Pentru tratamentul răcelilor și gripelor medicul poate recomanda,îin funcție de gravitate, antibiotic sau medicamente simptomatice care se eliberează fără prescripție medicală.

Pe lângă acestea, trebuie să știți că există numeroase alimente pe care le puteți consuma pentru a ajuta organismul să lupte împotriva ăacelii.
Usturoi și ceapa
Usturoiul conține un compus numit alicina – o substanță uleioasă, care îi conferă mirosul specific, dar și alte caracteristici și care are proprietăți antioxidante.
Utilizarea unor suplimente care să aibă în compoziție alicină poate fi de ajutor în prevenirea sau tratarea răcelilor.
Ceapa conține compuși antimicrobieni numiți alioni care ajută organismul în lupta cu răceala. În cazul în care aveți o răceală puternică, includeți în salate sau în alte feluri de mâncare ceapa crudă.
Carne slabă
Pentru un sistem imunitar sănătos trebuie să mențineți un aport adecvat de fier. Acest lucru îl puteți face prin consumul de carne rosie slaba, carne de peste si crustacee (in general, crustaceele ofera un tip de fier care este absorbit usor de organism).
Zincul este un alt mineral important care se găsește în carnea slabă și care servește multor funcții din organism, fiind util inclusiv în activarea celulelor albe care luptă cu infecțiile.
Suc de legume
Sucurile de legume proaspete sunt indicate mai ales atunci când suferiți de răceală, deoarece acestea au în compozitțe cantități mari de antioxidanți și alte substanțe nutritive care ajută funcția imunitară. În plus, sucurile de legume vă ajută să rămâneți hidratați.
Ceai verde
Frunzele de ceai verde conțin antioxidanți care stimulează sistemul imunitar.
Miere
Mierea calmează tusea și reduce inflamația din gaâ.
Mierea conține substanțe nutritive ce ajută funcția sistemului imunitar.
Ghimbir
Răceala poate veni însoțită de senzația de greață și de dureri de stomac.
Pentru a diminua aceste simptome puteți consuma ghimbir. Ghimbirul apără organismul de inflamație.
Banane
Bananele sunt tolerate ușor de stomac. Acestea sunt indicate pentru ameliorarea simptomelor de greață, vărsături și diaree – manifestări care însoțesc răceală (mai ales în cazul copiilor).
Bananele conțin mult potasiu, fibre, magneziu și zinc – substanțe foarte importante pentru funcția sistemului imunitar.
Bananele sunt incluse adesea în dietele de recuperare, după răceli puternice care au fost insoțite de tulburări gastrointestinale.
Morcov
Cartofi dulciCartofii dulci sunt cele mai bune surse de beta-caroten (o forma a vitaminei A).Organismul are nevoie de beta-caroten pentru a produce suficiente celule albe in sange care sa lupte impotriva infectiei.Puteti include in mesele zilnice cartofii dulci, copti sau fierti.
IaurtIaurtul contine probiotice – bacterii sanatoase care se gasesc in mod natural in flora intestinala.Consumul de iaurt a fost asociat cu imbunatatirea functiei sistemului imunitar si cu reducerea simptomelor de raceala care sunt insotite si de tulburari intestinale.Puteti adauga miere in iaurt pentru a maximiza eficacitatea iaurtului in tratarea racelii.