Detoxifierea este procesul natural de eliminare și neutralizare a toxinelor din organism. Colonul, plămânii, ficatul, rinichii, pielea sunt organele care joacă un rol important în detoxifiere. Este recomandată persoanelor care fumează, consumă alcool frecvent, administrează anumite terapii cronice pentru afecțiuni cardiace, vasculare, renale, hepatice, hormonale, sistemice și alte terapii, sau lucrează într-un mediu în care sunt expuse substanțelor nocive.
Specialiștii spun că avem nevoie de detoxifiere măcar o dată la 6 luni. Trebuie să facem periodic o cură de detoxifiere pentru a elimina toxinele care ajung în organism din alimente, din medicamentele pe care le luăm, din apă, din aer sau cosmeticele pe care le folosim.Cum ne ajută ceaiurile pentru detoxifiere
Detoxifierea se poate face cu ajutorul ceaiurilor, a sucurilor sau a unui regim bine pus la punct, cu accent pe anumite fructe și legume. În general, se bazează în mare parte pe un aport foarte mare de lichide, sub diferite forme, care să restabilească nivelul de hidratare a organismului și să favorizeze lupta cu toxinele.
Detoxifierea cu ajutorul ceaiurilor nu este recomandată ca dietă de sine stătătoare, pentru că ceaiurile nu sunt foarte bogate în nutrienți necesari funcționării normale ale organismului. Însă, ele pot fi utilizate ca și completare într-o dietă de detoxifiere sau pot fi băute regulat, de câteva ori pe săptămână. În acest mod, vă asigurați că luptați cu radicalii liberi puțin câte puțin și mai mult decât să eliminați toxinele atunci când acestea se acumulează, creați de la început o barieră care împiedică pătrunderea lor în organism.
Cura de detoxifiere cu ceaiuri trebuie susținută și de mult sport, care favorizează transpirația, și implicit eliminarea toxinelor. Deși, poate avea și efecte care să vă surprindă plăcut, cum este pierderea kilogramelor în plus, detoxifierea nu trebuie realizată pe perioade mai lungi de zece zile, de cel mult 2-3 ori pe an.Potrivit doc.ro acestea sunt ceaiurile indicate pentru detoxifiere:
Ceaiul verde – este infuzia minune, cu o listă nesfărșită de beneficii. Unul dintre ele este și detoxifierea, datorită conținutului foarte mare de antioxidanți.
Ceaiul de ghimbir – are o aromă puternică și este unul dintre cele mai bune remedii pentru un organism plin cu toxine, din alimentație sau în urma unui stil nesănătos de viață. Este bogat în antioxidanți, are efecte benefice asupra tractului digestiv, distruge bacteriile și virusurile și susține sistemul imunitar. Poate fi combinat cu câteva picături de lămâie sau cu ceai de păpădie, ambele sporindu-i efectele curative.
Ceaiul de aghinare – este recomandat persoanelor care au o sensibilitate hepatică și în cazul cărora detoxifierea trebuie să se concentreze în special pe ficat. Anginarea susține refacerea ficatului, îl ajută să elimine toxinele și susține activitatea vezicii biliare.
Ceaiul de mușețel cu mentă – este util nu atât pentru detoxifiere, ci cât pentru simptomele neplăcute ci care vă puteți confrunta pe parcursul ei. Mușețelul și menta calmează arsurile și disconfortul gastric, reduc senzația de foame și de greață.
Rooibos – este un ceai delicios, a cărui compoziție îl face perfect pentru o cură de detoxifiere: antioxidanți polifenolici și flavonoide, fier, potasiu, calciu, flor, cupru, magneziu, mangan, zinc și acizi alfa. Infuzia din Rooibos încetinește procesul de îmbătrânire, susține lupta organismului cu radicalii liberi și favorizează digestia.
Ai grijă de sănătatea ta!!!