Cum se poartă corect două măşti de protecţie suprapuse. Metoda simplă de verificare a eficienţei

Pe măsură ce tulpina Omicron şi, în general, noile variante ale coronavirusului se răspândesc în lume, oamenii caută soluţii simple şi accesibile pentru a se proteja cât mai eficient de Covid-19. Una dintre metode este dublarea măştii de protecţie. Nu oricum, însă. Jurnaliştii New York Times prezintă modul corect în care trebuie făcut acest lucru.

Noile variante ale coronavirusului, între care Delta sau Omicron, sunt mai contagioase. Una din explicaţii ar fi cantitatea virală semnificativ mai mare pe care o poate răspândi un purtător, motiv pentru care specialiştii citaţi de New York Times recomandă întărirea „barierei” de protecţie – adică masca. 

Dar poate că purtarea unei singure măşti nu oferă suficientă protecţie. La locul de muncă sau în mijloacele de transport în comun, experţii recomandă suprapunerea a două măşti, pentru a acoperi eventualele locuri libere, pe unde aerul circulă nestingherit cu tot cu virusul SARS-CoV-2.

Experţii nu recomandă să purtăm două măşti chirurgicale suprapuse

Deşi recomandă purtarea măştilor suprapuse, specialiştii ne sfătuiesc să evităm să alegem două măşti chirurgicale. Cu toate că filtrează excelent aerul, acesta nu e singurul aspect la care trebuie să fim atenţi. Materialul asemănător hârtiei, care are de obicei culoare albastră, e decupat într-o formă dreptunghiulară ce nu acoperă complet faţa purtătorului. Deseori, în lateral rămân spaţii libere generoase, care reduc eficienţa măştii în faţa coronavirusului.

Cum se suprapun corect măştile de protecţie

Ce e de făcut? Experţii recomandă suprapunerea a două tipuri diferite de măşti. Peste cea chirurgicală putem folosi, de exemplu, una din material textil, care se mulează mai bine pe conturul feţei. Astfel, primul strat va asigura filtrarea aerului, iar cel de-al doilea va fixa prima mască într-o poziţie corespunzătoare. În plus, prima mască poate fi înnodată în spatele urechilor, toate acestea crescându-i eficienţa şi cu 20%, scrie New York Times.

Pentru a verifica dacă am pus măştile corect, reprezentanţii CDC, Centrul american pentru Controlul Bololor, au un truc simplu: ţinând palmele deasupra marginilor măştii, în lateral şi în zona nasului, suflăm uşor, iar dacă simţim aerul ajustăm masca.

Valul cinci va fi al copiilor şi tinerilor, avertizează medicii. Omicron ar putea aduce un nou val de infectări în luna ianuarie, la scurt timp după deschiderea şcolilor. Specialiştii estimează că tulpina supercontagioasă ar putea tripla numărul de internări în spitale la categoria de vârstă 0 – 19 ani. 

„Se transmite foarte uşor, probabil e suficient un contact fără mască de 60 de secunde pentru a transmite”, a declarat Adrian Marinescu, director medical la Institutul „Matei Balş” din București.

sursa 

Important! Ce se întâmplă în organism după ce încetezi să mai fumezi țigări electronice

Țigările electronice au fost considerate o alternativă sănătoasă a celor clasice, dar studiile efectuate de-a lungul timpului au arătat că acestea pot afecta plămânii și, în plus, dau dependență, scrie digi-world.tv.

Ce se întâmplă în organismul tău, însă, atunci când renunți să mai utilizezi țigări electronice? Aceasta este întrebarea pe care și-au pus-o mulți oameni, iar un expert a încercat să ofere un răspuns.

Potrivit The Healthy, atunci când încetezi să mai folosești țigările electrice, tensiunea arterială scade, iar circulația sângelui se îmbunătățește, potrivit Nikolei Djordjevic, project manager al Med Alert Help.

Aceasta susține că, în anumite cazuri, poate să se îmbunătățească și respirația. Aceste țigări electronice conțin două ingrediente glicol propilen și glicerină vegetală, care atunci când sunt încălzite produc niște compuși chimici ce afectează tractul respirator, potrivit unui studiu publicat în International Journal of Environmental Research and Public Health.


Țigările electronice, la fel ca și cele obișnuite, dau dependență, motiv pentru care odată ce ai încetat să le mai folosești te poți confrunta cu simptome precum creșterea dorinței de a fuma, schimbări ale stării de spirit, probleme de concentrare, iritabilitate, dar și anxietate. Unele persoane se pot confrunta și cu dureri de cap, transpirații, insomnie, constipație.

Totodată, țigările electronice îți pot afecta simțurile, motiv pentru care odată ce ai renunțat la ele poți să observi o îmbunătățire a capacității de a mirosi ori a gustului. În plus, cele mai noi studii arată că nicotina poate crește chiar și nivelul de zahăr din sânge.

O lună mai târziu după ce ai încetat să folosești țigările electronice vei observa o îmbunătățire a sănătății plămânilor, care vor funcționa mai bine. Astfel, respirațiile scurte și tusea nu vor mai reprezenta probleme pentru tine, potrivit sursei citate.

A fost înregistrat primul caz de gripă sezonieră

Agenția Națională pentru Sănătate Publică continuă supravegherea infecțiilor respiratorii și monitorizarea circulației virusurilor gripale și SARS-CoV-2 la nivel național. Astfel, în perioada 18.11.2024-24.11.2024, au fost înregistrate 4889 de cazuri de infecții respiratorii, majoritatea fiind la copii (60%). Datele indică o creștere cu 1% față de săptămâna precedentă și o descreștere cu 24,1% în comparație cu perioada similară a sezonului precedent, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În perioada menționată, a fost înregistrat un caz de gripă sezonieră, de tip B, la o femeie în vârstă de 33 de ani, din raionul Criuleni. Persoana nu a fost vaccinată împotriva gripei.

Pe parcursul săptămânii trecute, au fost înregistrate 30 de cazuri de COVID-19 (inclusiv 6 în regiunea transnistreană), fiind o creștere cu 3,5% comparativ cu săptămâna precedentă a acesteia. În rândul copiilor de până la 14 ani, au fost raportate 6 cazuri.

Semnele care indică agravarea unei infecții respiratorii

Odată cu instalarea sezonului rece crește numărul infecțiilor respiratorii, în cele mai multe cazuri fiind vorba despre răceală și gripă. Deși în majoritatea situațiilor astfel de afecțiuni pot fi tratate la domiciliu, conform recomandărilor oferite de medicul de familie sau de medicul infecționist, în unele cazuri manifestările clinice se pot agrava și atunci este necesară prezentarea într-un compartiment de primiri urgențe, scrie digi24.ro.

Persoanele care au un risc crescut de a dezvolta o infecție respiratorie și complicații ulterioare sunt cele cu un sistem imunitar slăbit, copiii, femeile însărcinate, pacienții cu boli cronice și vârstnicii. În unele situații, pe lângă manifestările clinice obișnuite în infecțiile respiratorii, precum tuse, strănut, congestie nazală, rinoree, o stare generală de rău și dureri musculare, pot să apară semne și simptome care indică agravarea acestei afecțiuni. Printre semnalele de alarmă se numără dispnee, adică dificultăți de respirație, wheezing sau respirație șuierătoare și febră persistentă. Indiferent de tipul infecției respiratorii, boala nu trebuie neglijată sau tratată necorespunzător, deoarece pot apărea complicații severe, precum pneumonia, sinuzita acută, bronșiectazia sau sindromul de detresă respiratorie la adult. Consultul medical este foarte important, pentru stabilirea diagnosticului corect și a tratamentului corespunzător, evitând astfel declanșarea acestor complicații. În cazul în care acestea totuși apar, este esențial ca pacientul să se prezinte de urgență la spital.

De luni, nu se mai completează declarația pe propria răspundere la intrarea în România. Ce document îi ia locul
Articolul anterior
Povestea băiețelului care anul trecut i-a cerut lui Moș Crăciun un leac pentru Covid-19. Ce i-a scris anul acesta
Articolul următor