităţi o recomandă ca adjuvant în curele de slăbire.

CE PRESUPUNE DIETA CU ȘTEVIE

Dimineaţa, la cinci minute după trezire, se consumă 60-70 g de frunze crude de ştevie, într-o salată cu puţin ulei de măsline şi cu multă zeamă de lămâie. Nu beţi niciun fel de lichid înainte de salată, nici cafea, suc de fructe sau apă. Acest lucru este important, deoarece lipsa fluidelor din stomac favorizează digestia unor pigmenţi din ştevie, care au rol în slăbire. După micul dejun, care trebuie să fie sărac în calorii, consumaţi 150-200 g mâncare caldă de ştevie, preparată în felul următor: frunzele opărite (nu fierte foarte mult) şi tăiate mărunt se pun într-un vas peste care se adaugă puţin ulei, bulion şi sare.

mancare-de-stevie
Masa principală a zilei trebuie să fie mai săracă în supe ori ciorbe şi total lipsită de proteine şi grăsimi de porc. Ştevia se serveşte ca salată crudă, nesărată şi acrită cu zeamă de lămâie. Puteţi avea la masa de prânz mâncăruri pe bază de legume fierte, dar şi câteva felii de pâine, deoarece creierul are nevoie de carbohidraţi pentru a funcţiona corect (lipsa acesteia din meniu creează senzaţia de foame şi chiar o cădere glicemică). După masă se mănâncă o feliuţă subţire de lămâie. Este important ca în următoarea oră după dejun să nu se bea mai mult de 100 ml apă, de preferat deloc.
Seara, cu 20-25 de minute înainte de cină, se consumă 150-200 g salată de ştevie în combinaţie cu 70 g urzici crude. La masa de seară se mănâncă un fel cald de ştevie, preparat după reţeta de mai sus, alături de o friptură slabă de vită sau de pui. După cină se bea o limonadă naturală, îndulcită cu cel mult o linguriţă rasă cu zahăr.
Pe parcursul curei cu ştevie, care durează trei-patru săptămâni, sunt interzise dulciurile.

Sursa: doctorulzilei.ro



Un tip rar de cancer greu de detectat. Cum poate trece neobservat ani la rând și ce ar trebui să ridice semne de întrebare

Medicii atrag atenția asupra unui tip rar de cancer care rămâne adesea neobservat chiar și peste patru ani. Este vorba de cancerul tiroidian papilar, scrie adevarul.ro.

Această formă de cancer tiroidian rămâne nedetectată pentru o perioadă lungă de timp, în principal pentru că nu tinde să prezinte simptome evidente în fazele sale incipiente. De obicei, cancerul tiroidian papilar este descoperit întâmplător, în timpul controalelor regulate sau al testelor imagistice efectuate pentru alte probleme de sănătate.

Pacienții diagnosticați cu cancer tiroidian papilar „au adesea simptome pe care le ignoră timp de ani de zile până când primesc un diagnostic”, atrage atenția MD Anderson Cancer Center, subliniind că alte tipuri mai puțin frecvente de cancer tiroidian, cum ar fi cancerul tiroidian anaplastic sau cancerul tiroidian slab diferențiat, sunt mai agresive.

Cancerul tiroidian papilar se poate dezvolta în unul sau în ambii lobi tiroidieni și poate dura mai mulți ani până să se dezvolte. 

Principalele simptome la care trebuie să fiți atenți

Experții în sănătate atrag atenția că simptomele cancerului tiroidian papilar pot să nu fie evidente, dar merită să acordați atenție următoarelor modificări: o tumoare sau un nodul nedureros în partea din față a gâtului, ganglioni limfatici măriți în zona gâtului, dificultăți la înghițire sau respirație – dacă tumora apasă pe esofag sau trahee, răgușeală sau modificări ale vocii, dureri de gât sau senzație de presiune, tuse cronică care nu este asociată cu răceli sau infecții.

Totuși, absența acestor simptome nu exclude prezența bolii. Dacă aveți suspiciuni, ar trebui să consultați un medic pentru o examinare.

De ce este cancerul tiroidian greu de detectat?

În medie, diagnosticul bolilor tiroidiene durează aproximativ 4,5 ani, arată un studiu realizat de Universitatea din Aberdeen. 

Majoritatea pacienților se plâng de o întârziere a diagnosticului din cauza simptomelor neclare. Potrivit NHS (National Health Service), sistemul de asistență medicală de stat din Regatul Unit, cancerul tiroidian este o boală rară care reprezintă mai puțin de 1% din toate cancerele. Cel mai adesea se găsește la persoanele cu vârsta cuprinsă între 35-39 de ani sau după 70 de ani, iar femeile se îmbolnăvesc de 2-3 ori mai des decât bărbații.

Care sunt factorii de risc

Factorii de risc ai acestei boli sunt: modificările hormonale – femeile sunt mai predispuse la boală, probabil din cauza fluctuațiilor hormonale; predispoziția genetică – riscul este mai mare dacă au existat cazuri de cancer tiroidian în familie; expunerea anterioară la tratament cu radiații sau radioterapie; probleme tiroidiene – gușă, boala Hashimoto sau noduri benigne.

Cum decurge diagnosticul?

Pentru confirmarea acestui tip de cancer, medicul poate poate prescrie: ecografia glandei tiroide – pentru vizualizarea ganglionilor; o biopsie – prelevarea unei probe de țesut pentru analiză sau/și o tomografie computerizată sau imagistică prin rezonanță magnetică (CT, RMN) – dacă există suspiciunea de răspândire a bolii.

Cum se tratează cancerul tiroidian

Principala metodă de tratament este chirurgia. 

Poate fi efectuată o lobectomie – îndepărtarea doar a părții afectate a glandei, sau se poate recurge chiar la tiroidectomie – îndepărtarea completă a glandei tiroide.

Terapia cu iod radioactiv e adesea necesară după operație, pentru a ucide celulele canceroase reziduale.

Cum se poate reduce riscul de cancer tiroidian

Deși nu există metode de prevenire garantate, puteți reduce riscul prin: un stil de viață sănătos – o dietă echilibrată, controlul greutății; renunțarea la alcool și fumat; examinări medicale regulate, mai ales dacă există o predispoziție ereditară.

Unghiile pot anunța cancerul. Ce a aflat o femeie după ce a postat o fotografie pe Facebook

Fenomenul de clubbing apare atunci când unghiile se curbează spre interior, peste vârful degetelor. Cercetătorii au demonstrat că în 90% dintre cazuri, clubbing-ul unghiilor apare asociat cu cancerul de plămâni.

Alte condiții asociate cu clubbing sunt boli gastro-intestinale, boli endocrine, boli cardiovasculare sau tuberculoză pulmonară. Pacienții infectați cu virusul HIV pot prezenta unghii curbate spre interior.

Un test foarte ușor care poate fi făcut de oricine acasă poate indica dacă o persoană suferă de cancer la plămâni.

Testul implică alăturarea unghiilor de la degetul arătător pentru a verifica dacă între cuticule există un spațiu, care are cel mai des forma unui diamant, în cazul unei persoane care nu suferă de cancer la plămâni, potrivit Huffington Post.

Dacă nu există niciun spațiu între cuticule, acesta este un semn foarte comun al cancerului la plămâni. Astfel că dacă o persoană descoperă că nu are acest spațiu, ar trebuie să facă o vizită la medic pentru verifica sănătatea plămânilor. Acesta poate fi un simptom timpuriu al unei afecțiuni care deseori este fatală: cancerul la plămâni.

Potrivit cercetătorilor britanici, acest simptom apare în mai mult de 35% dintre cazurile de cancer la plămâni.

În aceste cazuri, degetele pacienților se umfla în zona cuticulelor și unghiile se curbează. Acest lucru se întâmplă din cauza unei acumulări de lichid în zona țesutului moale din jurul unghiilor. Momentan nu este clar de ce se întâmplă acest lucru.

Medicii au descoperit acest test după ce o femeie a mers la medic îngrijorată de forma „urâtă” a unghiilor sale. Ea a primit însă un diagnostic pentru care nu era pregătită: cancer la plămâni.

O femeie din orașul Wigan, Anglia, a primit un diagnostic cutremurător după o postare pe Facebook în care se plângea de aspectul unghiilor sale. Jean Taylor, în vârstă de 53 de ani, a fost șocată să afle că unghiile sale nu erau doar „urâte”, ci anunțau o boală gravă: cancerul pulmonar.

JEAN TAYLOR clubbedf nail preview.jpg

Îndemnată de fiica sa să ceară un sfat medical, femeia a ajuns la doctor, care i-a recomandat să urmeze de urgență o serie de teste care aveau să-i confirme un diagnostic dur: cancer la ambii plămâni.

Din fericire, tumorile au fost descoperite în stadiu incipient, iar femeia are toate șansele să învingă boala.

Femeia credea că unghiile curbate erau o moștenire din familie, mama sa, care a pierdut jumătate din plămân din cauza cancerului, le avea și ea.

„Aceste unghii mi-au salvat viața și nu am de gând să le tai. Mult timp am lucrat într-o fabrică și îmi tăiam scurt unghiile. Am obținut o slujbă la birou în urmă cu șase săptămâni și am decis să le las să crească,” a povestit Jean Taylor.

„Fiica mea mi-a zis: Dumnezeule, sunt urâte. Nu am vrut să mă duc la doctor pentru niște unghii urâte, însă am făcut-o pentru a-mi liniști fiica. Este regina Google-ului și când cauți pe Google această problemă, primul lucru pe care ți-l afișează e cancer. M-am simțit ridicol să merg la medic pentru niște unghii curbate. Credeam că îi fac să piardă timpul. Nu am crezut că se va ajunge aici. Niciodată,” a adăugat femeia, citată de Daily Mail.

Testul nu poate fi definitoriu în punerea un diagnostic, întrucât pot exista și alte motive pentru care unghiile unei persoane pot fi curbate în felul acesta.Cu toate astea, e important ca o persoană ce nu are acel spațiu între degete să elimine varianta afecțiunii necruțătoare și să meargă la medicul de familie pentru a stabili cauza.

Alte simptome ale cancerului la plămâni includ: tusea frecventă, scurtarea respirației, tuse cu sânge, dureri în piept sau la umăr, pierderea apetitului, oboseală cronică.

Trucul care te ajută să economisești zeci de litri de combustibil. Descoperirea făcută de cercetătorii britanici
Articolul anterior
Maia Sandu a felicitat cetățenii la evenimentul „Sărbătorim Moldova Europeană”: ,,Ușa către UE ne-a fost deschisă datorită efortului și muncii tuturor oamenilor”
Articolul următor
Close menu