Ce simptome specifice are virusul gripal de tip B?

Gripa este o afecțiune cu grad ridicat de contagiozitate și apare în urma mai multor tipuri de virusuri. Poate să fie prezentă în orice perioadă a anului, însă în emisfera nordică este remarcată îndeosebi spre finalul toamnei până primăvara (perioada cu cele mai multe cazuri de gripă este cuprinsă între decembrie și martie). Deși toate grupele de vârstă pot fi afectate, copiii, vârstnicii și cei cu sistemul imunitar slăbit sunt cei mai susceptibili și au șanse mari să se confrunte cu complicații grave.

separator

Spre deosebire de virusul gripal tip A, cel tip B se găsește doar la oameni și de obicei cauzează o reacție mai puțin gravă la nivelul organismului. Virusurile tip B nu sunt clasificate prin subtip și nu cauzează pandemii.

Virusul gripal tip B este un tip de virus similar tipului A. Însă, în timp ce tipul A afectează de obicei persoanele la începutul iernii, tipul B poate apărea în orice perioadă a anului. O altă diferență între cele două, este că tipul B poate să treacă doar de la un om la altul spre deosebire de tipul A care se poate regăsi și la păsări sau porci (unii cercetători l-au descoperit și la foci).

În plus, virusurile gripale tip B evoluează mai lent decât virusurile gripale tip A și mai rapid decât virusurile gripale tip C. Din punctul de vedere al mutațiilor pe care le realizează, se modifică la un nivel de 2-3 ori mai lent decât tipul A; la nivel global cauzează un grad semnificativ de morbiditate și mortalitate și are un impact important asupra adolescenților și școlarilor.

Gripa de tip B, sau gripa sezonieră, este extrem de contagioasă și se răspândește ușor. Cele mai rapide modalități sunt reprezentate de tuse și strănut prin eliminarea particulelor de salivă din gură, respectiv din nas. Virusul gripal poate apărea prin contact personal (strângeri de mână sau îmbrățișări), salivă (sărut sau folosirea în comun a paharelor) și atingerea unor suprafețe contaminate (clanțe de ușă sau robinete). Atunci când o altă persoană respiră acele secreții respiratorii sau atinge obiectul contaminat și apoi nasul, gura sau ochii, virusul se va răspândi. O persoană este contagioasă începând de la o zi înainte de apariția simptomelor până la 5 zile după îmbolnăvirea efectivă. Este posibilă răspândirea virusului chiar înainte de a ști de existența sa.

Simptome specifice pentru virusul gripal tip B

Virusul gripal durează 4-5 zile, deși simptomele se pot perpetua până la 2-7 zile. Unele dintre ele pot fi similare răcelii, inclusiv: congestie nazală (apare mai rar în cazul gripei), tuse, rinoree (nas care curge), mâncărime la nivelul ochilor/ochi apoși, durere de gât, oboseală, temperatură.

Diferența cheie dintre simptomele de răceală și gripă constă însă în gravitate. O răceală tinde să debuteze lent și să se agraveze gradual pe parcursul câtorva zile; simptomele pot să determine o stare generală proastă, însă nu sunt atât de grave încât să afecteze semnificativ calitatea vieții. Gripa, pe de altă parte, te afectează sever, făcându-te incapabil să îți urmezi rutina zilnică. Simptomele comune ale virusului gripal în general cuprind: febră, dureri de cap, dureri corporale, oboseală extremă, dureri de cap.

Febra reprezintă unul dintre simptomele timpurii ale acestui tip de grip. Aceasta poate să se instaleze brusc și să atingă valori de până la 41 grade Celsius. Febra deseori este însoțită de dureri corporale și oboseală.

În câteva ore sau zile încep să se dezvolte simptomele respiratorii care constau în nas înfundat sau rinoree, tuse și durere de gât. Aceste simptome pot să se agraveze în decursul timpului și chiar să conducă la bronșită sau pneumonie dacă nu sunt tratate. În timp ce manifestările respiratorii dispar de obicei în decurs de o săptămână, tusea poate persista timp de mai multe săptămâni.

Tratament și prevenție

Nu există niciun tratament pentru gripă. Există unele medicamente antivirale, precum Tamiflu, care pot ajuta la scurtarea duratei de îmbolnăvire; cu toate acestea, sunt eficiente doar când sunt administrate în primele 48 de ore de la debutul simptomelor. Doar medicul poate stabili dacă sunt potrivite în cazul tău. Este indicat să ai în perioada de convalescență parte de odihnă corespunzătoare, hidratare și evitarea colectivităților; în cazul în care ești expus riscului de complicații sau ai dezvoltat o infecție secundară trebuie să fii consultat de urgență de medic.

În ceea ce privește vaccinul antigripal, odată efectuat este menit să protejeze atât împotriva tulpinii de tip A, cât și a celei de tip B; vaccinul sezonier anual este menit să protejeze oamenii de tulpinile care sunt considerate cele mai proababile să determine îmbolnăvirea în timpul sezonului gripal. Vaccinul antigripal cvadrivalent conține două tulpini B, dar vaccinul tradițional trivalent conține una singură. Gripa tip B nu se descompune în două subtipuri ca gripa A, dar este descompusă în tulpini individuale. Trebuie subliniat că vaccinul nu este 100% sigur deoarece virusul efectuează mutații în mod frecvent.

sursa

“Cancerul de piele poate fi prevenit! Fii în siguranță la soare! Testează-te gratuit!”, ediția anului 2024!

Farmacia Familiei dă startul campaniei “Cancerul de piele poate fi prevenit! Fii în siguranță la soare! Testează-te gratuit!” ediția anului 2024!

Farmacia Familiei pe toată perioada sezonului estival (mai – septembrie) oferă consultații dermatologice gratuite de verificare a alunițelor, pentru depistarea timpurie a cancerului de piele de tip melanom. Campania națională „Fii în siguranță la soare!” se desfășoară în diferite localități din tară, cu medici implicați voluntar și a ajuns la a 3-a ediție.

În cadrul campaniilor desfășurate în 2022 și 2023, am mers în 20 de localități și am consultat peste 20 mii de persoane. Peste 400 (în 2022 și 2023) de cazuri cu suspecție de melanom malign au fost descoperite în urma consultațiilor.

Urmăriți calendarul și locațiile, pentru a vă planifica examinarea pielii dumneavoastră și a vă asigura că sunteți într-o stare bună de sănătate.

Această campanie are ca scop depistarea precoce a cancerului de piele (melanomului malign) și a schimbărilor suspecte în aspectul pielii, oferind astfel oportunitatea de a obține un diagnostic precoce, cu potențial de a salva vieți. Totodată, specialiștii informează publicul despre factorii de risc, metode de protecție, metodele de auto-examinare și oferă sfaturi pentru îngrijirea pielii.

Cea mai agresivă formă a cancerului de piele este malanomul malign, iar datele arată că incidența acestuia este în creștere, în mod special de expunerea neprotejată la soare. Diagnosticat în stadii incipiente, melanomul poate fi tratat în 98 la sută din cazuri, un rol important în preventie avându-l dermatoscopia, o investigație non-invazivă, nedureroasă, care dureaza câteva secunde.

Nu uitați că prevenția este cea mai bună modalitate de a proteja sănătatea și că, prin îngrijirea corespunzătoare a pielii, puteți preveni apariția unor afecțiuni grave.

Cancerul de piele poate fi prevenit! Fii în siguranță la soare! Testează-te GRATUIT!

Startul campaniei va fi dat pe adresa Chisinau, str. Alba Iulia 190/1 (DITA Hyper Farmacie), 18 mai (sâmbătă), orele 10:00 – 18:00

Agenda Screening-ului:

DataOraAdresa
18.0510.00 – 18.00, pauza 13.00 – 14.00Chisinau, Alba Iulia 190/1
25.05Chisinau, Mircea cel Batran 3
01.06Chisinau, CIE Moldexpo
08.06Chisinau, Stefan cel Mare 6
15.06Chisinau, Moscova 16
22.06Chisinau, Decebal 99
29.06Chisinau, Socoleni 7
06.07Chisinau, Miorita 11
13.07Chisinau, Stefan cel mare 148
20.07Chisinau, Testemitanu 21
27.07Chisinau, Mircea cel Batran 41
03.08Chisinau, Cuza Voda 16
10.08Chisinau, Creanga 78
17.08Chisinau, Dacia 23
24.08Ungheni, Nationala 17
31.08 
07.09Cahul, Stefan cel Mare 24D
14.09Chisinau, Alba Iulia 190/1
21.09Chisinau, Moscova 5 HD
28.09Chisinau, Mircea cel Batran 3
25.10Chisinau, CC MallDova
26.10Chisinau, CC MallDova
27.10Chisinau, CC MallDova

La Institutul Mamei și Copilului a fost inaugurat, în premieră, un Centru Consultativ Metodologic de Vaccinare

Ieri, 14 mai, a avut loc inaugurarea Centrului Consultativ Metodologic de Vaccinare în cadrul Departamentului Consultativ Specializat Integrat al Institutului Mamei și Copilului.

Centrul va asigura vaccinarea copiilor din toată țara, inclusiv a refugiaților din Ucraina și va informa părinții despre importanța vaccinării. Echipa formată din medici pediatri, imunologi și asistenți medicali, va identifica și gestiona provocările în domeniul imunizării și va participa activ la elaborarea programelor de cercetare științifică privind imunizarea, cu implicarea instituțiilor medicale din țară și de peste hotare.

Edificiul centrului a fost renovat, modernizat și dispune de toate echipamentele necesare pentru a asigura documentarea, examinarea, vaccinarea și monitorizarea copiilor care au fost sau urmează să fie vaccinați. Investițiile în lucrările de reparație și dotare au constituit circa 750 de mii de lei, surse din bugetul de stat și Fondul Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF).

Un studiu al Organizației Mondiale a Sănătății publicat în aprilie 2024, în revista „The Lancet” relevă că în ultimii 50 de ani, la nivel global, prin vaccinare au fost salvate cel puțin 154 de milioane de vieți, adică șase persoane salvate la fiecare minut, dintre care 101 milioane de sugari.

Menționăm că, anual, în țara noastră sunt prevenite prin imunizare circa 350 de decese și 42 mii de cazuri de îmbolnăvire cauzate de maladii infecțioase.

Până în anul 2027, Ministerul Sănătății își propune să atingă și să mențină un nivel de acoperire vaccinală de până la 95%, obiectiv prevăzut în Programul Național de Imunizări pentru anii 2023-2027.  În Republica Moldova vaccinarea este asigurată de stat, cu acces gratuit la servicii de imunizare împotriva a 13 infecții incluse în calendarul național de vaccinări.

Vaccinarea reprezintă una dintre cele mai eficiente și sigure modalități de prevenire a bolilor infecțioase, care contribuie la îmbunătățirea calității vieții pentru milioane de oameni.

Patru cazuri de rujeolă, înregistrate în Capitală săptămâna trecută

Patru cazuri suspecte de rujeolă au fost înregistrate în Capitală, săptămâna trecută. Pacienții sunt un copil și trei adulți. Anunțul a fost făcut de Vladimir Bolocan, șef-adjunct al Direcției generale asistență medicală și socială, în cadrul ședinței Primăriei din 14 mai, scrie newtv.md.

„Săptămâna trecută a fost una nefavorabilă pentru rujeolă. Sunt patru cazuri suspecte, dintre care doar unul la copil, ceea ce este îmbucurător. Celelalte trei cazuri fiind în rândurile adulților”, a menționat Bolocan.

Menționăm că tratament specific contra rujeolei nu există, dar putem preveni boala prin vaccinare.

Virozele de sezon! Peste 2400 de copii s-au îmbolnăvit în ultima săptămână
Articolul anterior
Doi copii de 3 ani s-au intoxicat cu medicamente
Articolul următor