Rinichii au o importantă funcție de excreție în organism, elimină surplusul de apă și mai mulți compuși toxici rezultați în urma metabolismului. Este recomandat să îți îngrijești corespunzător rinichii, pentru a nu perturba funcția lor. Rinichii sunt vulnerabili la suprarăceală și infecții care pot ajunge la rinichi pe cale ascendentă, de la nivelul căilor urinare inferioare, sau infecția din carii, gât etc. poate afecta rinichii pe cale hematogenă.
Rudolf Breuss (1899–1990), unul dintre cei mai apreciaţi terapeuţi naturişti, recomandă, printre altele, un elixir din plante pentru rinichi. Iată reţeta terapeutului austriac:
Ceai pentru rinichi
Ingrediente
- 15 gr. coada-calului
- 10 gr. urzică vie (uscată)
- 8 gr. troscot
- 6 gr. sunătoare
Cantităţile sunt suficiente pentru toată perioada tratamentului. Plantele vor fi mărunţite şi amestecate bine.
Mod de preparare
Se pune o cană cu apă (200 ml.) la fiert. Când fierbe, se dă deoparte şi se adaugă o “doză” (cât puteţi cuprinde între degetul mare şi două degete) şi se lasă acoperit, pentru a infuza, timp de 10 minute. Strecuraţi şi păstraţi separat.
Peste plantele opărite se pun 2 căni de apă fierbinte şi se lasă să fiarbă vreme de 10 minute. Ceaiul astfel obţinut, filtrat, se toarnă peste primul (se amestecă cele două ceaiuri – lichidele obţinute în cele două etape).
Mod de administrare
Pentru început, se ia ½ ceaşcă cu ceai rece dimineaţa, pe stomacul gol. Apoi, înainte de prânz şi apoi din nou înainte de culcare.
Tratamentul se urmează pe o perioadă de 3 săptămâni. După o pauză de 2-3 săptămâni, cura se poate relua, după necesităţi.
Cum să îți îngrijești rinichii
– Apa este fundamentală în bolile de rinichi, astfel că recomandarea de un litru şi jumătate – doi litri pe zi este, deja, o reţetă universală. În bolile de rinichi, apa băută suficient este cel mai important dintre medicamente. Beţi des, dar puţin, în cantităţi mici, şi de preferinţă, apă călduţă.
– De asemenea, un deget de suc de grapefruit cu multă apă este excelent pentru rinichi.
– Preparaţi-vă infuzii diuretice: de cimbru, de rozmarin, de plop sau de cozi de cireşe.
– Mâncaţi pere, cartofi fierţi, spanac, fasole, andive şi mere.
– Înlocuiţi sarea cu ierburi aromate.
– Evită suprarăcelile.
– Tratează la timp infecțiile urogenitale.