Comisia Europeană recomandă testele rapide Covid pentru a combate pandemia

Comisia Europeană a recomandat miercuri statelor membre ale Uniunii Europene să folosească teste rapide pentru depistarea cazurilor de COVID-19 atunci când nu pot fi realizate teste Real Time PCR şi să-şi recunoască reciproc rezultatele testelor, relatează agenţiile AFP şi EFE.

separator

Cele 27 de state membre ”sunt încurajate să efectueze teste antigen rapide, în plus faţă de testele RT-PCR, pentru a îngrădi răspândirea virusului, pentru a detecta infectările şi a limita măsurile de izolare şi carantină”, afirmă într-un comunicat executivul comunitar.

Testele Real Time PCR continuă să fie ”standardul de bază al probelor pentru diagnosticarea COVID-19”, mai notează Comisia, admiţând însă utilitatea testelor antigen rapide pentru atingerea obiectivelor menţionate sau atunci când laboratoarele sunt saturate.

Comisia Europeană cere de asemenea ”validarea recunoaşterii reciproce a testelor şi a rezultatelor lor” între statele membre şi efectuarea acestora numai de personal calificat.

Recomandarea principală a executivului comunitar este ca testele antigen rapide să fie folosite ”în situaţii specifice” pentru a identifica prompt contaminările într-un nou focar epidemic sau pentru a monitoriza persoanele din categoriile de risc, cum ar fi personalul sanitar sau persoanele din căminele de bătrâni.

Testele antigen sunt mai rapide şi mai ieftine decât testele moleculare Real Time PCR, dar precizia lor este mai redusă.

Mai multe state membre ale UE folosesc deja pe scară largă testele antigen rapide în strategiile lor de diagnosticare. Slovacia şi-a testat astfel aproximativ 3,6 milioane din cei 5,5 milioane de locuitori (cu vârste între 10 şi 65 de ani) în două weekenduri succesive, la sfârşitul lui octombrie şi începutul lui noiembrie. În urma acestei campanii naţionale de testare au fost descoperiţi zeci de mii de asimptomatici pozitivi la coronavirus, care au fost apoi izolaţi.

Austria a anunţat efectuarea unei campanii similare după 6 decembrie, când ar urma să se încheie aplicarea lockdown-ului decis pentru a limita răspândirea virusului.

sursa: Agerpres.ro

A nins cu fulgi mari la Kiev! Prima ninsoare a provocat mai multe accidente rutiere
Articolul anterior
Republica Moldova va primi un grant de 800 mii de euro din partea Japoniei pentru achiziționarea de echipamente medicale
Articolul următor
Alte articole interesante