Centrul Perinatologic din Bălți își schimbă sediul

Centrul Perinatologic din Bălți își schimbă sediul. Secția de ginecologie din cadrul maternității a fost deja transferată în incinta Spitalului Clinic din oraș.

După lungi așteptări, Centrul Perinatologic din Bălți își schimbă sediul

Noul sediu va fi dotat cu echipament medical modern și tot mobilierul necesar, transmite nordnews.md.

Costul lucrărilor se cifrează la 14 milioane de lei, bani alocați de Ministerul Sănătății. Cinci milioane de lei au ajuns deja în contul spitalului.

„Patru femei pot naște și concomitent pot avea loc încă 2-3 cezariene”, spune Carolina Frumusachi, șefa Centrului Perinatologic Bălți.

Valentina are toate șansele de a naște în secția perinatală nouă și să se bucure împreună cu bebelușul său de condiții de internare mult mai bune.

„Eu urmează să nasc în aprilie. Este o idee bună de a transfera maternitatea în altă clădire pentru că ține de igienă și copiii să nu se trezească unii pe alții. Este o oportunitate excelentă și de a ridica calificarea în oraș, și de a trăi și de a ne bucura, că cei mici se vor naște în condiții bune”, spune tânăra.Publicitate

Iar această mămică din Drochia a născut deja trei copii la Centrul Perinatologic din Bălți. În curând, urmează să-l aducă pe lume pe cel de-al patrulea.

„Da, dacă s-au făcut așa saloane, că mămica are posibilitate să aibă baie în salon, să nu alerge pe coridor, pentru că știm că atunci când naști puiul, vrei să-i oferi toată atenția, cred că este binevenit”, spune femeia.

La sfârșitul anului trecut, Ministerul Sănătății a finanțat cu 5 milioane demararea lucrărilor de reparație al Centrului Perinatologic din cadrul Spitalului Clinic Bălți.

„Medicii de serviciu, care sunt de noapte: chirurgii, terapeuții, ginecologii, reanimarea vor putea să acorde ajutorul de urgență tuturor pacienților, femeilor gravide, care se vor adresa din municipiul Bălți”, spune Serghei Rotari, directorul Spitalului Clinic Bălți.

„Noi eram la o distanță de cinci kilometri de sediul central, deci, uneori era o povară și crea impedimente. Serviciul Ginecologie își are sediul la etajul doi al blocului Spitalului Clinic Bălți. Este desfășurat la moment pe 25 de paturi, care include și paturi onco-ginecologice”, susține Carolina Frumusachi.

Felicia Rusu este una dintre primele paciente de la noua Secție de ginecologie.

„Condițiile foarte bune. Stăm câte trei în salon. Este lavoar, este WC, foarte bine. Și atitudinea lucrătorilor medicali tot e de nota 10 sau 20, pot să spun”, afirmă Felicia Rusu.

„Am trecut într-o secție mai largă, mai dotată, pentru paciente în special. Avem o sală a noastră de operație, aparte pentru Secția de Genicologie. E bine, dar o să fie și mai bine”, spune Petru Nedelciuc, medic șef la Secția de ginecologie.

În noul Centru Perinatologic vor putea veni mămicile din toate raioanele de nord.

„Cu vreo cinci, șase ani în urmă, noi aveam până la 4.000 de nașteri pe an. La momentul de față cu greu ne ridicăm la în jur de 3.000. De aceea, în raioanele unde nu sunt specialiști, nașterile se vor petrece aici, la noi, la Bălți”, spune directorul Spitalului Clinic Bălți.

Clădirea în care se află acum Centrul Perinatologic are o vechime de aproape 70 de ani. Până în luna aprilie, toate sectile de aici vor fi transferate în incinta Spitalului Clinic Bălți.

Singurătatea este legată de sănătatea precară și modifică proteinele din sânge

Cercetătorii de la Universitatea Cambridge și Universitatea Fudan din China au descoperit că persoanele care se simt singure sau izolate social au niveluri modificate ale anumitor proteine în sânge, potrivit The Guardian citat de antena3.ro.

Singurătatea a fost mult timp asociată cu starea de sănătate precară, iar cercetătorii spun că au găsit o explicație nouă pentru această legătură.

Deși problemele de sănătate pot duce la singurătate, studiile arată că și singurătatea poate înrăutăți sănătatea.

Acum, potrivit unui nou studiu, cercetătorii au descoperit că singurătatea poate influența nivelurile unor proteine asociate cu boli grave și chiar cu riscul de deces.

Barbara Sahakian, porfesoară la Universitatea Cambridge, a spus că Organizația Mondială a Sănătății consideră izolarea socială și singurătatea o problemă globală importantă.

„Cred că mesajul este că trebuie să începem să îi facem pe oameni să realizeze că singurătatea face parte dintr-o problemă de sănătate, atât pentru sănătatea lor mentală și bunăstarea lor, dar și pentru sănătatea lor fizică, și că trebuie să rămână conectați cu alți oameni”, a spus ea, potrivit sursei citate.

Aproape 10% dintre participanți se simt izolați social

Din participanții la studiul UK Biobank, 9,3% au spus că se simt izolați social, iar 6,4% au declarat că se simt singuri. Analizând sângele acestor persoane, cercetătorii au identificat 175 de proteine asociate cu izolarea socială și 26 de proteine legate de sentimentul de singurătate.

Cercetătorii au descoperit că majoritatea acestor proteine, prezente în cantități mai mari, sunt legate de inflamații, răspunsuri antivirale și funcționarea sistemului imunitar.

Studiind sănătatea participanților timp de 14 ani, echipa a constatat că 90% dintre proteinele identificate sunt asociate cu un risc mai mare de deces. Aproximativ 50% dintre ele sunt legate de boli cardiovasculare, diabet de tip 2 și accidente vasculare cerebrale. 

Totodată, singurătatea afectează direct nivelurile a cinci proteine specifice, care influențează inflamațiile și metabolismul.

Cercetătorii de la Cambridge au dezvoltat un test de urină pentru depistarea precoce a cancerului pulmonar

Oamenii de știință de la Cambridge au dezvoltat un test de urină pentru depistarea precoce a cancerului pulmonar. Testul, primul de acest tip, detectează celulele „zombie” care ar putea indica primele semne ale bolii, scrie site-ul cam.ac.uk, citat de g4media.ro.

Cercetătorii speră că detectarea precoce, prin intermediul unui simplu test de urină, ar putea permite intervenții terapeutice mai timpurii, îmbunătățind semnificativ rezultatele și prognosticul pacienților. Aproximativ 36.600 de vieți sunt salvate de cancerul pulmonar în Regatul Unit în fiecare an, conform unei noi analize a Cancer Research UK.Profesorul Ljiljana Fruk și Dr. Daniel Munoz Espin și echipele lor de la Universitatea din Cambridge conduc cercetarea, finanțată de Cancer Research UK.Lucrările, desfășurate la Departamentul de Inginerie Chimică și Biotehnologie din Cambridge și la Early Cancer Institute, vor oferi un senzor ieftin și accesibil care utilizează probe de urină pentru a ajuta medicii să detecteze cancerul pulmonar înainte ca boala să se dezvolte.Cancerul pulmonar are un prognostic nefavorabil pentru mulți pacienți, deoarece adesea nu există simptome vizibile până când acesta nu se răspândește prin plămâni sau în alte părți ale corpului. Noul test de urină le va permite medicilor să depisteze boala înainte ca aceasta să se dezvolte.

Testul este perfectibil

Pentru a crea testul, oamenii de știință s-au uitat la proteinele excretate de celulele senescente: celule „zombie” care sunt vii, dar incapabile să crească și să se dividă. Aceste celule sunt cele care provoacă leziuni ale țesuturilor prin reprogramarea mediului înconjurător imediat pentru a favoriza apariția celulelor canceroase.

Acum, cercetătorii au dezvoltat un senzor injectabil care interacționează cu proteinele celulelor zombie și eliberează un compus ușor detectabil în urină, semnalând prezența acestora.

„Detectarea precoce a cancerului necesită instrumente și strategii rentabile care să permită detectarea rapidă și precisă”, a declarat Fruk. „Am conceput un test bazat pe proteine care scindează peptidele, care se găsesc la niveluri mai ridicate în prezența celulelor zombie și care, la rândul lor, apar în stadiile incipiente ale cancerului”, a explicat el.

„În cele din urmă, dorim să dezvoltăm un test de urină care ar putea ajuta medicii să identifice semnele din stadiile incipiente ale cancerului – potențial cu luni sau chiar ani înainte de apariția unor simptome vizibile”, a mai adăugat Fruk.

Tratamente mai eficiente împotriva cancerului

Pe lângă faptul că vizează cancerul pulmonar, Fruk speră că cercetările sale, împreună cu eforturile comune ale altor departamente universitare, vor duce la dezvoltarea unor sonde capabile să detecteze alte tipuri de cancer.

„Aproape am finalizat un test de urină funcțional pentru a detecta celulele „zombie” în cancerul pulmonar, care va depista cancerul mai devreme și va evita necesitatea unor proceduri invazive, dar acest test are potențial și pentru alte tipuri de cancer”, a spus ea. „Dezvoltarea unor tratamente mai eficiente împotriva cancerului necesită o detectare mai timpurie și terapii mai bune, dar și colaborarea cu alte discipline pentru o viziune mai holistică asupra bolii, care este o parte esențială a cercetării mele”.

De la descoperirea cauzelor cancerului pulmonar la medicamentele de pionierat pentru tratarea acestuia, Cancer Research UK a contribuit la progresul persoanelor afectate de cancer pulmonar. În ultimii 10 ani, organizația caritabilă a investit peste 231 de milioane de lire sterline în cercetarea cancerului pulmonar.

„Cancer Research UK a jucat un rol-cheie în avansarea cercetării în domeniul cancerului pulmonar și în îmbunătățirea supraviețuirii”, a declarat Dr. Iain Foulkes, director executiv al Cancer Research UK pentru cercetare și inovare. „Acest proiect condus de profesorul Fruk este un alt exemplu al angajamentului nostru de a stimula progresul, astfel încât mai mulți oameni să poată trăi mai mult și mai bine, fără teama de cancer”, a mai adăugat Foulkes.

Semnele care indică agravarea unei infecții respiratorii

Odată cu instalarea sezonului rece crește numărul infecțiilor respiratorii, în cele mai multe cazuri fiind vorba despre răceală și gripă. Deși în majoritatea situațiilor astfel de afecțiuni pot fi tratate la domiciliu, conform recomandărilor oferite de medicul de familie sau de medicul infecționist, în unele cazuri manifestările clinice se pot agrava și atunci este necesară prezentarea într-un compartiment de primiri urgențe, scrie digi24.ro.

Persoanele care au un risc crescut de a dezvolta o infecție respiratorie și complicații ulterioare sunt cele cu un sistem imunitar slăbit, copiii, femeile însărcinate, pacienții cu boli cronice și vârstnicii. În unele situații, pe lângă manifestările clinice obișnuite în infecțiile respiratorii, precum tuse, strănut, congestie nazală, rinoree, o stare generală de rău și dureri musculare, pot să apară semne și simptome care indică agravarea acestei afecțiuni. Printre semnalele de alarmă se numără dispnee, adică dificultăți de respirație, wheezing sau respirație șuierătoare și febră persistentă. Indiferent de tipul infecției respiratorii, boala nu trebuie neglijată sau tratată necorespunzător, deoarece pot apărea complicații severe, precum pneumonia, sinuzita acută, bronșiectazia sau sindromul de detresă respiratorie la adult. Consultul medical este foarte important, pentru stabilirea diagnosticului corect și a tratamentului corespunzător, evitând astfel declanșarea acestor complicații. În cazul în care acestea totuși apar, este esențial ca pacientul să se prezinte de urgență la spital.

Emilian Crețu a anunțat că-și scoate în vânzare apartamentul în care a investit enorm de mult
Articolul anterior
Doi copii au mers 10 kilometri desculți pentru a scăpa de agresiunile tatălui vitreg și a ajunge la bunica lor
Articolul următor