Creștere semnificativă la nivel global a cazurilor de cancer la persoanele sub 50 de ani. Medicii bat alarma

Din nefericire, cazurile de cancer în rândul celor tineri au explodat la nivel global, iar în momentul de față, nici măcar medicii nu înțeleg acest fenomen. De exemplu, ratele de diagnostic în Statele Unite au crescut în 2019 cu 107,8 cazuri la 100.000 de persoane sub 50 de ani, adică, o creștere de 12,8% față de 95,6 în anul 2000. Un studiu publicat în BMj Oncology anul trecut a raportat o creștere semnificativă la nivel global a cancerului la persoanele sub 50 de ani, cu cele mai mari rate în America de Nord, Australia și Europa de Vest.

Cazurile de cancer în rândul tinerilor au explodat la nivel global, fenomenul nedumerind medicii, potrivit Wall Street Journal.

Ratele de diagnostic în Statele Unite au crescut în 2019 la 107,8 cazuri la 100.000 de persoane sub 50 de ani, o creștere de 12,8% față de 95,6 în anul 2000.

Un studiu publicat în BMJ Oncology anul trecut a raportat o creștere semnificativă la nivel global a cancerelor la persoanele sub 50 de ani, cu cele mai mari rate în America de Nord, Australia și Europa de Vest.

Medicii sunt într-o cursă contracronometru să afle cauzele acestui fenomen alarmant și cum să îi identifice pe tinerii care prezintă un risc crescut.

”Pacienții devin tot mai tineri”

Medicii suspectează că schimbările care afectează modul în care trăim, mai puțină activitate fizică, mai multe alimente ultra-procesate, noi toxine, toate acestea au crescut riscul de îmbolnăvire pentru generațiile mai tinere.

„Pacienții devin tot mai tineri”, spune dr. Andrea Cercek, care coordonează un program pentru pacienții cu cancer gastrointestinal debutant la Memorial Sloan Kettering Cancer Center din New York, potrivit studiului BMJ.com.

„Probabil că există o schimbare de mediu, fie în alimentația noastră, fie în medicamentele noastre, fie în ceva ce încă nu am identificat”, spune dr. Andrea Cercek.

Rata de deces din cauza cancerului în Statele Unite a scăzut cu o treime din 1991, datorită numărului în scădere al fumătorilor și a îmbunătățirilor privind tratamentul.

Screening-ul pentru depistarea mai devreme a cancerelor, inclusiv a cancerului de sân, a contribuit, de asemenea, la această scădere.

Deși această boală afectează, în continuare, mai des persoanele în vârstă decât pe cele tinere, creșterea cancerelor debutante este o realitate tot mai dură.

Unul din cinci pacienți noi cu cancer colorectal în 2019 avea sub 55 de ani, aproape dublu față de 1995. Acești pacienți mai tineri sunt adesea diagnosticați în stadii avansate.

Rata de deces din cauza cancerului colorectal în rândul pacienților cu vârsta peste 65 de ani scade, dar pentru cei sub 50 de ani, crește.

Medicii sunt disperați să afle ce îi expune pe oameni la un risc atât de mare.

„Dacă nu înțelegem acum ce se întâmplă, există încă o întreagă generație care va trebui să se confrunte cu această problemă”, a declarat dr. Kimmie Ng de la Dana-Farber.

Studiile sugerează că riscul de a dezvolta unele tipuri de cancer la o vârstă fragedă a crescut pentru fiecare generație născută începând cu anii 1950.

Un studiu a constatat că persoanele născute în anii 1990 prezintă un risc dublu pentru cancerul de colon debutant și de patru ori mai mare pentru cancerul rectal, în comparație cu persoanele născute în jurul anului 1950.

Cancerul debutează cu mutații genetice care determină celulele să se înmulțească în mod necontrolat, răspândindu-se și formând tumori.

Aceste mutații se acumulează odată cu înaintarea în vârstă, așa că și riscurile de cancer cresc.

Totuși, pentru mai mulți tineri, ceva declanșează această cascada de producție celulară haotică mai devreme.

Alimentele prăjite și cele procesate sunt avute în vedere în alte studii privind cancerul colorectal debutant, în timp ce dietele bogate în fibre, fructe și legume probabil că scad riscurile.

Cancerul, inclusiv cel colorectal, de sân și pancreatic, a fost legat de obezitate, iar studiile susțin o legătură între excesul de greutate și unele cancere debutante.

sursa

La Institutul Mamei și Copilului a fost inaugurat, în premieră, un Centru Consultativ Metodologic de Vaccinare

Ieri, 14 mai, a avut loc inaugurarea Centrului Consultativ Metodologic de Vaccinare în cadrul Departamentului Consultativ Specializat Integrat al Institutului Mamei și Copilului.

Centrul va asigura vaccinarea copiilor din toată țara, inclusiv a refugiaților din Ucraina și va informa părinții despre importanța vaccinării. Echipa formată din medici pediatri, imunologi și asistenți medicali, va identifica și gestiona provocările în domeniul imunizării și va participa activ la elaborarea programelor de cercetare științifică privind imunizarea, cu implicarea instituțiilor medicale din țară și de peste hotare.

Edificiul centrului a fost renovat, modernizat și dispune de toate echipamentele necesare pentru a asigura documentarea, examinarea, vaccinarea și monitorizarea copiilor care au fost sau urmează să fie vaccinați. Investițiile în lucrările de reparație și dotare au constituit circa 750 de mii de lei, surse din bugetul de stat și Fondul Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF).

Un studiu al Organizației Mondiale a Sănătății publicat în aprilie 2024, în revista „The Lancet” relevă că în ultimii 50 de ani, la nivel global, prin vaccinare au fost salvate cel puțin 154 de milioane de vieți, adică șase persoane salvate la fiecare minut, dintre care 101 milioane de sugari.

Menționăm că, anual, în țara noastră sunt prevenite prin imunizare circa 350 de decese și 42 mii de cazuri de îmbolnăvire cauzate de maladii infecțioase.

Până în anul 2027, Ministerul Sănătății își propune să atingă și să mențină un nivel de acoperire vaccinală de până la 95%, obiectiv prevăzut în Programul Național de Imunizări pentru anii 2023-2027.  În Republica Moldova vaccinarea este asigurată de stat, cu acces gratuit la servicii de imunizare împotriva a 13 infecții incluse în calendarul național de vaccinări.

Vaccinarea reprezintă una dintre cele mai eficiente și sigure modalități de prevenire a bolilor infecțioase, care contribuie la îmbunătățirea calității vieții pentru milioane de oameni.

Patru cazuri de rujeolă, înregistrate în Capitală săptămâna trecută

Patru cazuri suspecte de rujeolă au fost înregistrate în Capitală, săptămâna trecută. Pacienții sunt un copil și trei adulți. Anunțul a fost făcut de Vladimir Bolocan, șef-adjunct al Direcției generale asistență medicală și socială, în cadrul ședinței Primăriei din 14 mai, scrie newtv.md.

„Săptămâna trecută a fost una nefavorabilă pentru rujeolă. Sunt patru cazuri suspecte, dintre care doar unul la copil, ceea ce este îmbucurător. Celelalte trei cazuri fiind în rândurile adulților”, a menționat Bolocan.

Menționăm că tratament specific contra rujeolei nu există, dar putem preveni boala prin vaccinare.

Screening și consultații medicale gratuite pentru locuitorii din trei raioane

Echipele mobile de medici specialiști continuă să ofere populației consultații profilactice gratuite acoperite din mijloacele financiare ale fondului măsurilor de profilaxie al Companiei Naționale de Asigurări în Medicină.

Astfel, săptămâna curentă, complexul radiodiagnostic mobil pentru examinarea cutiei toracice se va afla în mai multe localități din raionul Dondușeni și anume:

– pe 14 mai – în Codrenii Noi,  unde vor fi deservite persoanele din satele Țaul, Codrenii Noi, Briceva, Caraiman;

 – pe 15 mai –  în Crișcăuți, unde vor fi deservite persoanele din Crișcăuți, Horodiște, Teleșeuca;

– pe 16 mai – în Elizavetovca – vor fi deserviți locuitorii din Elizavetovca, Braicău, Briceni;

– pe 17 mai – în Rediul Mare, pentru persoanele din Rediul Mare și Pivniceni.

Tot în această săptămână vor fi prestate gratuit servicii medicale stomatologice copiilor în diferite localități din raioanele Căușeni și Nisporeni:

– în  intervalul 14 – 17 mai – în Taraclia, Căușeni.

– în  zilele de 14  și 15 mai  – în Marinici, Nisporeni;

– în zilele de 16 și 17 mai  – Șișcani, Nisporeni.

Săptămâna trecută  au efectuat examene profilactice gratuite  circa 400 de  persoane, dintre care peste 120 –  screening pulmonar și  circa 270 de copii au fost consultați de medicii stomatologi.

Oraşul din România care se clasează pe locul 10 în topul oraşelor din Europa în privinţa calităţii vieţii
Articolul anterior
Bulgaria înlocuieşte petrolul rusesc cu ţiţei din Kazahstan, Irak şi Tunisia
Articolul următor