Centrul Perinatologic din Bălți își schimbă sediul

Centrul Perinatologic din Bălți își schimbă sediul. Secția de ginecologie din cadrul maternității a fost deja transferată în incinta Spitalului Clinic din oraș.

După lungi așteptări, Centrul Perinatologic din Bălți își schimbă sediul

Noul sediu va fi dotat cu echipament medical modern și tot mobilierul necesar, transmite nordnews.md.

Costul lucrărilor se cifrează la 14 milioane de lei, bani alocați de Ministerul Sănătății. Cinci milioane de lei au ajuns deja în contul spitalului.

„Patru femei pot naște și concomitent pot avea loc încă 2-3 cezariene”, spune Carolina Frumusachi, șefa Centrului Perinatologic Bălți.

Valentina are toate șansele de a naște în secția perinatală nouă și să se bucure împreună cu bebelușul său de condiții de internare mult mai bune.

„Eu urmează să nasc în aprilie. Este o idee bună de a transfera maternitatea în altă clădire pentru că ține de igienă și copiii să nu se trezească unii pe alții. Este o oportunitate excelentă și de a ridica calificarea în oraș, și de a trăi și de a ne bucura, că cei mici se vor naște în condiții bune”, spune tânăra.Publicitate

Iar această mămică din Drochia a născut deja trei copii la Centrul Perinatologic din Bălți. În curând, urmează să-l aducă pe lume pe cel de-al patrulea.

„Da, dacă s-au făcut așa saloane, că mămica are posibilitate să aibă baie în salon, să nu alerge pe coridor, pentru că știm că atunci când naști puiul, vrei să-i oferi toată atenția, cred că este binevenit”, spune femeia.

La sfârșitul anului trecut, Ministerul Sănătății a finanțat cu 5 milioane demararea lucrărilor de reparație al Centrului Perinatologic din cadrul Spitalului Clinic Bălți.

„Medicii de serviciu, care sunt de noapte: chirurgii, terapeuții, ginecologii, reanimarea vor putea să acorde ajutorul de urgență tuturor pacienților, femeilor gravide, care se vor adresa din municipiul Bălți”, spune Serghei Rotari, directorul Spitalului Clinic Bălți.

„Noi eram la o distanță de cinci kilometri de sediul central, deci, uneori era o povară și crea impedimente. Serviciul Ginecologie își are sediul la etajul doi al blocului Spitalului Clinic Bălți. Este desfășurat la moment pe 25 de paturi, care include și paturi onco-ginecologice”, susține Carolina Frumusachi.

Felicia Rusu este una dintre primele paciente de la noua Secție de ginecologie.

„Condițiile foarte bune. Stăm câte trei în salon. Este lavoar, este WC, foarte bine. Și atitudinea lucrătorilor medicali tot e de nota 10 sau 20, pot să spun”, afirmă Felicia Rusu.

„Am trecut într-o secție mai largă, mai dotată, pentru paciente în special. Avem o sală a noastră de operație, aparte pentru Secția de Genicologie. E bine, dar o să fie și mai bine”, spune Petru Nedelciuc, medic șef la Secția de ginecologie.

În noul Centru Perinatologic vor putea veni mămicile din toate raioanele de nord.

„Cu vreo cinci, șase ani în urmă, noi aveam până la 4.000 de nașteri pe an. La momentul de față cu greu ne ridicăm la în jur de 3.000. De aceea, în raioanele unde nu sunt specialiști, nașterile se vor petrece aici, la noi, la Bălți”, spune directorul Spitalului Clinic Bălți.

Clădirea în care se află acum Centrul Perinatologic are o vechime de aproape 70 de ani. Până în luna aprilie, toate sectile de aici vor fi transferate în incinta Spitalului Clinic Bălți.

A fost înregistrat primul caz de gripă sezonieră

Agenția Națională pentru Sănătate Publică continuă supravegherea infecțiilor respiratorii și monitorizarea circulației virusurilor gripale și SARS-CoV-2 la nivel național. Astfel, în perioada 18.11.2024-24.11.2024, au fost înregistrate 4889 de cazuri de infecții respiratorii, majoritatea fiind la copii (60%). Datele indică o creștere cu 1% față de săptămâna precedentă și o descreștere cu 24,1% în comparație cu perioada similară a sezonului precedent, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În perioada menționată, a fost înregistrat un caz de gripă sezonieră, de tip B, la o femeie în vârstă de 33 de ani, din raionul Criuleni. Persoana nu a fost vaccinată împotriva gripei.

Pe parcursul săptămânii trecute, au fost înregistrate 30 de cazuri de COVID-19 (inclusiv 6 în regiunea transnistreană), fiind o creștere cu 3,5% comparativ cu săptămâna precedentă a acesteia. În rândul copiilor de până la 14 ani, au fost raportate 6 cazuri.

Semnele care indică agravarea unei infecții respiratorii

Odată cu instalarea sezonului rece crește numărul infecțiilor respiratorii, în cele mai multe cazuri fiind vorba despre răceală și gripă. Deși în majoritatea situațiilor astfel de afecțiuni pot fi tratate la domiciliu, conform recomandărilor oferite de medicul de familie sau de medicul infecționist, în unele cazuri manifestările clinice se pot agrava și atunci este necesară prezentarea într-un compartiment de primiri urgențe, scrie digi24.ro.

Persoanele care au un risc crescut de a dezvolta o infecție respiratorie și complicații ulterioare sunt cele cu un sistem imunitar slăbit, copiii, femeile însărcinate, pacienții cu boli cronice și vârstnicii. În unele situații, pe lângă manifestările clinice obișnuite în infecțiile respiratorii, precum tuse, strănut, congestie nazală, rinoree, o stare generală de rău și dureri musculare, pot să apară semne și simptome care indică agravarea acestei afecțiuni. Printre semnalele de alarmă se numără dispnee, adică dificultăți de respirație, wheezing sau respirație șuierătoare și febră persistentă. Indiferent de tipul infecției respiratorii, boala nu trebuie neglijată sau tratată necorespunzător, deoarece pot apărea complicații severe, precum pneumonia, sinuzita acută, bronșiectazia sau sindromul de detresă respiratorie la adult. Consultul medical este foarte important, pentru stabilirea diagnosticului corect și a tratamentului corespunzător, evitând astfel declanșarea acestor complicații. În cazul în care acestea totuși apar, este esențial ca pacientul să se prezinte de urgență la spital.

Crește numărul cazurilor de pneumonii și viroze la copii în Capitală

În municipiul Chișinău crește numărul cazurilor de bronhopneumonii, pneumonii acute, precum și viroze la copii. Despre aceasta a anunțat șefa-adjunctă la Direcția generală asistență medicală și socială, Marina Buga, în cadrul ședinței Primăriei, transmite Moldova1.

Potrivit Marinei Buga, cazuri de gripă nu au fost înregistrate.

Situația epidemiologică s-a caracterizat prin prezența maladiilor infecțioase specifice perioadei sezonului rece. Este îmbucurător că nu sunt înregistrate cazuri de gripă. Motivele adresărilor sunt diverse, însă se atestă o creștere a adresărilor legate de bronhopneumonii, pneumonii acute, precum si virozele în mod special în rândul copiilor”, a declarat Marina Buga.

Conform datelor prezentate, în cadrul unităților de primiri urgente a spitalelor clinice municipale pe parcursul săptămânii trecute au fost înregistrate 3240 de adresări.

Emilian Crețu a anunțat că-și scoate în vânzare apartamentul în care a investit enorm de mult
Articolul anterior
Doi copii au mers 10 kilometri desculți pentru a scăpa de agresiunile tatălui vitreg și a ajunge la bunica lor
Articolul următor