De ce apar durerile de cap după ce plângi

De cele mai multe ori, lacrimile declanșează durerile de cap, senzația de amețeală și nasul înfundat. Poate ți s-a întâmplat și ție, după o porție bună de lacrimi, să te simți ca și cum ai fi răcită, să îți curgă nasul și să te chinuie durerile de cap după ce plângi. Află de ce și ce remedii simple au efecte imediate împotriva acestor senzații neplăcute, scrie unica.ro.

Este firesc să apară durerile de cap după ce plângi, dar nu întotdeauna. Dacă plângi ușor pentru că ai citit o poveste tristă sau pentru că ai vizionat un film melancolic, puțin probabil să te doară capul. În schimb, întotdeauna apar durerile de cap după ce plângi cu multă durere în suflet, cu lacrimi mari și cu hohote.

Cu cât plângi mai mult cu atât vor apărea o serie de manifestări fizice deosebit de neplăcute. Dincolo de durerea de cap, imediat ți se înfundă nasul și începe să îți curgă, ochii se umflă și se înroșesc, ți se usucă gâtul, simți transpirații reci pe șira spinării sau dificultăți de respirație. Plânsul lung și dureros, provocat de emoții puternice, este însoțit și de manifestări fizice la fel de puternice. După o repriză zdravănă de plâns, te simți de parcă ai fi răcită, iar durerile de cap nu vor trece cu una cu două. Află cum explică medicina aceste manifestări și cum le poți atenua, dacă ești o fire sensibilă și se întâmplă adesea să plângi puternic.

Plânsul îndelungat este epuizant nu doar din punct de vedere psihic și emoțional, ci și fizic. Când plângi, emoțiile, tristețea și durerea resimțită obligă creierul să elibereze brusc hormoni de stres precum cortizolul, iar aceștia provoacă la rândul lor o serie de reacții fizice neplăcute. Una dintre primele reacții provocată de cortizol este tensiunea din zona frunții, apoi lacrimile. Din momentul în care încep să curgă lacrimile sărate, acestea irită ochii și sinusurile, nasul se congestionează și devine roșu, iar mușchii capului devin tot mai încordați. Așa apar durerile de cap după ce plângi.

Caz de rabie la bovine la Anenii Noi

În perioada 05.09.2024 – 11.09.2024, pe teritoriul Republicii Moldova a fost înregistrat un caz de rabie la bovină, localitatea Puhăceni, raionul Anenii Noi, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Cadavrul bovinei afectate a fost distrus prin incinerare, iarresturile rezultate – înhumate.

”Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor întreprinde toate activitățile de control și de eradicare a focarului de boală, în conformitate cu Hotărârea Guvernului 174/2023 privind măsurile de prevenire și control al rabiei la animale. ”, se arată într-un comunicat.

COVID-19: Un copil în stare gravă

În municipiul Chișinău se atestă o scădere a infecției COVID-19. Despre asta a anunțat șeful Direcției Generale Asistență Medicală și Socială, Vladimir Bolocan, în cadrul ședinței operative de astăzi a serviciilor municipale, transmite Știri.md.

„Cu privire la situația epidemiologică, se atestă scăderea infecției COVID-19, lucru care l-am anticipat atunci când am anunțat deschiderea secției COVID-19 în cadrul Spitalului Clinic Municipal de Ftiziopneumologie. Acum, în această instituție, în secția nouă deschisă, sunt internați 16 pacienți. Copiii avem internați 12, un copil în stare gravă, 11 în stare medie. În cadrul Maternității municipale numărul 2 avem două gravide în stare medie, diagnosticate cu COVID-19”, a declarat Vladimir Bolocan.

Potrivit ultimelor date anunțate de ANSP, în perioada 2-8 septembrie, au fost înregistrate 1.542 de cazuri de COVID-19, dintre care 273 de cazuri în regiunea transnistreană.

O tehnologie de anestezie care va revoluționa medicina

O nouă tehnologie creată de cercetători israelieni are potenţialul de a îmbunătăţi modul în care medicii evaluează starea pacienţilor aflaţi sub anestezie, în timpul somnului sau la terapie intensivă, scrie doctorulzilei.ro.

Mai exact, este vorba de o tehnologie noninvazivă ce le permite medicilor să monitorizeze mişcarea ochilor şi nivelul de dilatare al pupilelor pacienţilor chiar şi când aceştia au ochii închişi, oferind şansele de răspuns clinic pentru pacienţii aflaţi în condiţii de comă, indusă sau nu, somn etc.

Dilatarea pupilelor, procesul prin care pupilele se extind pentru a permite ca mai multă lumină să pătrundă în ochi, poate oferi date extrem de importante cu privire la starea fiziologică a pacienţilor. Dimensiunea pupilei fluctuează nu numai ca răspuns la lumină dar şi ca reacţie la stimuli emoţionali sau fizici, cum ar fi durerea sau evenimente neaşteptate.

Aceste schimbări sunt coordonate de sistemul nervos vegetativ, care pregăteşte reacţia organismului la stimuli externi. Însă, până în prezent, monitorizarea acestor schimbări era posibilă doar atunci când pacienţii aveau ochii deschişi.

Pupilele pot fi monitorizate și dacă pacienții au ochii închiși

O echipă de cercetători de la Universitatea din Tel Aviv, coordonată de studentul doctoral Omer Ben Barak-Dror şi supervizată de prof. Yuval Nir şi de prof. Israel Ganot, a demonstrat că schimbările dimensiunii pupilelor şi direcţiei privirii pot fi monitorizate fără ca pacientul să aibă ochii deschişi. Concluziile lor au fost publicate recent în jurnalul Communications Medicine.

Se cere limită de alcool la bordul avioanelor și în aeroporturi
Articolul anterior
Sacrificii uriașe! Timp de 15 ani, o femeie care și-a cumpărat mâncare cu mai puțin de 2 euro pe zi, și a reușit să își cumpere trei case și o cafenea
Articolul următor