Ce trebuie să știi despre vaccinul anti-Covid de la Johnson&Johnson

Pe 12 iulie, Republica Moldova a recepționat un lot de 151.200 de doze de vaccin Johnson & Johnson, produs în SUA și livrat prin intermediul platformei COVAX. Dozele au fost distribuite proporțional în toate punctele de vaccinare din țară. Potrivit autorităților, în țara noastră urmează să ajungă un lot total de 518.000 de doze de vaccin Janssen de la Johnson & Johnson.

Vaccinul  Janssen/Johnson & Johnson e produs de compania americană farmaceutică Johnson &Johnson pentru a preveni infectarea cu virusul Covid-19.

Vaccinul se administrează intramuscular cu o singură doză și e recomandat persoanelor cu vârsta de cel puțin 18 ani.

Vaccinul Johnson&Johnson este un vaccin cu vector viral nereplicativ. În prezent, această tehnologie este folosită și pentru dezvoltarea vaccinurilor împotriva unor boli cauzate de virusuri precum HIV și Zika.

Este vorba despre un vaccin vector viral bazat pe un adenovirus uman care a fost modificat pentru a conține gena pentru producerea proteinei spike a virusului SARS-CoV-2 care cauzează Covid-19. Sistemul imunitar al organismului răspunde la această proteină spike pentru a produce anticorpi. Vaccinul necesită o singură doză și nu trebuie depozitat congelat.

Vaccinul împotriva COVID-19 Johnson & Johnson a fost precalificat pentru utilizare de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), a fost aprobat de Agenția Europeană a Medicamentului și e recomandat de Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA). 

S-a constatat că la 28 de zile de la imunizare, vaccinul are o eficacitate de 85,4% împotriva cazurilor severe și 93,1% împotriva cazurilor de spitalizare. 

Înainte de imunizare, comunicați medicului dacă suferiți de:

-alergie

-febră

-tulburări de coagulare a sângelui

-imunosupresie cu medicamente

-graviditate, alăptare.

Care sunt efectele secundare în cazul administrării vaccinului Janssen anti-Covid-19?

-Reacții la locul injectării: durere, roșeață a pielii și umflături.

– Efecte secundare generale: cefalee, senzație de oboseală, dureri musculare, greață, febră.

Există un risc foarte mic ca vaccinul Janssen Covid-19 să provoace o reacție alergică severă. O reacție alergică severă poate apărea de obicei în câteva minute până la o oră după administrarea unei doze de vaccin Janssen Covid-19.

Tromboză 

Unele rapoarte sugerează că vaccinul J&J prezintă un risc crescut de apariție a trombozei cu sindrom de trombocitopenie (TTS). Conform acestora, afecțiunea caracterizată prin apariția cheagurilor de sânge și nivelul scăzut de trombocite a apărut preponderent la femeile adulte cu vârsta sub 50 de ani. 

Experții care au analizat rapoartele de siguranță pentru acest vaccin, au depistat 15 cazuri în care femeile au dezvoltat ulterior tromboză cu sindrom de trombocitopenie (TTS). Au existat 7 astfel de evenimente la un milion de vaccinări a femeilor cu vârsta cuprinsă între 18-49 de ani. Pentru femeile cu vârsta de 50 ani și mai mult, rata a fost de 0,9 la un milion de doze. Simptomele trombozei au început între a 6-a și a 15-a zi după vaccinare. 

Sindromul Guillain-Barré 

Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente a actualizat recent eticheta vaccinului pentru a avertiza despre un posibil risc al unei complicații neurologice rare – sindromul Guillain-Barré. În timp ce instituția a spus că nu a stabilit dacă vaccinul ar putea provoca sindromul, a fost observată o creștere a rapoartelor despre starea uneori paralizantă pe care o simțeau pacienții în urma administrării vaccinului.  

Sindromul este o tulburare neurologică care constă în faptul că sistemul imunitar al organismului dăunează celulelor nervoase, provocând slăbiciune musculară sau, în cele mai grave cazuri, paralizie. Majoritatea oamenilor se recuperează complet după spitalizare. 

Chiar dacă vaccinul crește riscul sindromului, este totuși mai bine să te vaccinezi împotriva coronavirusului, a subliniat Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din SUA.

O analiză a tuturor datelor disponibile în acest moment arată că beneficiile cunoscute și potențiale ale vaccinului J&J depășesc riscurile. Peste 12,7 milioane de americani s-au vaccinat deja cu doza unică de Johnson&Johnson. 

Peste 200 de cazuri de gripă au fost înregistrate săptămâna trecută în țară

Agenția Națională pentru Sănătate Publică continuă supravegherea infecțiilor respiratorii și monitorizarea circulației virusurilor gripale și SARS-CoV-2 la nivel teritorial și național. Astfel, în perioada 13.01.2025-19.01.2025, morbiditatea prin infecțiile respiratorii s-a manifestat la un nivel de intensitate joasă, cu circa 27% mai mult față de săptămâna precedentă a acesteia și o descreștere de peste 40% comparativ cu aceeași perioadă a sezonului anterior. În total, au fost înregistrate 4700 de cazuri de infecții acute ale căilor respiratorii superioare (IACRS), majoritatea fiind la copii (56%), informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Pe parcursul săptămânii trecute, au fost înregistrate 201 cazuri de gripă sezonieră (mun. Chișinău – 162 de cazuri; Bălți, Nisporeni, Taraclia – câte 4 cazuri; Criuleni, Rezina, Soroca și Ungheni – câte 3 cazuri; Briceni, Căușeni și Ialoveni – câte 2 cazuri; Cahul, Ceadâr-Lunga, Cimișlia, Comrat, Florești, Glodeni, Orhei, Râșcani și Sângerei – câte un caz), atestându-se o descreștere cu 5,6% în comparație cu săptămâna precedentă. Cazurile au fost raportate la persoane care fac parte din următoarele grupe de vârstă: 0-4 ani (71 de cazuri), 5-14 ani (55 de cazuri), 15-29 ani (36 de cazuri), 30-64 ani (31 de cazuri) și >65 (8 cazuri).

De la începutul perioadei de monitorizare (30.09.2024 – 19.01.2025, săptămânile 40/2024-03/2025), au fost înregistrate 593 de cazuri de gripă, 71 391 de cazuri de IACRS și 7295 de cazuri de infecții respiratorii acute severe.

Totodată, în perioada 13.01.2025-19.01.2025, au fost înregistrate 16 cazuri de COVID-19, fiind o creștere de 3,2 ori comparativ cu săptămâna precedentă a acesteia. La copii, au fost raportate 3 cazuri.

Specialiștii ANSP reiterează importanța respectării măsurilor de igienă personală (spălarea mâinilor cu apă și săpun, utilizarea batistelor pentru strănut sau tuse) și menținerea unui stil de viață sănătos, care să includă o alimentație bogată în legume și fructe, odihnă adecvată și exerciții fizice regulate pentru prevenirea gripei și a altor infecții respiratorii.

Cât este de sever HMPV, virusul respirator care s-a împrăștiat tot mai mult în China

China se confruntă cu un focar de metapneumovirus uman (HMPV). Virusul, care a fost identificat pentru prima dată în 2001, ridică îngrijorări în rândul experţilor pe fondul unei creşteri globale a infecţiilor respiratorii în această iarnă. În prezent nu există vaccinuri pentru HMPV, dar mai multe sunt în curs de dezvoltare, inclusiv unele care ar putea proteja atât împotriva acestuia, cât şi a virusului respirator sinciţial (VRS).

Spre deosebire de coronavirusul care a provocat pandemia Covid-19 în 2020, HMPV este un virus cunoscut, care face parte din familia Pneumoviridae, alături de virusul respirator sinciţial.

Cu toate acestea, el prezintă un risc pentru grupurile vulnerabile, cum ar fi bebeluşii, persoanele în vârstă şi cele cu un sistem imunitar slăbit. De asemenea, are unele caracteristici care îl pot face mai dificil de depistat decât alte virusuri.

„Este un agent patogen important, destul de greu de detectat şi adesea nu apare nici măcar în testele de laborator care se fac în spital”, a declarat pentru Euronews Health dr. Peter Openshaw, medic pneumolog şi expert în gripă şi VRS de la Imperial College din Londra, citat de News.ro.

HMPV este un virus respirator comun pe care oamenii de ştiinţă olandezi l-au detectat pentru prima dată în 2001, deşi există probabilitatea că acesta circula printre oameni cu mult timp înainte.

Majoritatea copiilor sunt infectaţi cu HMPV cel puţin o dată până la vârsta de cinci ani, infecţiile atingând de obicei vârful la sfârşitul iernii sau începutul primăverii.

„Face parte din cocktailul de virusuri de iarnă la care suntem expuşi”, a precizat dr. John Tregoning, un imunolog specializat în vaccinuri de la Imperial College.

Virusul provoacă simptome asemănătoare răcelii sau gripei, cum ar fi tuse, secreţii nazale, congestie şi dificultăţi de respiraţie, după care oamenii se recuperează de obicei în câteva zile. Cu toate acestea, unele infecţii pot fi grave, necesitând spitalizare.

Copiii mici şi adulţii în vârstă sunt mai susceptibili de a fi spitalizaţi cu HMPV, care poate provoca, de asemenea, boli mai grave la persoanele cu deficienţe ale sistemului imunitar sau afecţiuni pulmonare cronice.

Într-un studiu italian din sezonul virozelor de iarnă 2018-2019, între 10% şi 12% dintre pacienţii infectaţi fie cu HMPV, fie cu VRS – un virus similar – au avut nevoie de îngrijiri medicale la camerele de urgenţă.

Specialiştii sunt îngrijoraţi că valul de infecţii respiratorii şi gripă din timpul iernii va pune în dificultate sistemele naţionale de sănătate.

Cazurile de HMPV sunt în creştere în nordul Chinei, în special în rândul copiilor sub 14 ani, potrivit declaraţiilor oficialilor locali.

Între timp, o combinaţie de HMPV şi gripă pare să pună presiune pe sistemele de sănătate din regiunile dens populate, spune Vasso Apostolopoulos, profesor de imunologie la Universitatea RMIT din Australia.

HMPV care circulă în China nu pare să fi suferit mutaţii într-o tulpină mai periculoasă, a precizat Apostolopoulos, dar monitorizarea bolii şi eforturile de ţinere sub control a infecţiilor sunt importante pentru a minimiza riscurile pentru sănătatea publică.

„În acest stadiu, probabilitatea este că în China specialiştii se confruntă cu un sezon HMPV mai sever, în acelaşi mod în care în unii ani avem un sezon mai rău de gripă”, a indicat dr. Sanjaya Senanayake, specialist în boli infecţioase la Universitatea Naţională din Australia.

În timp ce oficialii chinezi monitorizează focarul, în prezent nu pare să existe un risc global din cauza virusului, spun experţii.

Cu toate acestea, cazurile de HMPV sunt în creştere şi în ţări precum Anglia, care a înregistrat o rată de pozitivitate a testelor de 4,53% la sfârşitul lunii decembrie, în creştere de la 2,29% cu o lună mai devreme, un indicator al răspândirii virusului.

Cazurile de gripă, Covid-19, VRS şi norovirus (virusul vărsăturilor de iarnă), au crescut, de asemenea, în Europa, în ceea ce unii experţi numesc o „cvadridemică”.

„O combinaţie a acestor virusuri deja cunoscute pare să cauzeze o creştere globală” a infecţiilor, a precizat dr. Openshaw.

În prezent nu există vaccinuri pentru HMPV, dar mai multe sunt în curs de dezvoltare, inclusiv unele care ar putea proteja atât împotriva HMPV, cât şi împotriva VSR, a indicat pentru sursa citată dr. Andrew Pollard, directorul departamentului de dezvoltare a vaccinurilor de la Universitatea Oxford.

Între timp, experţii în sănătate au cerut Chinei să împărtăşească datele sale pentru a confirma că HMPV este cauza epidemiei din această ţară şi pentru a ajuta la dezvoltarea unui vaccin.

Ca şi alte virusuri, HMPV se răspândeşte prin tuse şi strănut, astfel încât aerisirea locuinţei şi spălarea regulată a mâinilor pot ajuta la evitarea îmbolnăvirii, spun specialiştii. Aceştia recomandă izolarea la domiciliu în caz de îmbolnăvire, pentru a contribui la prevenirea răspândirii virusului şi la reducerea aglomerării spitalelor în acest sezon al infecţiilor respiratorii.

Primul caz de febră tifoidă din ultimii 5 ani, înregistrat în Republica Moldova. Autoritățile vin cu precizări

Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) informează despre înregistrarea unui caz de import de febră tifoidă, la un tânăr în vârstă de 20 de ani, originar din Nigeria, domiciliat în Republica Moldova, orașul Tiraspol, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

La apariția primelor simptome ale bolii (febră, frisoane, cefalee, slăbiciuni, greață, vomă, scaune lichide, dureri abdominale și musculare), tânărul a solicitat asistența medicului de familie. În prezent, acesta primește tratament specializat în cadrul unei instituții medicale din mun. Chișinău, starea de sănătate fiind de gravitate medie.

În rezultatul anchetei epidemiologice, s-a stabilit că persoana s-a aflat, în perioada 10.12.2024 – 04.01.2025, în Republica Federală Nigeria. Conform anamnezei clinico-epidemiologice și a istoricului de călătorie într-o țară endemică febrei tifoide, a fost indicat examenul de laborator, rezultatul fiind pozitiv.

În Republica Moldova, ultimul caz de febră tifoidă a fost raportat în anul 2019, la o persoană revenită din Irak.

Febra tifoidă este o boală infecțioasă specifică omului, ce se manifestă prin febră cu creștere treptată în fiecare zi, slăbiciuni generale, cefalee, diaree sau constipație, oboseală extremă.

ANSP vine cu următoarele recomandări pentru călători, în scopul prevenirii infectării cu febra tifoidă:

  • Spălați-vă bine mâinile cu apă și săpun înainte de a mânca, înainte de a manevra cu alimentele, dar și în timpul preparării lor.
  • Folosiți dezinfectant pentru mâini cu cel puțin 60% alcool, dacă nu sunt disponibile surse de apă și săpun.
  • Folosiți surse de apă și materii prime sigure.
  • Folosiți apa potabilă sau tratați-o pentru a o face potabilă (fierbeți apa timp de 1 minut).
  • Evitați băuturile cu gheață, cu excepția cazului în care gheața este făcută din apă îmbuteliată sau fiartă.
  • Nu consumați alimentele preparate de cineva care este bolnav sau a fost bolnav recent.
  • Vaccinați-vă împotriva febrei tifoide în cazul în care planificați să plecați în zonele endemice.

Dacă aveți careva simptome în timpul sau după revenirea din călătorie, solicitați de urgență consultația medicului și menționați faptul că ați călătorit în zone endemice, în special Asia și Africa sub-sahariană.

Menționăm că Republica Moldova dispune de capacități de diagnostic de laborator al acestei infecții.

Demi Moore arată senzațional la 58 de ani. Actrița, surprinsă în costum de baie, în vacanță în Grecia
Articolul anterior
Maraton de vaccinare la Cetatea Soroca: 4 vaccinuri disponibile
Articolul următor