Cheaguri de sânge: Trei semne alarmante de care trebuie să ții cont

Cheaguri de sânge: Trei semne alarmante de care trebuie să ții cont. Cheagurile de sânge sunt o sabie cu două tăișuri. Pe de o parte, ele se formează ca răspuns la sângerare. Pe de altă parte, pot însemna debutul unor complicații cardiovasculare grave, mai ales atunci când se formează în venele dumneavoastră, cunoscută și sub numele de tromboză venoasă profundă, scrie exquis.ro.

Tromboza venoasă profundă (TVP) poate fi gravă odată ce cheagurile care se află în venele dumneavoastră se desprind.

Aceste aglomerări asemănătoare unui gel pot călători apoi prin fluxul sanguin și se pot bloca, blocând fluxul sanguin.

Aceasta poate fi o rețetă pentru probleme care pun viața în pericol, necesitând asistență medicală urgentă, avertizează NHS.

Din fericire, profesorul Mark Whiteley, fondator și chirurg consultant în chirurgie venoasă la The Whiteley Clinic, a împărtășit semnele de alarmă la care trebuie să fim atenți.

Cheaguri de sânge: Trei semne alarmante de care trebuie să ții cont

Expertul a recomandat să fiți atenți la următoarele simptome:

  • Durere la gambă
  • Umflături
  • Decolorare la nivelul picioarelor.

Simptomele exacte ar putea depinde de poziția cheagului de sânge, potrivit profesorului Whiteley.

El a spus: „Dacă cheagul se află în partea inferioară a piciorului, atunci simptomul clasic este durerea la nivelul gambei, în special atunci când încerci să te ridici în vârful picioarelor.

„Disconfortul poate fi brusc, dar este mai probabil să progreseze în decurs de câteva ore până la o zi. Este posibil să existe o mică umflătură.

„Dacă cheagul este deasupra genunchiului, atunci există de obicei o durere generalizată a piciorului, în special a gambei.

„Dacă cheagul blochează complet vena, atunci poate exista o umflătură destul de semnificativă a gleznei și a părții inferioare a piciorului.”

El a adăugat că întregul picior se poate umfla și chiar poate deveni albastru închis în cazuri mai „extreme”.

Odată ce observați aceste simptome, este important să faceți o „examinare medicală rapidă la Urgențe”, a recomandat profesorul.

„Deoarece tromboza venoasă profundă se poate mări și există riscul ca cheagul să se desprindă și să ajungă la plămâni, ceea ce este potențial fatal, aceasta este [considerată] o urgență medicală”.

NHS notează, de asemenea, că aglomerările asemănătoare unui gel trebuie tratate „imediat”.

A fost înregistrat primul caz de gripă sezonieră

Agenția Națională pentru Sănătate Publică continuă supravegherea infecțiilor respiratorii și monitorizarea circulației virusurilor gripale și SARS-CoV-2 la nivel național. Astfel, în perioada 18.11.2024-24.11.2024, au fost înregistrate 4889 de cazuri de infecții respiratorii, majoritatea fiind la copii (60%). Datele indică o creștere cu 1% față de săptămâna precedentă și o descreștere cu 24,1% în comparație cu perioada similară a sezonului precedent, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În perioada menționată, a fost înregistrat un caz de gripă sezonieră, de tip B, la o femeie în vârstă de 33 de ani, din raionul Criuleni. Persoana nu a fost vaccinată împotriva gripei.

Pe parcursul săptămânii trecute, au fost înregistrate 30 de cazuri de COVID-19 (inclusiv 6 în regiunea transnistreană), fiind o creștere cu 3,5% comparativ cu săptămâna precedentă a acesteia. În rândul copiilor de până la 14 ani, au fost raportate 6 cazuri.

Semnele care indică agravarea unei infecții respiratorii

Odată cu instalarea sezonului rece crește numărul infecțiilor respiratorii, în cele mai multe cazuri fiind vorba despre răceală și gripă. Deși în majoritatea situațiilor astfel de afecțiuni pot fi tratate la domiciliu, conform recomandărilor oferite de medicul de familie sau de medicul infecționist, în unele cazuri manifestările clinice se pot agrava și atunci este necesară prezentarea într-un compartiment de primiri urgențe, scrie digi24.ro.

Persoanele care au un risc crescut de a dezvolta o infecție respiratorie și complicații ulterioare sunt cele cu un sistem imunitar slăbit, copiii, femeile însărcinate, pacienții cu boli cronice și vârstnicii. În unele situații, pe lângă manifestările clinice obișnuite în infecțiile respiratorii, precum tuse, strănut, congestie nazală, rinoree, o stare generală de rău și dureri musculare, pot să apară semne și simptome care indică agravarea acestei afecțiuni. Printre semnalele de alarmă se numără dispnee, adică dificultăți de respirație, wheezing sau respirație șuierătoare și febră persistentă. Indiferent de tipul infecției respiratorii, boala nu trebuie neglijată sau tratată necorespunzător, deoarece pot apărea complicații severe, precum pneumonia, sinuzita acută, bronșiectazia sau sindromul de detresă respiratorie la adult. Consultul medical este foarte important, pentru stabilirea diagnosticului corect și a tratamentului corespunzător, evitând astfel declanșarea acestor complicații. În cazul în care acestea totuși apar, este esențial ca pacientul să se prezinte de urgență la spital.

Crește numărul cazurilor de pneumonii și viroze la copii în Capitală

În municipiul Chișinău crește numărul cazurilor de bronhopneumonii, pneumonii acute, precum și viroze la copii. Despre aceasta a anunțat șefa-adjunctă la Direcția generală asistență medicală și socială, Marina Buga, în cadrul ședinței Primăriei, transmite Moldova1.

Potrivit Marinei Buga, cazuri de gripă nu au fost înregistrate.

Situația epidemiologică s-a caracterizat prin prezența maladiilor infecțioase specifice perioadei sezonului rece. Este îmbucurător că nu sunt înregistrate cazuri de gripă. Motivele adresărilor sunt diverse, însă se atestă o creștere a adresărilor legate de bronhopneumonii, pneumonii acute, precum si virozele în mod special în rândul copiilor”, a declarat Marina Buga.

Conform datelor prezentate, în cadrul unităților de primiri urgente a spitalelor clinice municipale pe parcursul săptămânii trecute au fost înregistrate 3240 de adresări.

Mesajul lui Igor Dodon după anunțul despre moartea scriitorului Ion Druță: ”Să ne ierți, maestre”
Articolul anterior
Senzația continuă de foame: Poate semnala două boli, care lăsate netratate, pot avea efecte devastatoare
Articolul următor