Pe măsură ce tulpina Omicron şi, în general, noile variante ale coronavirusului se răspândesc în lume, oamenii caută soluţii simple şi accesibile pentru a se proteja cât mai eficient de Covid-19. Una dintre metode este dublarea măştii de protecţie. Nu oricum, însă. Jurnaliştii New York Times prezintă modul corect în care trebuie făcut acest lucru.
Noile variante ale coronavirusului, între care Delta sau Omicron, sunt mai contagioase. Una din explicaţii ar fi cantitatea virală semnificativ mai mare pe care o poate răspândi un purtător, motiv pentru care specialiştii citaţi de New York Times recomandă întărirea „barierei” de protecţie – adică masca.
Dar poate că purtarea unei singure măşti nu oferă suficientă protecţie. La locul de muncă sau în mijloacele de transport în comun, experţii recomandă suprapunerea a două măşti, pentru a acoperi eventualele locuri libere, pe unde aerul circulă nestingherit cu tot cu virusul SARS-CoV-2.
Experţii nu recomandă să purtăm două măşti chirurgicale suprapuse
Deşi recomandă purtarea măştilor suprapuse, specialiştii ne sfătuiesc să evităm să alegem două măşti chirurgicale. Cu toate că filtrează excelent aerul, acesta nu e singurul aspect la care trebuie să fim atenţi. Materialul asemănător hârtiei, care are de obicei culoare albastră, e decupat într-o formă dreptunghiulară ce nu acoperă complet faţa purtătorului. Deseori, în lateral rămân spaţii libere generoase, care reduc eficienţa măştii în faţa coronavirusului.
Cum se suprapun corect măştile de protecţie
Ce e de făcut? Experţii recomandă suprapunerea a două tipuri diferite de măşti. Peste cea chirurgicală putem folosi, de exemplu, una din material textil, care se mulează mai bine pe conturul feţei. Astfel, primul strat va asigura filtrarea aerului, iar cel de-al doilea va fixa prima mască într-o poziţie corespunzătoare. În plus, prima mască poate fi înnodată în spatele urechilor, toate acestea crescându-i eficienţa şi cu 20%, scrie New York Times.
Pentru a verifica dacă am pus măştile corect, reprezentanţii CDC, Centrul american pentru Controlul Bololor, au un truc simplu: ţinând palmele deasupra marginilor măştii, în lateral şi în zona nasului, suflăm uşor, iar dacă simţim aerul ajustăm masca.
Valul cinci va fi al copiilor şi tinerilor, avertizează medicii. Omicron ar putea aduce un nou val de infectări în luna ianuarie, la scurt timp după deschiderea şcolilor. Specialiştii estimează că tulpina supercontagioasă ar putea tripla numărul de internări în spitale la categoria de vârstă 0 – 19 ani.
„Se transmite foarte uşor, probabil e suficient un contact fără mască de 60 de secunde pentru a transmite”, a declarat Adrian Marinescu, director medical la Institutul „Matei Balş” din București.