Chinurile prin care trec bărbații pentru câțiva centimetri în plus. Operațiile pentru creșterea înălțimii, tot mai la modă

Din ce în ce mai mulți bărbați trec prin chinuri groaznice pentru a câștiga câțiva centimetri în înălțime, iar procedura ajunge chiar și la peste 91.000 de dolari. The Guardian a discutat cu mai multe persoane care s-au supus procedurii din dorința de a fi mai înalte, scrie www.adevarul.ro.

Bărbat mic de statură lângă picioare masculine foarte lungi

În adolescență, Lewis a ajuns la 165 de centimetri înălțime, iar de atunci nu a mai crescut, fiind astfel mai scund cu 10 centimetri decât media bărbaților din Marea Britanie. Înălțimea i-a marcat viața, iar când a început să iasă la întâlniri purta încălțăminte cu toc și o femeie chiar i-a spus „ești un bărbat minunat, dar meriți să fii mai înalt”. Toate acestea l-au adus în punctul în care a fost nevoie să ia antidepresive.

„Cred că este una dintre ultimele prejudecăți care încă par a fi acceptate. Este interesant cum oamenii se fixează pe ceva ce nu poți schimba. Sau cel puțin credeam că nu se poate schimba”, a declarat acesta pentru sursa citată.

În urmă cu câțiva ani, acesta i-a plătit unui chirurg mii de euro să îi rupă oasele de la picioare și să îl facă mai înalt. Știa că va fi o procedură riscantă și dureroasă, dar, de asemenea, dacă totul ieșea bine, avea să fie cu 7,6 centimentri mai înalt.

„Cu o zi înainte de procedură am devenit foarte agitat. Dar știam că asta vreau cu adevărat”, a mărturisit Lewis, care nu și-a dezvăluit numele real și nu a oferit detalii despre operație, inclusiv costul exact al acesteia.

Cererea pentru prelungirea cosmetică a picioarelor este în creștere, în special în rândul bărbaților tineri. Datorită progreselor tehnologice, schimbării atitudinilor față de procedurile cosmetice și unui spirit antreprenorial în creștere în rândul chirurgilor ortopedici, clinicile din întreaga lume concurează pentru pacienți. Cu toate acestea, există și îngrijorări cu privire la această industrie în creștere. Ce spune despre o societate în care oamenii potențial vulnerabili așteaptă la rând pentru o intervenție chirurgicală majoră? Și ce îi motivează pe chirurgii care le fac?

„Ceea ce îi determină, din păcate, sunt banii”, spune doctorul Dror Paley, un chirurg ortoped pionier din Florida și unul dintre cei mai experimentați specialiști în prelungirea membrelor din lume. Acum primește o mulțime de întrebări de la pacienți noi în fiecare zi. „Pentru prima dată, chirurgii ortopedici au o parte din afacerea chirurgiei plastice, dar asta nu înseamnă că o fac bine. De fapt, pacienții sunt prada lor și vin la mine cu complicații oribile”, spune el.

Ce presupune operația de creștere în înălțime

Operația este o procedură remarcabilă a ingineriei medicale. Tehnicile și dispozitivele variază. În versiunea lui Paley sunt folosite un fel de șuruburi sau tije similare cu cele care au fost folosite de multă vreme pentru a stabiliza fracturile grave. Dar atunci când forează cavitatea măduvei și înfige, rupe și osul în mod intenționat în jumătate.

Însă abia după operație are loc procesul de creștere a oaselor. Un dispozitiv portabil poziționat lângă picior creează un câmp magnetic. Acest lucru activează un mecanism de înșurubare magnetic în interiorul șurubului, care este telescopic. La o rată tipică de un milimetru pe zi, răspândit în trei sau patru activări de câteva minute fiecare, șurubul trage cele două secțiuni de os. Corpul produce țesut osos nou pentru a acoperi decalajul.

Acest proces de extensie durează câteva săptămâni și implică o perioadă de relativă imobilitate, uneori fiind nevoie ca pacientul să petreacă o perioadă într-un scaun cu rotile și să facă luni de kinetoterapie pentru a ajuta mușchii să se adapteze. Odată ce alungirea este completă, șurubul poate fi îndepărtat.

Pacienții optează de obicei pentru extinderea ambelor oase femurale cu până la 8 centrimetri. Durerea se pare că nu provine din activarea magnetică, ci din efectele generale ale intervenției chirurgicale și ale unei fracturi duble ale piciorului. De asemenea, este posibilă și extinderea oaselor tibiei cu până la 5 centimetri.

Doctorul Dror Paley are un tarif de 95.500 de dolari pentru extinderea ambelor oase femurale și 240.000 de dolari pe un pachet de doi ani ce conține extindere celor patru oase de la picioare până la 16 centimetri. În Marea Britanie, prețurile variază între 57.000 – 80.000 de euro pentru ambele oase femurale, în timp ce în Turcia sau India poate ajunge la jumătate.

Foto Getty Images

Procedura, interzisă în China din 2006

Riscurile unei astfel de proceduri sunt numeroase și includ – infecții, cheaguri de sânge, dislocare a articulațiilor și o afecțiune uneori fatală în care grăsimea expulzată de tijă ajunge în plămâni. „Există riscul de a-i crea un handicap pacientului – trebuie luată extrem de în serios (n.r. – procedura)”, spune Paley. El subliniază că China a interzis acest tip de operații în 2006, după ce au fost raportate mai multe proceduri eșuate.

Tatăl unui adolescent care își dorește o astfel de procedură a explicat de ce fiul lui vrea să se supună unei astfel de operații: „Spune că nimeni nu te ia în serios dacă ești mic de înălțime și că fetele nu te plac”. Acesta dă vina pe social media și cultul pentru un corp frumos: „Copiii vor să aibă o bărbie frumoasă, fără pete, păr grozav și să aibă 185 de centimetri. Dar înălțimea pare să fie o mare pentru el și prietenii lui. Când vorbesc online cu fete, prima întrebare pe care o primesc după ce li s-a cerut o fotografie este legată de înălțime”, a mai adăugat acesta.

Speranța acestuia rămâne că fiul lui este încă în perioada de creștere și că acest lucru va fi dovedit și de radiografii, însă „vă garantez că multe familii se confruntă cu această problemă”.

Înainte de a fi supuși unor astfel de proceduri, pacienții sunt evaluați și psihologic pentru a se descoperi dacă suferă sau nu dismorfie corporală. Inclusiv Lewis a trecut prin această evaluare, însă s-a dovedit că avea îngrijorări reale.

„Este un experiment social bun, am rămas același, dar modul în care oamenii mă tratează este diferit”, a declarat acesta.

Acesta a povestit că oamenii care îl știau de dinainte de operație au fost confuzi atunci când l-au văzut, dar nu i-au pus întrebări legate de transformarea lui. De asemenea, și viața amoroasă i s-a îmbunătățit, chiar dacă la o întâlnire o femeie i-a luat în derâdere pe bărbații scunzi, iar după ce i-a povestit prin ce a trecut i-a spus că „Nu trebuia să faci asta”, iar el i-a răspuns „Tocmai ce ai spus că dacă aș fi fost mai scund nu am fi fost aici”.

Unul dintre regretele pe care le are este faptul că societatea l-a făcut să se simtă așa. Chiar dacă acum se simte bine, totuși nu ar fi dat o mică avere pe o procedură riscantă. „Are un efect de mare asupra oamenilor. Mă întristez când privesc în urmă la cât de insignifiant mă făcea să mp simt. Îmi doresc ca oamenii să fie puțin mai buni”, a mai adăugat Lewis.

Important! Ce se întâmplă în organism după ce încetezi să mai fumezi țigări electronice

Țigările electronice au fost considerate o alternativă sănătoasă a celor clasice, dar studiile efectuate de-a lungul timpului au arătat că acestea pot afecta plămânii și, în plus, dau dependență, scrie digi-world.tv.

Ce se întâmplă în organismul tău, însă, atunci când renunți să mai utilizezi țigări electronice? Aceasta este întrebarea pe care și-au pus-o mulți oameni, iar un expert a încercat să ofere un răspuns.

Potrivit The Healthy, atunci când încetezi să mai folosești țigările electrice, tensiunea arterială scade, iar circulația sângelui se îmbunătățește, potrivit Nikolei Djordjevic, project manager al Med Alert Help.

Aceasta susține că, în anumite cazuri, poate să se îmbunătățească și respirația. Aceste țigări electronice conțin două ingrediente glicol propilen și glicerină vegetală, care atunci când sunt încălzite produc niște compuși chimici ce afectează tractul respirator, potrivit unui studiu publicat în International Journal of Environmental Research and Public Health.


Țigările electronice, la fel ca și cele obișnuite, dau dependență, motiv pentru care odată ce ai încetat să le mai folosești te poți confrunta cu simptome precum creșterea dorinței de a fuma, schimbări ale stării de spirit, probleme de concentrare, iritabilitate, dar și anxietate. Unele persoane se pot confrunta și cu dureri de cap, transpirații, insomnie, constipație.

Totodată, țigările electronice îți pot afecta simțurile, motiv pentru care odată ce ai renunțat la ele poți să observi o îmbunătățire a capacității de a mirosi ori a gustului. În plus, cele mai noi studii arată că nicotina poate crește chiar și nivelul de zahăr din sânge.

O lună mai târziu după ce ai încetat să folosești țigările electronice vei observa o îmbunătățire a sănătății plămânilor, care vor funcționa mai bine. Astfel, respirațiile scurte și tusea nu vor mai reprezenta probleme pentru tine, potrivit sursei citate.

A fost înregistrat primul caz de gripă sezonieră

Agenția Națională pentru Sănătate Publică continuă supravegherea infecțiilor respiratorii și monitorizarea circulației virusurilor gripale și SARS-CoV-2 la nivel național. Astfel, în perioada 18.11.2024-24.11.2024, au fost înregistrate 4889 de cazuri de infecții respiratorii, majoritatea fiind la copii (60%). Datele indică o creștere cu 1% față de săptămâna precedentă și o descreștere cu 24,1% în comparație cu perioada similară a sezonului precedent, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În perioada menționată, a fost înregistrat un caz de gripă sezonieră, de tip B, la o femeie în vârstă de 33 de ani, din raionul Criuleni. Persoana nu a fost vaccinată împotriva gripei.

Pe parcursul săptămânii trecute, au fost înregistrate 30 de cazuri de COVID-19 (inclusiv 6 în regiunea transnistreană), fiind o creștere cu 3,5% comparativ cu săptămâna precedentă a acesteia. În rândul copiilor de până la 14 ani, au fost raportate 6 cazuri.

Semnele care indică agravarea unei infecții respiratorii

Odată cu instalarea sezonului rece crește numărul infecțiilor respiratorii, în cele mai multe cazuri fiind vorba despre răceală și gripă. Deși în majoritatea situațiilor astfel de afecțiuni pot fi tratate la domiciliu, conform recomandărilor oferite de medicul de familie sau de medicul infecționist, în unele cazuri manifestările clinice se pot agrava și atunci este necesară prezentarea într-un compartiment de primiri urgențe, scrie digi24.ro.

Persoanele care au un risc crescut de a dezvolta o infecție respiratorie și complicații ulterioare sunt cele cu un sistem imunitar slăbit, copiii, femeile însărcinate, pacienții cu boli cronice și vârstnicii. În unele situații, pe lângă manifestările clinice obișnuite în infecțiile respiratorii, precum tuse, strănut, congestie nazală, rinoree, o stare generală de rău și dureri musculare, pot să apară semne și simptome care indică agravarea acestei afecțiuni. Printre semnalele de alarmă se numără dispnee, adică dificultăți de respirație, wheezing sau respirație șuierătoare și febră persistentă. Indiferent de tipul infecției respiratorii, boala nu trebuie neglijată sau tratată necorespunzător, deoarece pot apărea complicații severe, precum pneumonia, sinuzita acută, bronșiectazia sau sindromul de detresă respiratorie la adult. Consultul medical este foarte important, pentru stabilirea diagnosticului corect și a tratamentului corespunzător, evitând astfel declanșarea acestor complicații. În cazul în care acestea totuși apar, este esențial ca pacientul să se prezinte de urgență la spital.

Ruşii lasă un adevărat dezastru în urma lor: aruncă în aer poduri în timp ce se retrag în masă din Herson
Articolul anterior
Iranul anunță că a produs racheta balistică hipersonică
Articolul următor