Cele mai ciudate mituri despre fertilitate

Perioada fertilă a unei femei este intervalul dintr-o lună calendaristică, în care șansele acesteia de a rămâne gravidă sunt cele mai mari. Conform unui stud.iu recent publicat de site-ul www.thefrisky.com , femeile tinere subestimează posibilitatile de a rămâne însărcinate, în timp ce femeile între 30 și 40 de ani, și le supraestimează. De fapt, circulă o multitudine de mituri despre fertilitate, iată doar câteva dintre acestea.

separator

1. Trebuie să faci sex zilnic ca să măreşti şansele de a rămâne însărcinată

Fals. Majoritatea femeilor au un ciclu menstrual care vine o dată la 28 de zile, iar acest lucru înseamnă că există aproximativ 6 zile pe lună în care poți să rămâi însărcinată, explică site-ul medical webmd.com Această perioadă, care este adesea semnalată sub denumirea de ”fereastră a fertilității” și cuprinde ziua în care ovarele eliberează un ovul și următoarele 5 zile după acest lucru. Prin urmare, tu poţi să faci sex zilnic, dar acest lucru nu va mări şansele de a rămâne însărcinată.

2. Poţi face fată sau băiat dacă faci anumite lucruri

Fals. Poate ai auzit deja tot felul de poveşti legate de anumite lucruri pe care dacă le faci poţi să controlezi sexul copilului. Să faci sex în primele zile din fereastra fertilă dacă vrei băiat sau la finalul ferestrei fertile dacă vrei să ai fată sau multe alte aberaţii de acest fel. Nu există aşa ceva şi nu poţi influenţa cu nimic sexul copilului.3. Stai cu picioarele ridicate 20 de minute după ce ai făcut sex

Fals. Poate ai văzut în filme că unele femei stau cu picioarele ridicate pe pereţi după sex ca să crească şansele de a rămâne însărcinate. Trebuie să ştii că sperma este foarte agilă şi reuşeşte să ajungă singură unde trebuie. Nu trebuie să stai în cap sau cu picioarele ridicate pentru că nu există dovezi care să ateste că aceste trucuri pot mări fertilitatea.

4. Nu e bine să foloseşti lubrifianţi când vrei să rămâi însărcinată

Parţial adevărat. Unii lubrifianţi sunt siguri, în vreme ce alţii trebuie evitaţi dacă vrei să rămâi însărcinată. Nu trebuie să foloseşti lubrifianţii care conţin spermicide pentru că sunt special concepuţi ca să distrugă spermatozoizii, iar în cazul tău nu se doreşte acest lucru. Potrivit specialiştilor citaţi de site-ul specializat ovuline.com, chiar şi alţi lubrifianţi care nu conţin spermicide pot să aibă anumite efecte negative asupra calităţii spermei şi pot să perturbe echilibrul florei vaginale. Citeşte cu atenţie specificaţiile de pe produs înainte de a-l folosi! De asemenea, reţine că pentru o lubrifiere bună unele femei au nevoie de mai mult de 20 de minute de preludiu.

5. Nu poţi rămâne însărcinată când alăptezi

Fals. Unele femei consideră alăptatul ca o formă de contracepţie şi consideră că nu au cum să rămână însărcinate atunci când alăptează. E drept că şansele nu sunt foarte mari pentru că în timpul alăptării se inhibă anumiţi hormoni implicaţi în procesul de ovulaţie, însă există o mică posibilitate să rămâi însărcinată. Potrivit experţilor, se pare că există o şansă mai mică de 6% să rămâi însărcinată când alăptezi dacă bebeluşul este alimentat exclusiv la sân, are sub 6 luni şi nu ţi-a revenit menstruaţia.
6. Trebuie să ai orgasm ca să rămâi însărcinată

Fals. Unele cercetări ar sugera că orgasmul ajută spermatozoizii să ajungă mai uşor la ovul, însă specialiştii susţin că nu sunt obligatorii ca să rămâi însărcinată. Închipuie-ţi că dacă acest mit ar fi adevărat, atunci rata infertilităţii ar fi una mult mai mare: 75% dintre femei nu ajung la orgasm numai prin penetrare şi 10-15% dintre femei nu ajung la orgasm. Prin urmare, orgasmul este mereu de dorit, însă nu e obligatoriu să-l ai ca să rămâi însărcinată.

Sursa

Lista disciplinelor opționale pe care părinții le pot alege pentru elevii din ciclul primar

Suntem în luna mai, deci, în curând, părinții care au elevi în clasele primare vor trebui să scrie cereri de solicitare a unei discipline opționale pe care o vor studia copiii lor în viitorul an de învățământ. Disciplinele vor fi propuse părinților de către o comisie a instituției de învățământ, inclusiv la recomandarea Consiliului Elevilor, și trebuie să aibă la bază interesele copiilor raportate la gradul de calificare a cadrelor didactice.

În viitorul an de învățământ, elevii din clasele primare vor avea posibilitatea de a alege una dintre cele 22 de discipline opționale prevăzute în Planul-cadru pentru învățământul primar, gimnazial și liceal, anul de studii 2024/2025, transmite diez.md

Lista disciplinelor o găsiți mai jos.

Limbă și comunicare

  1. Cultura bunei vecinătăți
  2. O oră pentru lectură
  3. În împărăția cuvântului
  4. Tainele comunicării
  5. Elemente de cultură și civilizație a Franței
  6. Educație pentru media (cl. III-IV)
  7. English for Future

Matematică și științe

  1. Educație ecologică
  2. Educație pentru sănătate
  3. Matematica distractivă
  4. În împărăția lui MATE
  5. Robotica (cl. III-IV)
  6. Informatica (cl. II-IV)
  7. Matematica în cotidian (cl. I-IV)
  8. Matematica pentru isteți (cl. I-IV)

Educație socioumanistică

  1. Religia
  2. Educație economică și antreprenorială (cl. I-IV)
  3. Educație interculturală
  4. Educație pentru drepturile omului (cl. I-IV)
  5. Chișinăul meu (cl. III-IV)

Sport

  1. Educație fizică și fotbal (cl. I-IV)
  2. În împărăția șahului (cl. I-IV)

În clasele gimnaziale și liceale, disciplinele opționale sunt selectate de către elevi. Totuși, în locul elevilor claselor I-IV-a, disciplinele opționale studiate vor fi selectate de părinții/reprezentanții legali ai acestora, în cadrul unor ședințe cu părinții. Instituția de învățământ va informa în luna mai părinții despre oferta educațională pe care o pune aceasta la dispoziție. Totodată, părinții au dreptul să participe pe parcursul anului în calitate de invitați la anumite lecții din cadrul disciplinei opționale, alături de alți membri ai comunității: membri ai APL, antreprenori, polițiști și persoane notorii.

Părinții care au elevi ce vor fi înmatriculați în clasele întâi indică disciplinele opționale în cererea de înmatriculare în instituție.

Primul pacient cu Parkinson din lume care a primit celule cerebrale crescute în laborator: și-a recăpătat mirosul și poate face sport

Premieră absolută în lumea medicală. Un bărbat diagnosticat cu Parkinson și-a recăpătat mirosul după ce i s-au implantat în creier 7 milioane de celule crescute în laborator.

Thomas Matsson este primul pacient cu Parkinson din lume care a primit milioane de celule cerebrale crescute în laborator.

Operația a avut loc în 2023, iar până astăzi el și-a recăpătat mirosul și poate face sport.

Cercetătorii de la Universitatea Lund din Suedia au implantat cu succes 7 milioane de celule cerebrale crescute în laborator în pacientul care suferă de boala Parkinson.

Cetățeanul suedez Thomas Matsson a fost primul din lume care a testat metoda acum aproximativ un an.

Matsson a fost diagnosticat cu Parkinson pe când avea 42 de ani, potrivit Euronews.com

Astăzi, Matsson recunoaște din nou mirosurile și face sport. Matsson spune că reușește să joace golf, ceea ce nu a mai putut să facă de 10 ani.

„Starea de dezorientare a dispărut. Am cele 7 milioane de celule ale mele și încep să funcționeze acum”, a spus Matsson.

„Fac patinaj pe distanțe lungi, slalom, schi fond, tenis și, mai ales, golf”, a spus el.

Cum functioneazã tratamentul revoluționar?

Boala Parkinson este o tulburare neurodegenerativă care afectează mișcarea din cauza pierderii celulelor care produc dopamină, care ajută la transmiterea semnalelor care controlează mișcarea și coordonarea ca neurotransmițător.

Terapia celulară concepută de cercetătorii de la Universitatea Lund implică expunerea celulelor stem din ouă fecundate- numite celule stem embrionare- la factori de creștere și semnale pe care le-ar primi în mod normal în timpul dezvoltării embrionului pentru a le direcționa să devină celule mature de dopamină.

Celulele sunt apoi implantate într-o zonă de 4 mm în centrul creierului pacientului, cel mai aproape de trunchiul cerebral, pentru a înlocui celulele dopaminergice pe care pacienții cu Parkinson le-au pierdut.

După câteva luni, aceste celule încep să trimită fibre nervoase și să producă dopamină.

„Speranța noastră este că ar putea fi administrat ca un tratament unic și speranța este ca pacienții să își reducă medicația, să evite efectele secundare ale tratamentului medicamentos și să obțină un efect motor bun pe termen lung de la celule pentru viață”, a explicat Gesine Paul-Visse, medic senior în neurologie la Spitalul Universitar din Skåne și profesor adjunct la Universitatea Lund.

Matsson nu s-a simțit bine imediat când s-a trezit de la procedura de 13 ore. A suferit o psihoză timp de 10 zile.

„Printre altele, am scăpat de două ori din secție. A doua oară, poliția a fost cea care m-a condus înapoi. Nu este ceva ce vreau să experimentez din nou. Absolut nu”, a spus Matsson.

Nu se știe dacă a fost un efect al expunerii îndelungate la anestezie sau dacă a avut de-a face cu adaptarea creierului  la noile celule cerebrale.

sursa

Studiu: O dietă bogată în fructe și legume poate reduce șansele de răspândire a cancerului de prostată

O dietă bogată în fructe, legume, nuci și cereale integrale poate reduce șansele de răspândire a cancerului de prostată la aproape jumătate, potrivit unui studiu, conform Daily Mail.  

Bărbații care au consumat cele mai multe alimente pe bază de vegetale au avut mai puține șanse să vadă cum cancerul lor crește, se răspândește la oase sau, în cele din urmă, să moară din cauza acestuia decât cei care au mâncat cel mai puțin.

Oamenii de știință cred că acest lucru s-ar putea datora, printre altele, nivelului ridicat de antioxidanți și compuși antiinflamatori din fructe și legume, care s-au dovedit a proteja împotriva bolii.

Constatările indică faptul că schimbările simple ale stilului de viață pot ajuta mulți bărbați care trăiesc cu o boală la un nivel mai scăzut să trăiască o viață normală.

Cercetarea a implicat peste 2.000 de bărbați din SUA diagnosticați cu cancer de prostată localizat între 1999 și 2018, care nu se răspândise.

Aceștia au fost chestionați cu privire la regimul alimentar și la stilul de viață și au fost urmăriți în medie timp de 6,5 ani.

Cei care aveau cele mai multe diete bazate pe vegetale mâncau, de obicei, cu 1,9 porții mai multe de legume, cu 1,6 porții suplimentare de fructe și cu 0,9 porții mai multe de cereale integrale pe zi decât cei care mâncau cel mai puțin.

De asemenea, aceștia au mâncat în medie cu o porție mai puțin de lactate – cum ar fi brânza – cu 0,4 porții mai puțin de grăsimi animale, puțin mai puține ouă și marginal mai puțină carne.

Cercetătorii de la Universitatea din California, San Francisco, spun că evoluția cancerului de prostată, inclusiv recidiva, tratamentul secundar au fost cu 47% mai mici la cei care au avut cele mai ridicate niveluri de alimentație bazată pe vegetale.

„Aceste constatări sugerează că consumul unei diete bazate în principal pe legume și fructe poate fi asociat cu rezultate mai bune pentru sănătatea specifică cancerului de prostată în rândul bărbaților” au scris aceștia în revista JAMA.

sursa

Un bebeluș s-a născut acasă, iar altul, în ambulanță în drum spre spital
Articolul anterior
Trupa DoReDos a evoluat în semifinala Eurovision 2018! Vezi video
Articolul următor