Un zâmbet fermecător este de neconceput fără o dantură sănătoasă. Ceea ce înseamnă că regulile de îngrijire trebuie respectate cu strictețe. De exemplu, atunci când ne periem dinții uităm să conștientizăm dacă o facem și corect, însă acest detaliu este foarte important.
Iată 10 sfaturi pentru dinţi albi şi sănătoşi:
Alege periuţa de dinţi potrivită pentru tine
Ai nevoie de o periuţă care se potriveşte perfect cu gura şi mâna ta, iar perii trebuie să fie moi, cei tari îţi pot răni gingia. Indiferent dacă e vorba de una electică sau una de modă veche, regulile trebuie să fie aceleaşi. Dacă ai probleme cu mâinile, braţele sau umerii, cea electrică îţi poate fi de mare ajutor.
Spală-te cât trebuie
Periază-ţi dinţii de minim două ori pe zi şi de cel mult trei ori. Atunci când o faci, trebuie să dureze cel puţin două minute. Încearcă să îţi împarţi gura în patru secţiuni şi să le acorzi câte 30 de secunde în parte. Unele periuţe de dinţi electrice au temporizatoare, iar unele se pot conecta chiar la smartphone.
Relaxează-te
Fă din această activitate ceva plăcut, nu e nevoie de prea mult efort şi nici nu trebuie să exagerezi cu periatul dinţilor. Mai mult de trei ori pe zi e pur şi simplu inutil şi ar putea fi chiar dăunător.
Alege înţelept
Nu toate pastele de dinţi sunt bune. Cele pentru albire sau pentru ţinerea sub control a tartrului pot sensibiliza dinţii, de aceea nu trebuie să le foloseşti tot timpul. Alternează-le cu o pastă de dinţi simplă!
Exersează
Modul în care periezi dinţii e la fel de important ca frecvenţa cu care o faci. Această acţiune făcută greşit poate face mai mult rău decât bine. Prin mişcări scurte cu periuţa, la un unghi de 45 de grade faţă de gingii, periază cu mişcări în sus şi în jos.
Fă acest lucru pentru suprafaţa exterioară, interioară, molarii din spate şi limbă.
Schimbă decorul/locul
Când devine o rutină, periajul dinţilor va devine plictisitor şi vei avea tendinţa de a te grăbi pentru a termina sau vei fi tentată să sari peste unele zone ale gurii. Încearcă să schimbi din când în când decorul la baie sau chiar locul de igienizare pentru a conştientiza mai bine ceea ce faci.
Nu te spăla pe dinţi imediat după ce consumi băuturi acidulate
Acidul este o problemă reală pentru dinţi. Băuturile energizante, sucurile dietetice sau sucurile de fructe conţin acizi, care atacă smalţul şi îl înmoaie. Aşteaptă o jumătate de oră după consumarea acestora, pentru a-i permite smalţului să se regenereze. Periajul unui dinte dedurizat va afecta şi mai tare smalţul.
Curăţă periuţa
Nu e nevoie să dezinfectezi periuţa de dinţi, o simplă clătire a acesteia îndepărtează microbii şi resturile de pastă de dinţi care se poate solidifica pe peri. Lasă periuţa apoi la aer pentru a se usca, în niciun caz nu o sigila sau să o pui într-un loc unde să rămână umedă.
Depozitează periuţa corect
Baia nu este cel mai grozav loc de a păstra periuţa de dinţi în condiţii de salubritate. Când nu o utilizezi, nu o lăsa pe chivetă sau pe oglindă, acolo ar putea intra în contact cu germeni. Lăsaţi peria să respire într-un pahar sau într-un recipient special, iar dacă ai mai multe periuţe, nu lăsa capetele să se atingă!
Înlocuieşte-o frecvent
O perie mai nouă e o perie mai eficientă. Se recomandă înlocuirea ei la fiecare 3,4 luni. În cazul în care perii încep să se desfacă, se destramă sau îşi pierd din flexibilitate, atunci peria nu va face o treabă foarte bună în curăţarea dinţilor.