După ce tot mai mulți oameni s-au întors la muncă, ratele de îmbolnăvire și deces arată care sunt cele mai periculoase meserii. Așa cum probil era de așteptat, locurile de muncă sunt cu atât mai riscante, cu cât contactul social este mai mare. Medicii stomatologi ocupă primul loc în top.
Pe lângă medici și asistenți, despre care știm deja că fac parte din linia întâi, alte meserii, liniștite, care în alte contexte nu ar pune sub nicio formă viața cuiva în pericol, acum sunt evaluate drept foarte riscante. În ordine inversă, top-ul celor 9 este următorul:
9. Coafezele, manichiuristele, cosmeticienele:
În general, angajații saloanelor de înfrumusețare sunt predispuși la îmbolnăvire. Aceștia iau contact direct cu clienții și petrec foarte mult timp într-un spațiu închis.
8. Angajații barurilor și restaurantelor:
Persoanele care oferă servicii de ospitalitate sunt mereu în contact atât cu alți angajați cât și cu foarte mulți turiști, pe care trebuie să îi servească. Pe lângă contactul social, angajații localurilor pun tot timpul mâna pe bani cash și vase murdare.
7. Pompierii:
Aceștia petrec foarte mult timp într-un spațiu închis, în așteptarea apelulrilor de urgență.În Statele Unite dar și la noi în țară, numeroși pompieri au fost diagnosticați cu COVID-19.
6. Educatorii și învățătorii:
Deocamdată, aceștia se bucură de vacanță, împreună cu micuții. Totuși, există și școli deschise pe perioada verii. Educatorii ar fi chiar mai expuși decât învățătorii sau profesorii, deoarece lucrează cu copii foarte mici, care încă nu au învățat să respecte normele de igienă.
5. Șoferii de autobuz:
Numeroși oameni urcă în autobuz în decursul unei zile și nu se știe niciodată cine este purtător al noului virus. Șoferii care nu au cabina izolată de călători sunt extrem de vulnerabili.
4.Însoțitorii de zbor:
Sunt primii supă cadrele medicale. Deloc surprinzător. Aceștia intră mereu în contact cu călătorii, veniți din diferite țări, alături de care petrec ore bune într-un spațiu închis.
3. Asistentele medicale:
Fac parte din prima linie. Ele îngrijesc bolnavii, le pun masca de oxigen, le dau tratamentul. O singură mică neatenție este suficientă pentru a contacta imediat boala.
2. Medicii de familie și generaliști:
Sunt primul contact al persoanelor care suspectează că ar avea virusul. Intră în contact cu pacienți care, inițial, prezintă doar câteva simptome. Fără să își dea seama, se îmbolnăvesc și ei.
1. Medicii stomatologi:
Ocupă primul loc în topul realizat de Forumul Economic Mondial, citat de Mediafax. Dentiștii petrec perioade lungi de timp în imediata apropiere a gurii pacienților și efectuează proceduri care produc aerosoli, primii mari purtători de COVID-19.