Coronavirus: NASA a creat un ventilator pulmonar portabil ultra-modern, în doar 37 de zile

NASA ajută comunitatea medicală să înfrunte deficitul de ventilatoare necesare pentru a trata pacienții cu coronavirus, elaborând un nou prototip de ventilator.

separator

„De obicei, construim nave spațiale, nu dispozitive medicale, dar vrem să ajutăm. Pe fondul pandemiei COVID-19, am proiectat un prototip de ventilator de înaltă presiune numit VITAL. În doar 37 de zile, prototipul a trecut de la proiectare la un dispozitiv testat.”

VITAL (Ventilator Intervention Technology Accessible Locally) este proiectat să fie mai rapid de produs, necesită mai puține piese și e mai ușor de întreținut decât ventilatoarele tradiționale.

Un nou ventilator de înaltă presiune dezvoltat de ingineri NASA și adaptat pentru tratarea pacienților cu coronavirus (COVID-19) a trecut marți un test decisiv la Școala de Medicină Icahn din Mount Sinai, New York, un epicentru al COVID-19 din Statele Unite.

Dispozitivul, numit VITAL (Tehnologia de Intervenție Ventilatoare Accesibilă la nivel local), a fost dezvoltat de ingineri de la NASA’s Jet Propulsion Laboratory, în sudul Californiei, astfel încât acesta să poată fi utilizate la pacienții cu cele mai severe simptome COVID-19.

NASA urmează să caute aprobarea rapidă a FDA pentru dispozitiv, prin intermediul unei autorizații de utilizare în regim de urgență, un proces de aprobare rapidă dezvoltat pentru situații de criză care durează doar câteva zile.

„Am fost foarte mulțumiți de rezultatele testelor pe care le-am efectuat în laboratorul nostru de simulare umană de înaltă fidelitate”, a spus dr. Matthew Levin, director de inovație pentru laboratorul de simulare umană și profesor asociat de anestezie, medicină preoperatorie și genetică.

Prototipul NASA a funcționat așa cum era de așteptat într-o mare varietate de condiții de pacient simulate. Echipa se simte încrezătoare că ventilatorul VITAL va putea ventila în siguranță pacienții care suferă de COVID-19 atât aici, în Statele Unite, cât și în întreaga lume.”

VITAL poate fi construit mai rapid și întreținut mai ușor decât un ventilator tradițional și este compus din mult mai puține piese, multe dintre acestea fiind disponibile în prezent pentru potențialii producători prin intermediul lanțurilor de aprovizionare existente. Designul său flexibil înseamnă că poate fi modificat și pentru utilizarea în spitale de teren înființate în centre de convenții, hoteluri și alte facilități de mare capacitate din întreaga țară și de pe glob.

Ca toate ventilatoarele, VITAL necesită sedarea pacienților și introducerea unui tub de oxigen în căile respiratorii pentru a respira. Noul dispozitiv nu ar putea înlocui ventilatoarele actuale din spitale, care sunt construite pentru a aborda o gamă mai largă de probleme medicale. În schimb, VITAL este destinat să funcționeze trei-patru luni și este adaptat special pentru pacienții cu COVID-19.

„Unitățile de terapie intensivă văd pacienții COVID-19 care necesită ventilatoare extrem de dinamice”, a declarat dr. J.D. Polk, șeful de sănătate și ofițer medical al NASA. „Intenția cu VITAL este de a scădea probabilitatea ca pacienții să ajungă la acea etapă avansată a bolii și să necesite asistență mai avansată a ventilatorului.”

sursa: www.nasa.gov

Orhei: Băiețelul de 3 ani, care a ars în mașina părinților, s-a stins pe patul de spital
Articolul anterior
Captură record de pastile „ecstasy”, în valoare de 4 milioane de lei
Articolul următor
Alte articole interesante