Centrul Republican de Diagnosticare Medicală anunţă deschiderea celei mai performante secţii de endoscopie din ţară. Aceasta a fost dotată cu echipamente de ultimă generaţie cu ajutorul cărora moldovenii pot primi diagnostice mai exacte, dar şi pot depista la timp fazele precanceroase. Până acum, pacienţii trebuiau să aştepte cu săptămânile rândul în alte instituţii, iar cei care doreau o investigaţie atât de exactă plecau peste hotare, transmite publika.md.
„Pe poliţa de asigurare, ieri m-am programat, azi am venit.”, a spus o pacientă.
De o lună, secţia de endoscopie a Centrului Republican de Diagnosticare şi-a deschis larg uşile pentru pacienţi. Zilnic deserveşte până la 40 de pacienţi.
„Impresii… am nimerit într-o încăpere luminoasă, cu aparate performante, uimită şi mulţumită chiar”, a spus o pacientă.
„Avem un coleg din Paris, care ne-a vizitat şi a spus că poate să vină înapoi acasă să lucreze. Secţia noastră a fost făcută după modelul unei secţii din Finlanda”, a menționat ION CHIRIAC, doctor endoscopist.
Medicul endoscopist Ion Chiriac activează în această secţie încă din 1989. Doctorul susţine că datorită celor 10 gastroscoape şi cinci colonoscoape ultramoderne, care măresc imaginea din timpul procedurii de 70 de ori, pot depista bolile oncologice chiar din etape incipiente. Aparatele performante indică în timpul investigaţiei şi ce mostre de ţesut suspecte de cancer trebuie extrase la biopsie pentru a avea un diagnostic mai exact.
„Iaca am schimbat o sistemă, iată vedeţi îmi arată punctul, înseamnă că de aici trebuie de prelevat”, a explicat ION CHIRIAC, doctor endoscopist.
Deşi s-au investit 36 de milioane de lei în reparaţia şi dotarea secţiei, preţurile pentru investigaţii au rămas cele vechi.
„Actualmente, activăm pe preţurile celea care erau la videoendoscopie, fără aceste performanţe – 469 de lei o gastroscopie şi colonoscopia 646 de lei. Am făcut calculele în baza investiţiilor şi preţul ar trebui să fie 900 şi ceva o gastroscopie şi 1400 o colonoscopie”, a declarat ION CHIRIAC, doctor endoscopist.
Una dintre probleme a fost și staţia de pretratare a apei din apeduct la care era conectat sistemul modern de sterilizare automată a endoscoapelor.
„Mulţi producători din industria farmaceutică, cât şi industria medicală se confruntă cu problema calităţii apei de apeduct de la noi. Din momentul instalării acestui echipament, el a fost conectat direct la apeduct şi din primele zile au prins a da erori. În timp ne-am conformat şi am instalat sistema de pretratare a apei”, a spus BORIS BĂLUŢEL, director Centrul Republican de Diagnostic Medical.
Conducerea instituţiei a semnat cu CNAM un contract în valoare de 2 milioane de lei pentru proceduri de investigație de acest fel.