Cercetători: Apa de gură ar fi eficientă împotriva coronavirusului. Cum l-ar putea opri

Apa de gură ar putea proteja de Covid-19, omorând coronavirusul înainte să apuce să infecteze celulele umane, arată un nou raport al oamenilor de știință, relatează Daily Mail.

separator

O echipă internațională de cercetători a descoperit că apa de gură poate distruge stratul de grăsime care învelește coronavirusul, oprind multiplicarea sa.

Pe de altă parte, Organizația Mondială a Sănătății spune că nu există vreo dovadă că apa de gură poate oferi protecție împotriva infectării cu coronavirus.

Autorii studiului nu precizează dacă apa de gură din comerț este eficientă, ci că este nevoie de o cercetare mai amănunțită în această direcție.

„Gargara cu apă de gură nu a fost luată în considerare până acum de autoritățile sanitare din Regatul Unit. Experimentele arată că unele tipuri de apă de gură conțin suficiente ingrediente cu efect virucid pentru a distruge învelișul lipidic în astfel de viruși. Ceea ce nu știm încă este dacă tipurile de apă de gură existente este eficientă împotriva membranei lipidice a SARS-CoV-2”, spune profesorul Valerie O’Donnell, șefă a Institutului de Cercetare a Sistemului Imunitare din cadrul Universității din Cardiff.

Echipa de cercetători este formată din virusologi și experți în probleme de sănătate din cadrul Școlii de Medicină a Universității din Cardiff, alături de universitățile din Nottingham, Colorado, Ottawa, Barcelona și Institutul Brabraham din Cambdridge.

sursa

Premieră medicală în România: Un pacient bolnav de cancer de ficat a fost tratat prin tehnologie inovatoare

Premieră medicală în România. Un pacient în vârstă de 47 de ani, diagnosticat cu cancer la ficat, a fost supus unei proceduri complexe pentru a gestiona boala, facilitând potențiala eligibilitate pentru un transplant, scrie doctorulzilei.ro.

Medicii i-au administrat o substanță radioactivă pentru a eradica tumora inoperabilă. Au fost necesari șase ani de pregătire, medicii așteptând în prezent rambursarea de către stat a intervenției, o practică observată în alte țări europene.

Bărbatul în vârstă de 47 de ani era afectat de un cancer la ficat, care a progresat rapid, făcând tumora inoperabilă. Singurul său recurs a fost o procedură minim invazivă realizată în premieră în România, finanțată prin sponsorizare.

Radioembolizare, procedura care salvează vieți

Denumită radioembolizare, procedură a avut loc în două etape. În prima zi radiologul a introdus un dispozitiv prin artera femurală până la tumora din ficat. Apoi a injectat o substanța pentru a radiografia zona și a stabili unde trebuie să acționeze. A doua zi, fix în acel punct a introdus substanța radioactivă.

Substanța radioactovă a fost adusă din străinătate și pregătită la Institutul Oncologic București.

O parte din echipa care a efectuat procedura a fost la pregătire în străinătate. Următorul pas va fi trasplantul de ficat.

O primă estimare a specialiștilor arată că în România o astfel de procedură ar costa aproximativ 100.000 de RON (echivalentul a 400.000 MDL). Rămâne de văzut când și dacă statul o va deconta.

Mai multe state din UEvor să interzică comercializarea țigărilor electronice. Guvernul nostru propune creșterea accizei cu 15%

Mai multe state din Uniunea Europeană intenționează să interzică comercializarea țigărilor electronice de unică folosință, după ce s-a remarcat o creștere alarmantă a utilizării acestor dispozitive în rândul adolescenților. Mai mult ca atât, presa poloneză a depistat că țigările electronice de unică folosință sunt importate din China în Polonia de către oameni de afaceri din Federația Rusă. Pentru a reglementa piața, Ministerul Finanțelor din Republica Moldova a venit cu propunerea de majorare a accizei la țigări electronice cu 15%, scrie deschide.md.

Proiectul Politicii Fiscale pentru anul viitor, publicat de Ministerul Finanțelor, prevede o creștere a accizei pentru cartuşele, flacoanele de reumplere și rezervele pentru țigările electronice, inclusiv pentru țigările electronice de unică folosință. Astfel, în 2025, acciza per litrul de lichid pentru vape-uri va constitui 3107 lei, cu 417 lei mai mult față de 2024.

În prezent, diferența dintre acciza la țigări electronice și acciza la produse similare, cum este dispozitivul de încălzire a tutunului, este de 80%. Datorită accizei mici, afacerea cu țigările electronice de unică folosință a devenit extrem de profitabilă în Moldova. Aceste dispozitive sunt importate în mare parte din China, care de fapt a interzis țigările electronice pentru a proteja tinerii.

Deși la noi în țară este interzisă comercializarea online a țigările electronice, pe rețelele de socializare pot fi găsite sute de anunțuri care propun vape-uri cu arome atractive de dulciuri, fructe exotice, băuturi energizante. Fiind dulci la gust, minorii sunt atrași de aceste produse, care au și un preț convenabil. Cu doar 150 de lei,  pe internet pot fi cumpărate țigări electronice care livrează 7500 de fumuri.

Medicii avertizează că țigările electronice de unică folosință pot afecta dezvoltarea tinerilor, în special a creierului acestora. „Expunerea la nicotină în timpul adolescenței, o perioadă critică pentru dezvoltarea creierului, poate provoca dependență și poate dăuna creierului în curs de dezvoltare, afectând atenția și capacitatea de învățare. Există riscuri de apariție a tulburărilor comportamentale și scăderea permanentă a controlului impulsurilor”, a declarat psihoterapeutul Grigore Garaz.

Problema a luat amploare și în alte state din regiunea europeană unde țigările electronice de unică folosință sunt comercializate ilegal minorilor. Astfel, așa state ca Marea Britanie, Germania, Franța, Irlanda sunt în proces de interzicere totală de import a țigărilor electronice de unică folosință.

Recent, acestui grup de state europene s-a alăturat și Polonia. Jurnaliștii polonezi au investigat proveniența țigărilor electronice de unică folosință și au depistat că o mare parte dintre vape-uri sunt importate din China, acolo fiind de fapt interzise pe piață din 2022, din cauza popularității în rândul tinerilor. Țigările electronice de unică folosință sunt importate din China în Polonia de către două companii majore afiliate Rusiei și Kremlinului. Aceste două companii rusești dețin 50% din cota de piață poloneză a țigărilor electronice.

700 de persoane testate, dintre care 5 cazuri suspecte de melanom, în prima lună de campanie!

Deja al treilea an consecutiv, Farmacia Familiei organizează screening-ul gratuit al alunițelor în diferite localități ale tării.

În prima lună a acestui an, 2024, au fost verificate 700 de persoane, dintre care 5 cazuri suspecte de melanom și 30 de persoane cu afecțiuni cutanate.

Pentru a fi în siguranță și a vă proteja de razele nocive ale soarelui, este foarte important să aplicați protecție solară în fiecare zi. La Farmacia Familiei găsiți o gamă largă de produse dermato-cosmetice cu SPF.

În fiecare sâmbătă, în diferite locații din Chișinău, precum și în localitățile din tară, puteți verifica GRATUIT alunițele.

Verifică agenda screening-ului și programează-ți timp pentru testarea alunițelor!

Un copil din Chișinău a dispărut fără urmă. Rudele cer ajutorul oamenilor
Articolul anterior
Anunț oficial privind trecerea frontierei moldo-române după 15 mai
Articolul următor